Hopp til innhold

Rosenborgs svakheter avslørt i seieren

ANALYSE: Aalesund ble så rundspilt at det er vanskelig å fastslå hvor god prestasjonen til Rosenborg faktisk var, skriver fotballskribent Eivind Bisgaard Sundet.

Rosenborg

EGENTLIG SÅ SUVERENE? Rosenborg banket Aalesund i serieåpningen, men bak resultatet var det mulig å skimte store svakheter, mener NRKs skribent.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Etter 5-0 over Aalesund i serieåpningen er forventningene i ferd med å stige i Trondheim. Rosenborg serverte Eggen-fotball, for å sitere Lars Tjærnås. Det var mange mann i angrep og de angrep flere rom samtidig.

Men hvor bra var det egentlig?

La det være sagt, først som sist: Det Aalesund presterte var uomtviselig langt unna den Pep Guardiola-fotballen Harald Aabrek lovet oss da han ble ansatt foran årets sesong.

Aalesund ble så rundspilt at det er vanskelig å fastslå hvor god prestasjonen til Rosenborg faktisk var.

Så la oss dykke litt dypere.

Var det virkelig Eggen-formasjon?

FBL-EUR-C3-ARIS THESSALONIKI-ROSENBORG BK FBL-EUR-C3-ARIS THESSALONIKI-ROSENBORG BK

ARVEN ETTER EGGEN: Dagens utgave av RBK ligner en hel del på utgaven Nils Arne Eggen var trener for.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Rosenborg har vedtatt at de skal spille 4-3-3, og 4-3-3 var det. I Kåre Ingebrigtsens 4-3-3 er det, sett ut fra årets første kamp, et par endringer fra det vi kjenner som Eggens versjon. Ikke at endringer er noe negativt. Det er viktig at dagens Rosenborg-utgave finner sin egen identitet og tar innover seg trendene i den moderene fotballen.

Det mest iøyenfallende med Ingebrigtsens lag er hvor høyt indreløperne ligger i banen når Rosenborg angriper.

Det er modig å fastslå en ny trend for Rosenborg etter én kamp - mot et Aalesund i vinterdvale - men det var enorm avstand fra Ole Sælnes i den dype midtbanerollen og indreløperene Midtsjø og Jensen.

Hadde denne kampen blitt spilt uten Eggen-arven i bakhodet, ville det være mer naturlig å karakterisere denne Rosenborg-utgaven for 4-1-4-1.

Dette gir trønderne både fordeler og ulemper.

Pasninger som kan stjeles

Fordelen med å flytte inderløperne så høyt er spillepunktene Rosenborg tilriver seg i mellomrommet, og linken som skapes mellom indreløper og kant. Men under Eggen var trioen på midten hjertet i Rosenborg. De var en enhet. Den dype sentrale på midtbanen, gjerne Bent Skammelsrud, skulle spille opp indreløpere rettvendt i mellomrommet.

Mot Aalesund, og særlig utover i kampen, var det sjelden vi så Ole Selnæs trille opp Jensen eller Midsjø rettvendt. Det var fortsatt samspill, men lengre pasninger fra Selnæs fremover og på tvers.

Problemet: Disse pasningene er det lettere for motstanderne å snappe opp. Det kan bli kostbart for Rosenborg i fortsettelsen.

Rosenborg er i ubalanse neste hver gang i de går i angrep. Spesielt sårbare blir de når ballen er kommet opp i banen og backene er blitt med.

De etterlater seg eventyrlig kontringsrom, som bedre lag enn Aalesund vil utnytte.

rbk

KONTRINGSROM: Rosenborg la igjen mye rom bakover når de gikk i angrep mot Aalesund, mener vår fotballskribent. Her er Rosenborgs Riku Olavi Riski avbildet når han runder Henrik Rørvik Bjørdal.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Henger RBK med på utviklingen?

Internasjonal toppfotball er i jevn utvikling, og et av områdene hvor utviklingen går raskest, er plassbytter og dynamikk i angrepspillet.

Her er det interessant å sammenligne Rosenborg med det tyske landslaget, selv om Ingebrigtsen åpenbart ikke har tilgang på like gode spillere som Joachim Löw. For i Rosenborg, både under Eggen og Ingebrigtsen, er det slående hvor plassbundet indreløpere og vinger opptrer.

Tysklands siste landskamp var borte mot Georgia. Der stilte Löws mannskap i 4-1-4-1-formasjon, noe som på papiret kan minne om slik Rosenborg så ut mot Aalesund.

Men tyskerne er ikke opptatt av hvem som er i de forskjellige posisjonene. Reus, Götze, Özil, Müller og Kroos er alle offensive midtbanespillere, og de bytter på å spille spiss, kant og indreløper.

Nils Arne Eggen var opptatt av komplementære ferdigheter, hvor individene hadde ferdigheter som stod til hverandre.

kåre

FØLGER TRADISJONENE: Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen har vært opptatt av å videreføre noen av tradisjonene i Roseborg.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Den tradisjonen følges fortsatt i Rosenborg. Utviklingene hos de aller beste lagene i verden handler mer om fleksiblitet, bevegelse og uforutsigbarhet. Hos Rosenborg spiller spissen fortsatt spiss, kantene bytter kun side i pausen og indreløperne beveger seg i hver sin kanal i midten.

Aalesund var aldri godt organisert i årets første kamp, ei heller i faser av kampen hvor de faktisk burde vært det, i faser hvor de hadde folk på rett side.

Mot et etablert forsvar som faktisk har møtt opp til kamp, vil denne forutsigbarheten være et problem for Rosenborg.

Mot bedre forsvarspill enn det Aalesund vartet opp med, vil Rosenborgs uforutsigbarhet bli satt på prøve. Det blir enkelt for motstanderne å kartlegge hvem som er farlige, hvor de farlige og når de er farlige.

Det finnes mange lyspunkter

Det er ikke med dette sagt at de ikke har spennende spillere i laget.

Mike Jensen er blant ligaens mest slepne midtbanespillere, en moderne playmaker. Midtsjø på den andre indreløperplassen viste glimtvis driv og tilstedværelse som kan ta ham langt.

På kantene var Helland og Riski bra, og de er ikke støpt i formen til verken Jahn Ivar Jakobsen eller Jan Derek Sørensen. Dagens Rosenborg-kantspillere kan utfordere, de kan kombinere, de løper mye og de skaper både rom og sjanser.

helland scorer

SPILTE GODT: Pål Andre Helland scoret to av Rosenborgs mål.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Likevel - Michael Barrantes er en spiller du ikke skal gi fritt spillerom, og det gjorde Rosenborg. Playmakeren hadde tidvis veldige rom. Rosenborg angriper med to backer, og står igjen med to stoppere og kun én defensiv midtbane i Ole Selnæs.

Disse spillerene må ha kontroll over veldig mange kvadratmeter med Lerkendal-gress, samt det som skulle være av kontringspunkter for Aalesund. Det hadde de ikke.

Aalesund-spiss Leke James ble kontrollert, men Barrantes var stadig spillbar og farlig. Heldigvis for Rosenborg maktet ikke Aalesund å gi ballen til Barrantes, og de få gangene de gjorde det før kampen var avgjort, greide Selnæs å stoppe farlighetene.

Fortid og fremtid

Rosenborg ser ikke ut til bry seg om hvem som kommer på besøk, på samme måte som under Eggen. Noe er ved det gamle, noe er nytt.

Denne gangen endte det med 5-0-seier.

Om fortiden eller fremtiden innhenter dette laget, vet vi søndag 8. november. Da spilles årets siste runde.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland