Hopp til innhold

Fotballpresidenten: - Vi gjorde en tabbe i 2010

Kvalifiseringskampene til eliteserien i norsk fotball er tilbake fra kommende sesong.

Sogndal

Sogndal berget plassen i øverste divisjon med 14.plass i år. Om de havner på samme plass i år, må de ut i kvalifiseringskamp mot et lag fra 1. divisjon.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Forbundstinget sa et rungende ja til forslaget som gjeninnfører spenningen som var savnet i fjorårssesongen.

– At dette er gjeninnført nå, viser at vi gjorde en tabbe i 2010. Vi sov litt i timen da spørsmålet ble tatt opp for to år siden, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Kvalifiseringskampene til eliteserien ble tatt bort før 2011-sesongen, men foran årets sesong er altså ordingen med kampene gjeninnført.

Flere lag i 1. divisjon vil igjen få mulighet til å kjempe om opprykk til eliteserien. Blant annet kan lag nummer 6 nå i teorien rykke opp hvis tre kvalifiseringsoppgjør vinnes.

Her er den vedtatte endringen og kampoppsettet fra høsten 2012:

  • Kamp 1: Lag nr. 3 i 1. divisjon hjemme mot lag nr. 6 i 1. divisjon.
  • Kamp 2: Lag nr. 4 i 1. divisjon spiller hjemme mot lag nr. 5 i 1. divisjon.
  • Kamp 3: Vinner av kamp 1 spiller hjemme mot vinner i kamp nr. 2.
  • Kamp 4: Lag nr. 14 i eliteserien spiller hjemme og borte etter trekning mot vinner i kamp 3 om den ledige plassen i eliteserien.

– Det nye forslaget vil skape en utrolig nerve i serieavslutningen, sa visepresident i NFF og leder i seriekomiteen, Einar Schulz.

Han fikk gigantisk oppslutning for både syn og forslag: 161 av 167 tingdelegater sa ja, seks stemte mot.

Fotball

  • Rosenborg nekter Nypan og Reitan-Sunde å spille i U19-EM

    Rosenborg kommer ikke til frigi talentene Sverre Nypan og Jesper Reitan-Sunde når Norge skal spille fotball-EM for U19-lag i juli, melder Adresseavisen.

    Det begrunner trønderklubben med at de er viktige spillere for laget, som blant annet skal spille en seriekamp mot Lillestrøm mens EM-gruppespillet pågår.

    Nypan ble også holdt igjen av Rosenborg under U19-EM i fjor, der Norge gikk til semifinalen.

    – Vi i Rosenborg ønsker at våre spillere skal være på landslag, men når det ikke er internasjonale datoer blir det ofte vanskelig. Vi som klubb mener at det er viktig for oss å ha dem tilgjengelig i perioden hvor mesterskapet spilles, sier sportslig leder Mikael Dorsin i RBK til Adressa.

    Klubben kan nekte spillerne å delta i EM fordi mesterskapet ikke er lagt til såkalte internasjonale datoer. Norge-troppen samles 8. juli og spiller gruppekamper fra 15. til 21. juli.

    – De var begge aktuelle, men vi har fått beskjed fra klubben om at Sverre og Jesper ikke får lov, sier U19-landslagssjef Luis Pimenta.

    RBK-midtstopper Håkon Røsten er derimot aktuell for troppen. (NTB)

    Sverre Nypan, RBK
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB / NTB
  • Dansk motstand for Molde i europaligakvalifiseringen

    Molde skal opp mot Silkeborg i europaligakvalifiseringens 2. runde.

    Det ble klart under trekningen i Uefas hovedkvarter i Sveits onsdag. Moldenserne er inne i europaligakvalifiseringen som norsk cupmester.

    Molde åpner med hjemmekamp og spiller returen i Danmark uken etter. Kampene spilles 25. juli og 1. august.

    Molde var seedet i trekningen og unngikk dermed den hvasseste motstanden. Dersom de tar seg videre, gjenstår 3. og 4. kvalifiseringsrunde før man kommer inn i selve ligaspillet. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Viking
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Brussel sier nei til å arrangere Belgia-kamp mot Israel – Gaza-krigen skaper frykt

    Myndighetene i Brussel ønsker ikke å være vertskap for nasjonsligamøtet mellom Belgia og Israel i fotball. Det sier ordføreren i den belgiske hovedstaden, Benoit Hellings.

