Hopp til innhold

Her spurter Northug - med Bjørgens sprintstaver

– Ja, jeg merket at stavene var litt korte å spurte med, sa Petter Northug til sin servicemann etter jaktstarten i Kuusamo søndag.

Petter Northug brukte stavene til Marit Bjørgen under verdenscuprennet i finske Kusamo i går.
En slik feil skal ikke skje, sier landslagssjefen.

VIDEO: Petter Northug brukte Marit Bjørgens staver ved en feiltakelse.

Det viste seg nemlig at Northug hadde fått feil staver. Mange forundret seg over at skiesset, som la i vei med en klar ledelse, ble tatt igjen og bare med en enorm kraftanstrengelse klarte å holde unna på de siste meterne .

– Det var det verste løpet i karrieren min, sa en totalt utkjørt Northug etter jaktstarten.

Forklaringen var at han i farten hadde fått feil staver. I stedet for sine egne godt tilpassede konkurransestaver, hadde han fått Marit Bjørgens sprintstaver.

De var fem centimeter kortere.

Fikk Bjørgens sprintstaver

– Petter hadde vært ute og varmet opp. Han er ganske bevisst på at han ikke bruker konkurransestavene sine til oppvarming, han har et eget oppvarmingspar.

– Da han løp inn i bussen for å hente sine konkurransestaver, tok han feil. Han tok i farten Marit Bjørgens sprintstaver, som sto der han trodde hans egne klassiskstaver sto, sier landslagstrener Vidar Løfshus til NRK.

– Hvilke konsekvenser fikk dette?

– Han led teknisk under hele løpet, og kanskje spesielt i spurten da han ikke fikk gjennomført stavtakene sine godt nok. Han fikk ikke nok kraft ut av stavtakene, sier Løfshus.

Nye staver og ny merking

De norske langrennsløperne hadde fått nye staver som var merket litt annerledes enn de gamle. Marit Bjørgen og Petter Northug har dessuten samme smører, slik at stavene deres sto noenlunde på samme sted i bussen. Løfshus sier det var grunnen til glippen.

– Det var et uhell, en glipp som ikke skal skje. Dette var ikke godt nok, sier Løfshus.

– Tror du Petter hadde vært like sliten etter målgang om han hadde brukt sine egne staver?

– Det blir bare spekulasjoner. Men det er helt sikkert at det gikk ut over teknikken hans under hele løpet. Da blir det litt mer slitasje hele veien. Derfor ble han nok litt mer sliten enn han burde ha vært, og han tapte noen tideler på hvert stavtak. Det ble derfor også en del tidstap av det til slutt, sier Løfshus.

– Hvordan merket han det selv?

– Han merket det jo på at han ikke kom høyt nok i stavtaket, og fikk derfor ikke nok kraft i stakingen, sier Vidar Løfshus.

Han forteller også at Marit Bjørgen pustet meget lettet ut da Northug klarte å holde unna og gå først i mål.

– Hun følte seg visstnok litt medskyldig. Men det gikk jo bra til slutt uansett, smiler Løfshus.

Ikke sine egne ski heller

Northug brukte ikke sine egne ski heller på jaktstarten i Kuusamo. Men det er mer normalt, sier Løfshus.

– Vi har en prosedyre som går ut på at de beste løperne skal ha de beste skiene. Derfor prøver vi forskjellig preparering, og vi gir de beste løperne de skiene vi mener er best der og da.

Løfshus sier at hendelsen med stavene var en liten vekker.

– Jeg tror nok at både Petter og vi andre vil følge litt bedre med neste gang, og sørge for at de rette stavene står på rett plass.

Petter Northug måtte helt ned i kjelleren for å sikre seieren på 15 kilometeren i Kuusamo. Se spurten her!

VIDEO: Petter Northug måtte ta seg helt ut for å vinne søndag.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal