Hopp til innhold

Sjekk lønnsforskjellen: RBK knuser Godset

I Strømsgodset-stallen er det bare to spillere som kan skilte med millioninntekt fra 2012. Hos Rosenborg er det bare to spillere som ikke tjente over millionen.

Stefan Johansen og Mikael Dorsin

Stefan Johansen (t.v.) og hans Strømgodset kjemper en innbitt kamp mot Mikael Dorsin og Rosenborg om seriegullet. Utenfor banen er det RBK som er de soleklare vinnerne - i hvert fall på pengefronten. Johansen står oppført med 414.735 kroner i ligningsinntekt for 2012. Mikael Dorsin står oppført med 3.614.312 kroner det samme året.

Foto: NTBscanpix

NRK har sammenlignet inntektsnivået til de to gullkandidatene i norsk eliteserie, Strømsgodset og Rosenborg.

Begge lag står med 53 poeng med fire serierunder igjen å spille. Men selv om det er jevnt på tabellen, er det på ingen måte jevnt når det kommer til lønnsutbetalinger.

Dersom man regner ut gjennomsnittsinntekten til begge lags mest brukte startellever, ser man en enorm forskjell på lønnslippen.

  • Sjekk spillernes inntekter lenger ned i artikkelen!

Mens snittlønnen i drammensklubben er på beskjedne 627.000 kroner, er snittlønnen hos Rosenborg hele 2.230.000 kroner!

– For oss er det viktigst å toppe andre tabeller enn kostnadstabeller. Sånn sett er vi godt fornøyd med at vi har et nøkternt kostnadsnivå her i klubben, sier daglig leder i Strømsgodset, Erik Espeseth, til NRK.no.

RBK: 26,7 millioner inntekt

RBK-elleveren består av flere spillere med fete lommebøker.

Størst av dem alle er Tore Reginiussen med 5,85 millioner kroner i ligningsinntekt for 2012. Reginiussen spilte riktignok halve sesongen i danske OB før han meldte overgang til trønderklubben.

Andre pengemaskiner på Lerkendal er keeper Daniel Örlund og kaptein Mikael Dorsin. Til sammen hevet RBK-elleveren 26,7 millioner kroner i ligningsinntekt for 2012.

Selv om beløpet er høyt, mener sportslig leder Erik Hoftun at klubben har moderert seg på spillerlønninger de siste årene.

– Det er helt klart at topplønna i RBK har gått kraftig ned. Det er ingen som tjener så mye som for noen få år siden, sier Hoftun til adressa.no.

PS! Da tre av årets RBK-spillere, Nickie Bille Nielsen, Mike Jensen og Tobias Mikkelsen, er nye av året, har disse blitt byttet ut med tre av fjorårets faste spillere i NRKs utregning. Det er likevel grunn til å tro at disse tre danskene - med nysignerte kontrakter - alle hever millionlønn i RBK i år.

Rosenborgs inntektsliste 2012

 

Navn

Antall kamper fra start i år

Inntekt

 

 

Snittlønn:

2 229 345

Keeper

Daniel Örlund

15

2 904 238

Forsvar

Mikael Dorsin

24

3 614 321

Forsvar

Stefan Strandberg

19

1 552 776

Forsvar

Tore Reginiussen

25

5 856 713

Forsvar

Cristian Gamboa

24

608 964

Midtbane

Jonas Svensson

21

1 230 807

Midtbane

Mikkel Diskerud

19

971 230

Midtbane

Borek Dockal*

27*

2 425 642

Midtbane

Tarik Elyounoussi*

21*

3 281 864

Spiss

John Chibuike

11

1 719 433

Spiss

Rade Prica*

26*

2 586 149

 

 

Totalinntekt:

26 752 137

Ekspander/minimer faktaboks

Strømsgodset: 7,5 millioner inntekt

I Strømgodset er situasjonen en helt annen.

Kun tilretteleggeren Øyvind Storflor og forsvarsspiller Jarl-André Storbæk kan skryte på seg å heve millioninntekt. Men bare så vidt. Begge to står oppført med under 1,1 millioner kroner i ligningsinntekt for 2012.

Totalt hentet Strømsgodsets førsteellever ut 7,5 millioner kroner i lønn - altså 19,2 millioner kroner mindre enn RBK-stjernene.

Totalt tjente altså en gjennomsnittlig RBK-spiller rundt 3,5 ganger mer enn den gjengse Strømsgodset-spiller.

Strømsgodset-spillernes inntekt 2012

 

Spiller

Antall kamper fra start i år

Inntekt

 

 

Snittlønn:

626 928

Keeper

Adam Larsen Kwarasey

26

549 683

Forsvar

Lars Christopher Vilsvik

23

785 720

Forsvar

Kim Andre Madsen

23

764 737

Forsvar

Jørgen Horn

22

646 573

Forsvar

Jarl Andre Storbæk

22

1 013 461

Midtbane

Muhamed Keita

15

827 609

Midtbane

Stefan Johansen

23

414 735

Midtbane

Abdisalam Ibrahim

23

234 786

Midtbane

Øyvind Storflor

23

1 056 117

Spiss

Adama Diomandé

21

352 545

Spiss

Peter Kovacs

14

877 175

 

 

Totalinntekt:

7 523 141

Ekspander/minimer faktaboks

Strømsgodset er favoritt

Likevel har begge lag oppnådd samme poengsum i årets eliteserie, og Norsk Regnesentral har regnet seg frem til at Strømgodset er den største gullfavoritten.

Tallknuserne ved regnesentralen gir Strømsgodset hele 61,1 prosent sannsynlighet for å stikke av med seriegullet, mens RBK gis 38,9 prosent.

Ingen andre lag regnes å kunne henge med i gullkampen, selv om både tredje- og fjerdeplasserte Viking og Haugesund teoretisk sett kan passere begge gullkandidatene.

Også Espeseth merker et økt lønnspress nå som drammensklubben kjemper om seriegull.

– Et lag som har suksess opplever større press på lønn. Enkeltspillere kan få tilbud fra inn- og utland, som presser lønnsnivået opp. Heldigvis har vi mange spillere som har valgt å bli her likevel, sier Espeseth.

– Hvordan har dere klart å holde lønnsnivået nede?

– Det er mange som utvikler seg i denne klubben, og som synes det er gøy å være med på oppturen. Det er et godt utviklingsmiljø. Spillerne ser at de får framgang, sier Espeseth, som også kan fortelle at Strømsgodset opererer med et lønnstak.

– Vi har et tak, og det vil vi ikke bryte, sier Espeseth, uten å ville gå ut med et eksakt beløp. Han omtaler lønnstaket som et «nøkternt» beløp.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland