Hopp til innhold

Her er Norges «veteranlag»: – Ikke sikkert det er en fordel

Norge har med åtte spillere over 30 år i EM, sannsynligvis flere enn noensinne. Solveig Gulbrandsen er glad flere kvinner forlenger karrieren - men tror ikke veteranpreg alltid er bare positivt.

bilde

Disse spillerne er over 30 i Norges EM-tropp: Trine Rønning (øverst fra venstre), Silje Vesterbekkmo, Ingrid Hjelmseth, Marit Fiane Christensen, Leni Larsen Kaurin, Toril Hetland Akerhaugen, Solveig Gulbrandsen og Ingvild Stensland.

Foto: Alle foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • Se EM-kampen mellom Norge og Nederland på NRK1, i nett-tv eller følg den på P1 søndag fra klokken 17.30!

– Jeg føler meg ikke så gammel, men det er klart at i toppfotballen begynner mine 32 år å bli litt, sier Solveig Gulbrandsen.

Hun er en av de eldste i den norske troppen som spiller fotball-EM i Sverige i disse dager.

solveig

Solveig Gulbrandsen la først opp som 29-åring, før hun gjorde helomvending og vendte tilbake et par år senere.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forrige gang Norge spilte EM, i 2009, var det med bare én spiller over 30 år. I år har åtte av de utvalgte rukket å bikke 30.

Se hvem i faktaboksen til høyre.

Flere spiller lenger

Det er en kjennsgjerning at 30-årene markerer begynnelsen på slutten for de aller fleste fotballkarrierer.

Landslagstrener Even Pellerud ser ikke bort fra at årets tropp er den med flest «veteraner» noensinne.

– Man merker at det er en voksen tropp på at det er veldig mange som tar ansvar, både utenfor og på banen. Det er mange ledertyper, sier han.

Før var det et problem at kvinnelige fotballspillere ofte la opp tidlig, spesielt dersom de fikk barn og familie. Det var vanlig å gi seg i 25-årsalderen.

Gulbrandsen tror bedre tilrettelegging for småbarnsmødre er hovedgrunnen til at flere forlenger karrieren.

– Jeg har barn selv, og landslaget er blitt kjempeflinke til å legge til rette for familielivet. Det er helt avgjørende for at jeg fortsatt kan holde på, fastslår hun.

– Kan bli mindre gnist

Høyere alder fører naturlig nok med seg mer erfaring i laget, men Gulbrandsen advarer også mot det som kan bli negative sider ved en eldre tropp.

– Problemet er hvis man har mange spillere på laget som er litt «mette». De eldre har ofte spilt flere turneringer og gjort veldig mye i karrierene sine, og det kan noen ganger føre til litt mindre gnist, sier hun.

Gulbrandsen vet hva hun snakker om, for hun har selv hatt det slik.

For tre år siden proklamerte hun at hun la opp, og årsaken var nettopp manglende spillellyst. Hun hadde vært en av Norges beste spillere i en årrekke, og hadde ikke så mye mer å krysse av for på listen over ugjort i karrieren.

Nå er hun også beviset på at det går an å finne tilbake til spillegleden. Gulbrandsen gjorde comeback på landslaget i fjor.

– Jeg har på ingen måte inntrykk av at manglende gnist er noe dette laget sliter med. Det er en veldig positiv gjeng, sier hun.

– Blitt mindre ego

ada

Ada Stolsmo Hegerberg er landslagets yngste, og fylte nylig 18 år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Seks av de åtte over 30 var på banen da Norge møtte Island i åpningskampen på onsdag. Mye av forklaringen på de mange veteranene ligger i at flere av dem har vært «faste» på landslaget i flere år.

Flere av de som var med i forrige EM for fire år siden er også med til Kalmar i år, noe du kan se i faktaboksen til høyre.

– De fleste forandrer seg litt som spillere med årene. Det mest positive er at man har mye erfaring og kan fortere ta gode avgjørelser. Selv er jeg blitt mindre ego enn jeg var før. I tillegg tror jeg at jeg klarer å prestere på et litt jevnere nivå, forteller Gulbrandsen.

– Mange er «kids» i hodet

Snittalderen i laget er likevel ikke veldig mye høyere enn i 2009, ettersom det også er kommet inne ferske spillere i begynnelsen av 20-årene.

I tillegg er det to 18-åringer med: Caroline Graham Hansen og Ada Stolsmo Hegerberg.

– Det er litt rart at det er ganske mange som er unge og over 30, men ikke så veldig mange i midten av 20-årene. Det er nok litt tilfeldig, sier Graham Hansen.

Stolsmo Hegerberg er den yngste av alle.

– Det er ganske mange av de eldste som er litt «kids» i hodet, så det er ikke noe problem for meg å være den yngste, sier hun og ler.

– Selv om mange på laget er mye eldre enn meg, er de også glad i å tulle og fjase litt. Vi har det morsomt sammen, legger hun til.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie ser ingen problemer med aldersfordelingen på landslaget.

– Det er en fin miks, konkluderer han.

Fotball

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland