Hopp til innhold

FIS endrer tellingen - Northug forbi Gunde Svan

Plutselig har både Marit Bjørgen og Petter Northug tatt et kraftig byks i historiebøkene, ifølge Infostrada.

Petter Northug

FORAN GUNDE: Petter Northug, her fra rennet på Lillehammer under årets sesong.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Selv mens hun er gravid, håver Marit Bjørgen inn verdenscupseirer.

FIS har inntil i år hatt henne stående med 75 verdenscupseirer. Nå er plutselig Bjørgen oppe på 102, ifølge Infostrada. Dermed har hun blant annet flere enn Ole Einar Bjørndalen.

Petter Northug har stått med relativt beskjedne 18. Han står plutselig nå med 36, og er dermed oppe på plassen foran den svenske nasjonalhelten Gunde Svan (30 verdensupseirer).

– Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg skulle gjerne konkurrert mot Gunde, men det tviler jeg på at jeg får muligheten til. Det er ikke bare, bare å ta etappeseirer i Tour de Ski, så det er riktig at de teller, sier Northug til NRK.

– Og det er litt deilig å være foran Gunde Svan?

– Det er absolutt viktig, humrer Northug.

Nye regler for statistikk

Årsaken er at Det internasjonale skiforbundet har endret reglene for telling. NRK har fått tilgang til en epost der de bekrefter det overfor Jørn Sundby i Infostrada.

Endingen har tredd i kraft før årets sesong, og har tilbakevirkende kraft.

Nøkkelpunktet er at etappeseire i forskjellige tourer nå i utgangspunket skal telle som verdenscupseirer. Dermed får løpere som Northug og Bjørgen, som har vunnet en rekke etapper i Tour de Ski og andre tourer, plutselig en rekke flere seirer på CVen.

Kowalczyk foran Dæhlie

Ifølge FIS selv vil det ta noe tid å oppdatere sine offisielle lister, men Infostrada har altså telt.

Bjørgens byks gjør at hun går forbi Ingemar Stenmark på lista over tidenes mestvinnende verdenscupløpere i en FIS-gren. Svenske Stenmark står med 86 verdenscupseirer i alpint. Nå er Bjørgen kun bak fristilstjernen Conny Kissling, som har 106.

En annen konsekvens er at den knallsterke tour-løperen Justyna Kowalczyk er helt oppe på andreplass på verdenscup-adelskalenderen i langrenn, foran Bjørn Dæhlie.

Flere unntak

Slik forklarer FIS de nye reglene overfor Infostrada.

  • Hver verdenscup og etappe-verdenscupseier er like mye verdt
  • I jaktstarter vinner den som kjører over mål først (utøveren med best tid før flest FIS-poeng, men det teller ikke som verdenscupseier)
  • Unntaket fra regelen over er siste etappe av tourer (Ruka Triple, Tour de Ski, verdenscupfinalen, Ski Tour Canada). Der får utøveren med best tid verdenscupseieren for enkeltetappen, mens utøveren som kommer først i mål får verdenscupseier for touren sammenlagt.
  • Tidligere måtte utøvere fullføre touren for å beholde verdenscupseieren. Vi har bestemt at de får beholde verdenscupseieren uansett om de fullførte touren eller ikke.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP
  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga med 2-1-seier sammenlagt.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter. Dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal