Hopp til innhold

– Kowalczyk har bare én gullsjanse

Svak i skøyting sist vinter – elendig i skøyting i sesongåpninga i Mounio. Akkurat nå har Justyna Kowalczyk bare én reell gullmulighet i Sotsji, mener NRKs Jann Post.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk har vært svak i skøyting de to siste sesongene. Helgens åpning i Muonio tyder ikke på bedring.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk vant både den klassiske sprinten og den klassiske femkilometeren under helgens finske langrennsåpning. Men på søndagens 10 km fristil måtte det polske lokomotivet ta til takke med en 24.-plass – ett minutt og 40 sekunder bak russiske Irina Khazova.

– Slik det ser ut nå, er 10 km klassisk Kowalczyks eneste gullmulighet i Sotsji, fastslår NRKs langrennskommentator Jann Post.

Kowalczyk-trener Aleksander Wierietielny er ikke overrasket over det svake resultatet i fristil.

– Den svake prestasjonen i Muonio er et resultat av at vi ikke har satset for fullt på fristil i sesongforberedelsene, sier Wierietielny til den polske TV-kanalen TVP.

Jann Post

Jann Post gir Justyna Kowalczyk én gullsjanse i Sotsji. Den sjansen er til gjengjeld stor.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Har slitt med skader

Jann Post peker på at Kowalczyk har hatt en negativ utvikling i fristil de siste årene.

– Hun har hatt en veldig negativ trend i skøyting de to siste sesongene. Sist vinter slet hun enormt i skøyting, teknisk satt det ikke i det hele tatt. Selv om man ikke skal legge for mye vekt på helgens løp, indikerer det i hvert fall ikke at Kowalczyk er blitt bedre, poengterer Post.

30-åringen har slitt mye med beina de siste sesongene, og har vært igjennom operasjoner etter sesongen to år på rad.

– Det er vanskelig å si hvor mye skadene har hemmet henne. Det ser ut som hun veldig fort blir stiv i skøyting, og da begynner hun å slite med balansen. Da stemmer ikke teknikken heller. Det gjør igjen at hun mister selvtillit, og det er blitt en negativ spiral for henne, analyserer Post.

– Tror ikke på seg selv

10-kilometeren med intervallstart er altså den eneste rene klassiskdistansen under OL i Sotjsi. Sprinten og tremila går i fristil, mens 15-kilometeren med skibytte som alltid avsluttes i skøyting.

Sprinten har Kowalczyk varslet at hun trolig dropper, men ifølge treneren er ikke siste ord sagt i den saken.

– Jeg vil at hun skulle trene fristil og er fortsatt positiv til at hun skal gå sprint i Sotji, fordi hun etter min mening har ganske gode muligheter. Men faktum er at hun tror ikke på seg selv i denne øvelsen, sier Wierietielny.

– Om jeg skal delta i sprint i Sotsji, skal jeg bestemme først når jeg kommer ditt. Treneren er for, men jeg er skeptisk. Men vi får se, sier Kowalczyk selv.

– Ikke sterk nok

At hovedpersonen må overtales til trene skøyting, bidrar ytterligere til å svekke Jann Posts tro på Kowalczyk.

– Alle skøytedistansene er former for fellesstart, og Kowalczyk er ikke sterk nok til å gå ifra i den stilarten. Og med den tekniske spurtevnen hun har i skøyting, så vinner hun ikke en spurt, mener Post.

– Anser du at også Therese Johaug kan ta Kowalczyk i en spurt i fristil?

– Jeg tror Kowalczyk tar Johaug på ren kraft, men hun er sjanseløs mot Marit Bjørgen, og jeg tror ikke hun spurter ned Heidi Weng heller, sier Post, som likevel er forsiktig med å avskrive Kowalczyk helt.

– Hun har en tendens til å bli bedre i fristil utover i sesongen. Er hun i sin absolutt beste form, kan hun bli farlig, men jeg tviler på at hun går fort nok til å gå fra i skøyting denne sesongen.

– Rå i klassisk

Til gjengjeld mener Post at den polske veteranen blir livsfarlig på 10 km klassisk i Sotsji. Kanskje er hun den aller største favoritten.

– Kowalczyk er ganske smart, hun skjønner hvor hun har sine muligheter. Og i klassisk er hun helt rå, det har hun vist de siste sesongene, sier Jann Post.

Justyna Kowalczyk har de heller ikke lagt skjul på at absolutt alt denne sesongen handler om å revansjere nederlaget fra den klassiske 10-kilometeren under VM i Oslo i 2011. Der ledet Kowalczyk klart midtveis, men i mål måtte hun se seg slått av Marit Bjørgen.

Marit Bjørgen og Justina Kowalczyk

Marit Bjørgen jubler mens en utmattet Justyna Kowalczyk biter i snøen etter 10-kilometeren i Holmenkollen i 2011. Det er dette nederlaget Kowalczyk skal revansjere i Sotsji.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal