Hopp til innhold

«Gåten Gjerdalen» har følt seg avskrevet

HAFJELL (NRK.no): Landslagssjefen har omtalt hans evne til å finne formen som «en gåte». Nå har fenomenet Tord Asle Gjerdalen endelig trent normalt en hel sommer.

Tord Asle Gjerdalen

Tord Asle Gjerdalen var reserve på det norske 15-kilometerlaget under VM i Val di Fiemme. Da Martin Johnsrud Sundby ble syk, grep han sjansen og tok bronse.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Ja, jeg har følt meg avskrevet av mange andre. Men det tar jeg med ro. Det er ikke noe stress, sier Tord Asle Gjerdalen.

Han er blitt 30 år. Toget er gått for å skrive seg inn blant de mestvinnende i norsk langrenn. Men Gjerdalens navn blir for alltid å finne som et av de forunderligste kapitlene i norsk skihistorie.

– Det er en gåte, sa landslagssjef Vidar Løfshus da Gjerdalen gikk inn til bronse på 15 km fristil under VM i Val di Fiemme i februar.

Rønning: – Hadde gitt opp

Noen var sinte da Gjerdalen ble tatt ut i VM-troppen. Strengt tatt var han ikke kvalifisert. Men han snek seg med på gamle meritter og skjellig grunn til mistanke om stigende form. Og leverte så til de grader. Individuell bronse og stafettgull sier alt.

Det samme oppnådde han i VM på hjemmebane i Holmenkollen to år tidligere – ut fra omtrent de samme premissene.

Tord Asle Gjerdalen har rett og slett hatt for vane å få det meste av barmarksesongen spolert av sykdom, overtrening og generell motgang. Gang på gang har han reist seg.

– Hvis jeg hadde vært Tord, tror jeg at jeg hadde gitt opp. Så jeg er veldig imponert, han har vist en fantastisk stå på-vilje og faktisk tatt en del VM-medaljer med det treningsgrunnlaget. Så med den formen han er i nå, blir han farlig til vinteren, sier Eldar Rønning.

– Trent som en normal skiløper

Rønning har vært på lag med Gjerdalen gjennom det meste av karrieren – og må tilbake til junioralderen for å huske å ha blitt matchet så tøft av Gjerdalen som sommeren 2013. For noe forunderlig er i ferd med å skje.

Tord Asle Gjerdalen er nær ved å ha gjennomført en perfekt treningssommer.

– I motsetning til tidligere år, så har jeg nå trent som en normal skiløper i hele sommer, forteller han.

– Når hadde du sist to vellykkede høydesamlinger bak deg på dette tidspunktet i en sesong?

– Si det ... Det må kanskje ha vært før OL, hvis jeg hadde det da. Historie er ikke mitt fag, sier Gjerdalen.

Og nettopp der ligger kanskje hemmeligheten. Mannen med de karakteristiske pilotbrillene besitter noen av trekkene som kjennetegner de virkelig store idrettsutøverne. Han ser seg sjelden tilbake. Og han er best når det gjelder.

Hører snakket

Men at det har vært tøft, legger han ikke skjul på. Og han har altså følt seg avskrevet. Han har hørt snakket.

– Det er lett å merke det på hvordan kollegaer og konkurrenter prater, hvordan trenere uttaler seg og ikke minst hva media spør om, sier Gjerdalen.

Men de aller nærmeste har støtte ham. De nærmeste trenerne og de nærmeste lagkameratene.

– Å få bakking av dem, det er det som betyr noe, fastslår han.

– Så du har opplevd at også trenere har avskrevet deg?

– Ikke de trenerne jeg har jobbet tettest sammen med, nei. Andre trenere er det mindre interessant hva mener.

– Har du noen gang vært inne på tanken om at «nå orker jeg ikke mer» i de sesongene der du har hatt det som tyngst?

– Jeg opplever egentlig det på hvert skirenn. «Nå orker jeg ikke, nå går det for fort.» Men jeg har aldri vurdert å gi meg med dette her, for jeg synes det er kjempemoro. Jeg tar ett år av gangen, og da er det ikke noe stress. Jeg gleder meg til vinteren, så får vi se hva som skjer etter det, sier han.

– Gjør ganske vondt

Hvorfor Gjerdalen gang etter gang klarer å finne medaljekrefter når det gjelder som mest, synes han er vanskelig å svare på. Men han har en forklaring. Den handler om vilje – og evnen til å justere spenningsnivået.

– Jeg må innrømme at det er litt forskjell på hvor mye jeg klarer å presse meg i et renn. I verdenscuprenn samles jo verdens beste, men det er ikke alltid jeg klarer å ta i like mye. Det gjør jo ganske vondt. Det er VM og OL som betyr mest, så da er det lettere å få ut det absolutt siste der.

– Si litt om hvordan du tenker underveis i et løp?

– Det er vanskelig å si, jeg bruker jo å glemme det meste. Men jeg bruker i hvert fall å dele opp løypa i så korte strekk som mulig. Aldri lenger enn det jeg ser, det blir for langt.

Snakker med seg selv

– Snakker du med deg selv underveis?

– Ja, med meg selv og innimellom med andre også. Men det blir kortere og kortere meldinger, i hvert fall til de andre.

– Hva sier du til deg selv?

– Det handler om klare seg opp bakken eller bort til svingen hele tiden. Se om du klarer å holde farta.

– Er den tenkingen annerledes enn i verdenscuprenn?

– Nei, ikke annerledes, men graden av konsentrasjon og hvor langt opp mot smerteterskelen du klarer å ligge og presse, det er veldig avhengig av adrenalin, pågangsmot og ønsket om å gå fort.

– Mange gjør mye rart

– Det er din vilje til å vinne som er forskjellen på mesterskap og vanlige løp?

– Delvis det, men jeg tror også det er veldig mange andre som gjør mye rart når de kommer til mesterskap. Jeg tror mange har et dårligere nivå når det er mesterskap enn ellers.

Hva en god treningssommer betyr for vinterens OL i Sotsji, tør ikke Gjerdalen å spå. Akkurat nå er han opptatt av ikke å bli for ivrig. God form kan føre til at han tøyer strikken for langt og går på en ny smell. Det vet han av erfaring.

– Men målet er å kjempe om medaljer og gull på alle de fire distanserennene, konstaterer han.

Skulle han klare det, er det neppe noen som blir overrasket denne gange.

Selv de største tvilerne har måttet innse at «gåten Gjerdalen» er en mann for de største anledningene.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal