Hopp til innhold

Gunnarsson om eget salg: – Er jeg verdt så lite?

SANDVIKA (NRK.no) Da Veigar Páll Gunnarsson (33) fikk vite om sin egen overgangssum, hadde han vanskeligheter med å tro at han var verdt så lite.

Gunnarsson

Her venter Veigar Páll Gunnarsson på at han kan innta vitneboksen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Truls Haakonsen

Tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen er blant flere som har snakket ned verdien av Veigar Páll Gunnarsson.

Foto: Svein Olsson / NRK

Prisvurderingen av islendingen og stortalentet Herman Stengel står sentralt i den såkalte overgangssaken.

Så langt har de tiltalte og flere vitner snakket ned verdien av Gunnarsson, som politiet mener ble solgt for en unormal lav sum (1 million kroner).

Onsdag forklarte Gunnarsson sin egen versjon av overgangssagaen. Like før klokken 09.00 satte han seg i en stol i rettssalen og ventet på tingrettsdommeren.

Reagerte på verdislakten

Både tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen og Stabæks sportslige leder Inge André Olsen gikk bort og hilste på ham, og slo av en kort prat.

Fra vitneboksen forklarte Gunnarsson at han ble fortalt om sin egen overgangssum av en journalist da han hadde blitt Vålerenga-spiller i 2011.

– Han spurte hva jeg syntes om at jeg hadde blitt solgt for 1 million kroner, mens opsjonsavtalen for Stengel ble solgt for 4 millioner kroner, sa Gunnarsson.

– Husker du hva du svarte? lurte medaktor Iselinn Håvarstein på.

– Jeg husker ikke hva jeg sa, men jeg tenkte: «Oi, er jeg verdt så lite? 1 million?», sa Gunnarsson.

Han gjorde seg ikke noen tanker om opsjonsverdien på Stengel.

– Nei, egentlig ikke. Bare min egen, og jeg syntes det var veldig, veldig lite, sa Gunnarsson.

Stene

Aktor Morten Stene fører saken for Bærum og Asker politidistrikt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK.no møtte Veigar Páll Gunnarsson etter at han forklarte seg i retten. Da var han klar over at både Stabæk og Vålerenga hadde omtalt ham som «lite» og «null» verdt i 2011.

– Det har vært litt irriterende å høre at jeg var null verdt. Hvis du ser på statistikken, er det ikke mange som var verdt mer hvis ikke jeg var det. Det var tungt å høre, sa Gunnarsson, som viste til at han toppet spillerbørsen i VG i flere sesonger.

Falt kraftig i verdi

Ole Petter Drevland, som forsvarer Inge André Olsen, hang seg opp i Gunnarssons vurdering av sin egen verdi i rettssalen.

Drevland spurte først hva Gunnarsson mente om summen Stabæk betalte da de hentet ham tilbake fra Nancy i 2010 (500.000 kroner).

– Det var også en veldig lav sum, sa Gunnarsson.

– Da Stabæk hentet deg fra Vålerenga i 2012, betalte de ingenting. Hva synes du om den prisen? Liten den óg? spurte Drevland, som unnskyldte seg til retten for det siste spørsmålet, som han mente var en flåsete kommentar.

– Jeg hadde god lønn i Vålerenga, så jeg forstår at de ønsket å slippe meg, sa Gunnarsson.

Fristet av RBK - prioriterte familien

Sommeren 2011 hadde både Rosenborg og Vålerenga vist sin interesse for Veigar Páll Gunnarsson.

Hovedpersonen selv forklarte at Vålerenga kom først på banen, før han ble fristet av et bedre tilbud fra Rosenborg.

– Jeg fikk raskt vite hvor høy lønn jeg kunne få i Rosenborg (3 millioner kroner), og da ble jeg veldig interessert. Da hadde Vålerenga tilbudt meg det samme som jeg hadde i Stabæk, sa Gunnarsson, og fortsatte:

– Så hadde jeg en diskusjon med Inge (André Olsen) om at jeg ville til Rosenborg. Inge sa til meg at jeg bør tenke litt på det her, fordi Vålerenga hadde tilbudt en bedre sum enn Rosenborg. Det spilte ingen rolle for meg, fordi Vålerenga tilbød dårligere kontrakt.

Gudjohnsen

Agent Arnor Gudjohnsen forklarte seg om sin rolle i overgangssaken onsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Gunnarsson klarte ikke å huske når samtalen fant sted, men noen dager senere (23. juli) hadde han en ny samtale med tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Her understreket Gunnarsson igjen at han ønsket seg til Rosenborg, og at han heller ville bli værende i Stabæk enn å få den samme lønna i Vålerenga. Senere matchet Vålerenga lønnsvilkårene til Rosenborg.

Forsvarer Drevland påpekte at Stabæk ikke hadde mottatt et tilbud fra Rosenborg på dette tidspunktet, og at Rosenborg ikke hadde rett til å forhandle om lønnsbetingelsene.

Aktoratet og forsvarerne brukte lang tid på å finne ut om Gunnarsson følte seg presset til å velge Vålerenga foran Rosenborg.

I retten presiserte han:

– Det var ikke fra enkeltmennesker. Ingen sa til meg at «du skal velge Vålerenga», sa Gunnarsson.

– Jeg hadde lyst til å dra til Rosenborg da jeg hørte om lønna, men da Vålerenga tilbød det samme, var jeg fornøyd. Da trengte jeg ikke å flytte familien, forklarte han.

Agent: Gunnarsson ble presset

Etter at Gunnarsson hadde forklart seg for retten, inntok agenten hans Arnor Gudjohnsen vitneboksen.

Han var klar på at Gunnarsson følte seg presset til å velge Vålerenga fremfor Rosenborg i 2011.

– Det var vanskeligere å oppnå enighet med Vålerenga enn med Rosenborg. Det var også annen en faktor: Det var tydelig et press på Veigar om å oppnå en avtale med Vålerenga, forklarte agenten.

Da aktor poengterte at Gunnarsson selv ikke opplevde press fra enkeltpersoner, sa Gudjohnsen at det var et helhetsinntrykk.

Forsvarerne presset agenten på at han staret Gunnarsson-forhandlingene med Rosenborg før trønderne var enige med Stabæk om kjøpssum. Gudjohnsen forklarte at han har beklaget RBK-samtalene overfor Stabæk, og at han på det tidspunktet var overbevist om Rosenborg var det eneste alternativet.

Fotball

  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
Erling Braut Haaland