Hopp til innhold

Lille Kroatia herjer i sportsverden

Kroatia har færre innbyggere enn Norge, men herjer i flere store verdensidretter. Nå er de outsidere til å vinne fotball-EM.

Kroatia

Kroatia er i verdenstoppen i mange idretter, blant annet fotball, vannpolo, alpint og håndball. Her er idrettene representert ved (f.v.) Luka Modric, Paulo Obradovic, Janica Kostelic og Ivano Balic.

Foto: AFP / AP / Reuters

– Du må komme til Kroatia og se det. Vi er et lite land, akkurat som dere, men vi har mange talenter i både håndball, basketball og vannpolo, sier kaptein for Kroatias fotballag Darijo Srna til NRK.

– Men fotball er størst, legger han til.

Kroatia er en joker i fotball-EM, flere mener de kan vinne hele mesterskapet. Før den andre gruppespillkampen torsdag kveld leder de gruppe C foran Italia, Spania og Irland.

VM-bronse

Kroatia har bare 4,2 millioner innbyggere (tall fra 2011), men etter oppløsningen av Jugoslavia har de kvalifisert seg til fire av fem mulige EM-sluttspill og tre av fire VM-sluttspill.

Deres beste prestasjon er VM-bronsen fra 1998 da profilen Davor Suker ble matchvinner med sin 2-1-scoring mot Nederland.

  • Hvordan tror du Kroatia gjør det i fotball-EM? Si din mening nederst i saken.
Soccer Euro 2012 Training Croatia Mario Mandzukic, Luka Modric

Kroatias Mario Mandzukic scoret to mål i Kroatias første EM-kamp (3-1 mot Irland). Her bærer han lagets største profil, Luka Modric, på ryggen under en trening i EM tidligere denne uken.

Foto: Darko Bandic / Ap

Ti medaljer

Likevel er det håndballherrene, med profilen Ivano Balic i spissen, som har den mest imponerende merittlisten. De siste 19 årene har laget følgende resultater:

  • To OL-gull (1996 og 2004)
  • Ett VM-gull (2003)
  • Tre VM-sølv (1995, 2005 og 2009)
  • To EM-sølv (2008 og 2010)
  • To EM-bronser (1994 og 2012)

Gode gener

Det stopper ikke der. I flere lagidretter fosser kroatene frem.

Det mannlige basketball-laget har medaljer fra både OL, VM og EM, mens kvinnelaget har topplasseringer i EM.

I vannpolo har kroater herjet gjennom hele 1900-tallet. Først som en del av Jugoslavia, men etter oppløsningen har de fortsatt suksessen med blant annet VM- og EM-gull (2007 og 2010) og OL-sølv (1996).

– Kanskje det er genene våre, smiler tidligere Tottenham-spiller og fotballprofil Niko Kranjcar når NRK spør han hvorfor Kroatia er så gode i idrett.

Kranjcar ble Kroatias toppscorer i EM-kvalifiseringen, men har ingen god forklaring på den kroatiske suksessen.

– Vi er rett og slett en idrettsnasjon der barn ser opp til idrettsheltene og gjør alt de kan for å bli like gode, sier han.

– Vi er heldige

Landet på Balkan har også fostret store individuelle utøvere. I alpint har søsknene Janica og Ivica Kostelic til sammen fire OL-gull, seks VM-gull og fem OL-sølv.

Blant nordmenn er også høydehopper Blanca Vlasic kjent. 28-åringen har tatt utallige medaljer i internasjonale mesterskap de siste ti årene. Nå jakter hun OL-gull i London.

– Vi er heldige som har så mange dyktige utøvere. Forhåpentligvis fortsetter det å være slik i lang tid, sier Kranjcar.

I løpet av de neste ukene kan han og resten av det kroatiske EM-laget i fotball skrive et nytt kapittel i den suksessfulle kroatiske idrettshistorien.

Fotball

  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
Erling Braut Haaland