    Planen var at oppgjøret skulle spilles på Stade Roi Baudouin i Brussel 6. september.

    Krigen i Gaza skaper en sikkerhetshodepine. Hundrevis av propalestinske demonstranter har gjentatte ganger tatt til gatene i Brussel siden starten av krigen mellom Israel og Hamas i fjor. I forrige måned ble billettsalget til nasjonsligakampen satt på pause på grunn av sikkerhetshensyn.

    Ordføreren opplyser at tjenestemenn i Brussel har hatt en grundig diskusjon med regjeringen, politiet og fotballforbundet URBSFA rundt mulighetene for å arrangere fotballkampen.

    – I dag synes det klart at gjennomføringen av en slik kamp i hovedstaden vår utvilsomt vil provosere fram store demonstrasjoner og kompromittere sikkerheten til både tilskuere, spillere, beboere og våre politistyrker, sier Hellings i en uttalelse. (NTB)

    Belgia
    Foto: AP
  • IK Starts medlemmer godkjente avtalen med amerikansk investorgruppe

    Roger Loughney, David Grim og Jean Bley er hovedaksjonærene som nå skal investere i Start gjennom en såkalt dualmodell. Start har inngått en tiårsavtale med aksjeselskapet «Stein på Stein 1905», som har signalisert at de skal inn med 40 millioner kroner.

    4. juni gjorde klubben det kjent at de hadde landet en avtale med investorgruppen. Dermed var det opp til medlemmene å stemme over den.

    360 stemmeberettigede stemte for avtalen, mens 85 stemte mot. Åtte medlemmer stemte blankt.

    Det krevdes to tredels flertall for at samarbeidet skulle bli noe av.

    Daglig leder i Start, Sveinung Hedding-Valvik, påpekte i sitt innlegg tirsdag at klubben er avhengig av sju millioner kroner for å unngå konsekvenser som fratrekk av poeng og degradering.

    Hedding-Valvik omtalte det som et «sjansespill» å ikke akseptere avtalen.

    Det er ingen hemmelighet at Start har slitt økonomisk. Som følge av et underskudd på 8,6 millioner kroner i 2022, gikk klubben inn i 2023 med en egenkapital på 3,3 millioner kroner.

    Fjoråret endte så med et nytt estimert underskudd på rundt 10,5 millioner. (NTB)

    Sparebank Sør-Arena
    Foto: NTB
  • Tyrkia seiret etter drømmescoringer: – Noe av det sykeste jeg har sett

    Tyrkia slo EM-debutant Georgia 3-1 i den første kampen i gruppe F. Det takket være scoringer i toppklasse fra Mert Müldür og Arda Guler.

    Tyrkia var ekstremt nære å ta ledelsen etter 10 minutter da Tyrkias Ayhan banket til fra 16-meter, men ballen gikk i innsiden av stolpen, langs mållinja og ut over dødlinjen.

    Etter 25 minutter sendte Müldur Tyrkia i ledelsen med en drømmevolley fra like utenfor 16-meteren.

    – En av EMs fineste scoringer til nå. Det er helt nydelig, utbrøt NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Minuttet senere fikk Tyrkia en potensiell 2-0-scoring annullert for offside. I stedet svarte Georgia og Georges Mikautadze med en utlikning 32 minutter ut i kampen. Og nå struttet selvtilliten for georgierne, som tre minutter senere var centimeter unna å ta ledelsen.

    Det svingte frem og tilbake også i andreomgang. Men C-momentet kom først da Real-Madrids 19 år gamle Arda Guler sendte i vei et langskudd i vinkelen etter 65 minutter.

    Like etterpå stod tverrliggeren i veien for georgisk utligning etter skudd fra Giorgi Kochorashvili. På overtid bommet samme mann fra fem meter. Og med ett minutt igjen sendte Georgia et frispark i stolpen, og avsluttet med det en ellevill kamp.

    I stedet kontret Muhammed Kerem Akturkoglu inn 3-1, og tyrkerne kunne juble for tre poeng i sin åpningskamp.