Hopp til innhold

– Jeg trodde noen hadde blitt sprø

Arne Scheie (69) kommenterer sin aller siste fotballkamp på søndag. Vi markerer avskjeden ved å sende hele NRK-legendens siste cupfinaledag direkte minutt for minutt!

nrk

Arne Scheie pensjonerer seg til våren, og søndagens cupfinale mellom Molde og Rosenborg blir hans aller siste jobb som fotballkommentator.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

  • Vi ønsker DINE innspill, bilder og tanker til Arne Scheies finaledag. Hva er ditt beste fotballminne med Scheie? Bruk #nrksport på Twitter og Instagram!

Har du kanskje lurt litt på om Arne Scheie er like glad i fotball og smånerdete fakta også når han ikke er på jobb?

Søndag kan du få svaret. Da blir nemlig hver eneste bevegelse den mangeårige fotballkommentatoren foretar seg sendt direkte på NRK.no.

Siste kamp på søndag

– Jeg trodde vel egentlig noen hadde blitt sprø da jeg hørte denne ideen første gang, sier Arne Scheie og ler.

Ideen er kanskje litt sprø, men bakgrunnen er uansett slik: Søndag avsluttes Scheies 40 år lange karriere som fotballkommentator.

Arne Scheie

Arne Scheie bruker alltid lang tid på å forberede seg til sportsbegivenheter - spesielt cupfinalen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Cupfinalen mellom Rosenborg og Molde blir den siste fotballkampen 69-åringen kommenterer før han pensjonerer seg neste år.

Dette markeres på NRK.no ved at publikum inviteres til å ta del i Scheies siste dag som fotballkommentator. Altså hele dagen.

– En morsom markering

Fra han setter seg på sykkelen for å dra til jobb, noe han gjør hver eneste dag, har han med seg en TV-fotograf som sørger for at du kan se alt Scheie gjør resten av dagen direkte på NRK.no.

– Dette er en ellevill, men god idé. Arne er et ikon for NRK-sporten og betyr mye for de aller fleste sportsinteresserte. Vi synes dette blir en morsom markering av hans 40 år i tjenesten, sier Sjur Molven, redaksjonssjef i NRK Sport.

Seerne kan ikke bare følge Scheies forberedelser til cupfinalen, men inviteres også inn i kommentatorboden underveis i kampen.

TV-kameraet følger ham selvfølgelig dit også, slik at seerne kan velge mellom å se cupfinalen på «vanlig måte» eller fra Scheies perspektiv inne i boden, høyt oppe på Ullevaal Stadion.

– Å følge Scheies forberedelser blir både en morsom måte å bygge opp til cupfinalen på og en fin avskjed med en TV-profil mange har et forhold til. For å si det sånn, om du føler du ikke har fått nok Scheie i livet ditt, så kan det hende det endrer seg i løpet av søndagen, sier Molven og humrer.

Litt nervøs

Scheie innrømmer at han er både spent og litt nervøs for hvordan det blir å ha et TV-kamera etter seg i så mange timer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hødd

Det ble litt av en overraskelse i Arne Scheies nest siste cupfinale. Da gikk Hødd hele veien til Ullevaall, hvor de slo Tromsø etter straffesparkkonkurranse.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er vant til å være på tv, men jeg er ikke vant til å være på TV en hel dag! Jeg lever likevel godt med at min arbeidsgiver har bestemt at dette er en god idé, men jeg skal ikke late som om jeg kommer til å gjøre så veldig mye spennende den dagen, sier han.

– Jeg kommer til å sykle til Ullevaal, forberede meg, kommentere kampen, kanskje snakke litt med folk og deretter sykler jeg hjem.

Kommentatoren frykter ikke at han kommer til å si eller gjøre noe dumt i løpet av dagen, tvert imot er han redd at kameraet skal gjøre at han sier for lite.

– Det eneste jeg har bedt om, er at jeg ikke filmes foran ansiktet mens jeg kommenterer. Da kan det hende jeg begynner å tenke på kameraet, men jeg vil helst ha full konsentrasjon om kampen mens den spilles, forklarer han.

Forsvinner ikke helt

Scheie har kommentert utallige fotballkamper siden han begynte i NRK for 40 år siden, men nekter å bli vemodig av tanken på at karrieren snart er over.

– Når jeg er ferdig på søndag, kommer jeg til å tenke at alt har sin tid. Jeg har hatt det så fantastisk i NRK og kan bare være takknemlig. Jeg legger ikke skjul på at NRK har betydd veldig mye. Det har på et vis blitt en livsstil, men jeg skal nok finne ting å gjøre når jeg blir pensjonist, også, sier han.

Scheie kommer imidlertid ikke til å forsvinne helt fra TV-skjermen med det første. Han skal kommentere verdenscupen i hopp slik han pleier gjennom hele vinteren, før han pensjonerer seg til våren.

Da er kommentatorgjerningen definitivt slutt, men han kommer fortsatt til å dukke opp på NRK i ny og ne.

– Vi ønsker å bruke Scheie og all kunnskapen hans i sendingene våre også etter han er blitt pensjonist, men da først og fremst som gjest og i ekspertroller, sier Molven.

  • Så - hva er ditt beste fotballminne med Arne Scheie? Bruk #nrksport og del minner eller bilder på Twitter og Instagram!
Chukwu

Søndag er det rivalene Rosenborg og Molde som kniver om cupgullet. Her er Daniel Chima Chukwu (t.v.) og Cristian Gamboa under Moldes 1-0-seier 26. oktober.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland