Denne helgas fotballsnakkiser

Supersøndag, Agüero-show og en laaaang monolog fra den alltid så frittalende José Mourinho. Dette er noe av det vi husker fra fotballhelga.

Sergio Agüero

SCORET FEM: I løpet av bare 20 minutters spill scoret Sergio Agüero fem ganger mot Newcastle

For en fotballhelg det har vært! Supersøndag med hele fem klassikere, i tillegg til full serierunde her hjemme. Dette er noe av det du har gått glipp av om du ikke har sett fotball den første helgen i oktober.

Rodgers fikk fyken etter lokalderby

Rodgers

FIKK SPARKEN ETTER 1-1: Uavgjort mot byrivalen var ikke nok. En time etter kampslutt hadde Brendan Rodgers fått sparken som Liverpool-manager

Liverpool klarte ikke å slå byrivalen. Det ble 1-1 mot Everton. – Jeg føler ikke noe mer press enn før. Det er intet drama, sa manager Brendan Rodgers etter kampslutt.

En times tid seinere hadde han fått sparken. – Det er det beste for klubben i jobben med å ha suksess, skrev eierne i en pressemelding.

Dermed var det slutt for nordiren som kom fra Swansea i 2012, som var en hårsbredd fra ligagull i 2014, og som har handlet spiller efor 80 millioner pund i sommer. Og som bare er nummer 10 i Premier League. Det er ikke godt nok for de amerikanske eierne.

Berg ferdig i Legia Warszawa

Netherlands Soccer Europa League

FERDIG I POLEN: Henning Berg tok over den polske klubben i 2013. Nesten to år senere har han fått sparken.

Også vår egen Henning Berg fikk fyken denne søndagen.

Det stilles skyhøye krav i den polske storklubben, og manglende resultater denne sesongen skal være årsaken til at nordmannen nå må se seg om etter en annen jobb.

Agüeros ketchupeffekt

Det skal litt til å glemme Sergio Agüero prestasjoner denne helgen.

Sergio Agüero hadde spilt i 497 minutter uten å score. Så knuste han ligarekorden med fem mål på 20 minutter. Manchester City lå under for Newcastle, men vant 6–1 til slutt. Fem mål i en kamp har fire andre klart før i Premier League, men aldri like raskt.

Og før han fikk sjansen til å ta rekorden alene med sitt sjette, ble han byttet ut.

Mourinhos monolog

Jose Mourinho

SNAKKER RETT FRA LEVRA: Chelsea-manager José Mourinho.

– Hvis de sparker meg så sparker de meg. Men da sparker de også den beste manageren denne klubben noensinne har hatt. Og jeg kommer ikke til å løpe fra ansvaret, sa José Mourinho etter 1–3 hjemme mot Southampton, Chelseas fjerde tap på åtte kamper, og 16.-plass på tabellen.

Han fikk ett spørsmål i intervjusonen etter kampslutt, og svarte med en sju minutter lang monolog. Der fikk «The Special One» også sagt hva han mener om at dommerne ikke våger å gi Chelsea noen fordel, som for eksempel et straffespark.

Hard kamp om bronsen

Godset

BRONSE TIL DRAMMEN? Strømsgodset ligger foreløpig på tredjeplass, men både Odd og Viking puster de i nakken.

Mens Rosenborg feier mot seriegull og Stabæk styrer støtt mot sølv, er det beinhard kamp om bronsen i eliteserien. Strømsgodset valset over Sarpsborg med 6–1 lørdag, Odd slet seg til 2–1 i Haugesund søndag, samtidig som effektive Viking tok poengene med 1–0 over Lillestrøm.

To poeng skiller de tre lagene når bare fire runder står igjen. Her blir det kamp til døra.

Sandefjords misere

Sandefjord

HARDT SLAG I TRYNET: Man må nesten synes synd på Sandefjord etter kampen mot Aalesund denne søndagen.

Lag i nedrykkskampen har ofte marginene mot seg, sies det. Sandefjord kan skrive under på det. I Ålesund leverte tabelljumboen en god kamp, ledet fortjent ved pause og holdt unna gjennom hele andre omgang. Nesten.

For så scoret Aalesund i det 89., og igjen to minutter på overtid. Stort bitrere kan man ikke tape fotballkamper. Det som kunne blitt Sandefjords andre seier på de 23 siste kampene, ble i stedet et nytt tap i rekka.

Branns iskalde straffeskytter

Brann-jubel

ELITESERIE NESTE ÅR: Brann vant den viktige kampen mot Kristiansund.

For snart en uke siden reddet Kristoffer Barmen Brann med en iskald straffe og 2–1 mot Bryne. Søndag var det «opprykksfinale» mot Kristiansund på Nordmøre, og Barmen gjorde det igjen. Sekunder før pausen fikk Brann straffe, som Barmen forlangte å ta i stedet for Branns faste skytter Erik Huseklepp.

Igjen satte 22-åringen straffen iskaldt i mål. Det gav Brann-seier på 1-0, og bergenserne er for første gang på direkte opprykksplass.

– Nå skal han få ta straffene til han bommer, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen.

Bayern suveren i «Der Klassiker»

SOCCER-GERMANY/ Bayern Munich's Lewandowski celebrates after scoring a goal against Borussia Dortmund during their German first division Bundesliga soccer match in Munich

KNUSTE BORUSSIA DORTMUND: Serieleder Bayern München.

Topplagene Bayern München og Borussia Dortmund utkjempet slaget om toppen i Bundesliga. Ingen av dem hadde tapt før. Men det har Dortmund til de grader gjort nå. 5–1 ble det til Bayern, åtte seirer av åtte mulige denne sesongen.

Og selvsagt markerte Robert Lewnadowski seg igjen. Med to mål er han oppe i 12 mål på mindre enn to uker. Også Thomas Müller scoret to mål.

Knuste United på 19 minutter

Mesut Özil

Mesut Özil ga Arsenal ledelsen allerede etter sju minutt.

Det tok bare sju minutt før Arsenal ledet 2-0 hjemme i London, og etter 19 minutter stod det 3-0 på tavla. Da var i grunnen kampen over.

Hvordan? Les Thore Haugstads analyse her.

Neste helg er det landslagspause.

Noe du mener vi har glemt? Tips oss gjerne i kommentarfeltet under.

• Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

• Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

Markus Hoelgaard
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.