Hopp til innhold

Fristes av OL-satsing i ny idrett

BEITOSTØLEN (NRK.no): Kristin Størmer Steira vurderer å legge skiene på hylla etter OL i Sotsji. Nå har hun lyst til å løpe maraton i Rio-OL i 2016.

Kristin Størmer Steira

Kristin Størmer Steira er forberedt og går for OL-gull i det som kan bli hennes siste sesong som langrennsløper. Steira fristes av nye utfordringer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg har vært inne på tanken, jeg leker litt med tanken om å springe litt igjen, sier Størmer Steira.

32-åringen har akkurat fortalt NRK.no om meget oppløftende løpstester i høst. Så kommer avsløringen som kanskje vil overraske mange:

– Jeg har en kjæreste som mener at jeg kanskje ikke burde si at dette er mitt siste OL, men satse mot Rio i 2016.

Steira bekrefter at det dreier seg om mer enn en løs tanke. Hun vurderer i fullt alvor å gjøre et forsøk på å kvalifisere seg til Rio-OL som maratonløper, som kjæresten Devon Kershaw har foreslått. I så fall er det også slutt med langrenn etter vinterens OL i Sotsji.

Slutter med langrenn

– Hvis jeg bestemmer meg for å prøve å komme meg til Rio, så slutter jeg med langrenn, fastslå hun.

Hun understreker at hun foreløpig ikke har begynt å legge konkrete planer.

– Men lysten er der og jeg er veldig glad i å springe. Jeg har holdt på med langrenn lenge og trenger kanskje nye utfordringer, sier Steira.

Skulle hun bestemme seg for en OL-satsing uten ski på beina, starter hun på ingen måte på bar bakke. Hun har allerede fått Egebergs Ærespris for innsatsen i langrenn og friidrett.

Med tiden 16.01,76 ble Kristin Størmer Steira norsk mester på 5000 meter i 2009. Da hadde hun også et mål om å kvalifisere seg til EM på distansen i 2010. Men iveren ble for stor, og Steira pådro seg betennelse i akillesen.

Satset mot EM – ble skadet

Etterpå har hun holdt seg unna baneløping for ikke å risikere skader som ødelegger for skikarrieren. Men nå kan det altså skje at Steira ombestemmer seg, og hun har også friidretts-EM i 2014 i tankene.

NRKs langrennsekspert Jann Post, som selv er en habil maratonløper på mosjonsnivå, gir Steira gode muligheter til å realisere en OL-drøm i 2016.

– Kravet for å delta i VM i år, var 2.32. Det har Kristin allerede fysisk kapasitet til å klare. Jeg har sett flere av Norges beste løperjenter kaste imponerte blikk bort på mølla til Kristin på Toppidrettssenteret. Og hun har en kropp som er like mye bygd for langdistanseløping som for langrenn, sier Post.

– Kan bli tøft

Han understreker samtidig at maratonsuksess handler om mer enn god fysisk kapasitet.

– Kristin må begynne å løpe mye og hardt. Hun må løpe fra 150 til 180 kilometer i uka over lang tid for å lære seg å takle den siste mila av et maratonløp, for den er knalltøff. Hun må dessuten løpe på relativt hardt underlag. Og med den skadehistorikken Kristin har, kan det bli tøft, sier Post.

– Jeg har aldri løpt maraton, så det er kanskje helt urealistisk. Men det hadde vært moro å prøve, sier Kristin Størmer Steira, som innleder jakten på OL-formen i langrenn på Beitostølen fredag.

For mye viktigere enn å delta i Rio, er det for «den evige OL-firer» å ta medalje i Sotjsi.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal