Hopp til innhold

– Det kan ha vært en stor psykisk smell for ham

STAVANGER (NRK): Eksperter og motspillere frykter at Magnus Carlsen (24) fortsatt er preget av den spektakulære tidstabben på tirsdag.

Magnus Carlsen

TUNGT: Magnus Carlsen må komme seg på offensiven igjen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Jan Gustafsson

KOMMENTATOR: Stormester Jan Gustafsson.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er forvirrende! Han kom seg dit han ville i åpningen, og han hadde en posisjon han kunne vinne. Men han konverterte ikke like nådeløst som vanlig, sier Jan Gustafsson til NRK.

Stormesteren og kommentatoren var en av mange som stusset over Magnus Carlsens uvanlig ujevne spill på onsdag. Motspiller Anish Giri kalte det «horribelt», mens verdensmesteren selv sa han «burde vunnet lett».

Ikke helt seg selv?

Flere spurte seg om nordmannen fortsatt er preget av den mentale trøkken det var å tape det første partiet. Carlsen fikk ikke med seg reglene, noe arrangørene senere har beklaget.

– Jeg vet ikke hvorfor dette skjer. Men det er vel bare menneskelig når man taper et sånt parti på tid at det påvirker spillet. I dag, hvor han allerede hadde tapt to partier på rad og med alt presset, så det ut som det påvirket ham, sier stormester Gustafsson.

– Det er virkelig et sjokk, for vi har sånn tro på at Magnus alltid slår tilbake. Han kan ikke være helt i toppform, sier han.

Jon Ludvig Hammer, som selv leverte et solid remisresultat mot Levon Aronian, mener Carlsen står overfor en stor mental utfordring.

– Definitivt. Det påvirker alle å tape sjakkpartier, og det har gått litt i stå for Magnus akkurat nå. Men han har ferdighetene, så jeg tror han reiser seg, sier Hammer til NRK.

Magnus Carlsen etter tabben

DISKUSJON: Carlsen diskuterer hva som gikk galt, minutter etter den fatale tabben på tirsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Ikke i rett sinnsstemning

Da NRK snakket med stormester Ian Rogers tidligere i uka, påpekte han at det er et svært dårlig tegn at Carlsen snakket om tabben i intverjuer dagen etter. Han mener det tydet på at nordmannen ikke hadde greit å nullstille.

Gårsdagens motstander Anish Giri antyder også at Carlsen ikke har greid å riste av seg trøkken.

– Magnus spilte virkelig bra i det første partiet, men noe har vært annerledes siden da. Kanskje den tidstabben var en stor psykisk smell for ham. Det er tydelig at han ikke har helt rett sinnsstemning, sa Giri i intervjuet med arrangøren etter partiet, før han utdypet overfor NRK:

– Han er i en tøff situasjon nå, men han er en tøff fyr, så han vil helt sikkert kjempe om topplasseringene, sier Giri.

Carlsen: – Nå blir det vanskelig

Carlsen selv mener sjansene er dårlige for å vinne turneringen.

– Jeg må nesten spille et godt parti før vi kan snakke om det. Det hjelper ofte for å komme meg i gang, sier han til NRK.

– Hvor stor utfordring er dette mentalt?

– Jeg har startet med tidlig tap i andre turneringer. Hadde jeg vunnet i dag, hadde det ikke vært noen krise. Nå blir det vanskeligere. Når man ikke vinner sine vunnede stillinger, blir det ikke lett, sier han oppgitt.

Anish Giri og Magnus Carlsen

SKUFFENDE: Både Magnus Carlsen og Anish Giri virket overrasket over hvor mange enkle feil Carlsen gjorde i torsdagens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal