Hopp til innhold

Det "umulige" resultatet

Det er ikke bare skifolket som har sitt VM nå. Et annet VM, langt borte fra snø og tåke, tiltrekker seg også en hel del oppmerksomhet. Og der skjedde det nylig noe nesten helt umulig.

Fra VM-kampen England - India. Det ble uavgjort

En sjeldenhet: England og India spilte uavgjort i en VM-kamp

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

368 - 368 og tippetegn U, det er nesten umulig. Men det skjedde altså i kampen mellom India og England i cricket-VM som for tiden arrangeres på "sub-kontinentet" med kamper i både India, Bangladesh og Sri Lanka.

Cricket

368-368 er et nesten umulig cricket-resultat

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

Så er da også det spektakulære uavgjortresultatet mellom den tidligere kolonimakten og det favorittstemplede hjemmelaget det eneste som har "skjedd" til nå i dette mesterskapet.

Australia vinner!

Brett Lee, Australia

Australias Brett Lee sender en 'bowl'

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / Reuters

Det er tiende gang det arrangeres "World Cup" i én-dags cricket. Australia har vært tapende finalist to ganger, men vunnet fire ganger - inkludert de tre siste.

Derfor er det all mulig grunn til å regne med Australia, selv om de spillemessig ikke er på samme nivå nå som ved de tre siste mesterskapene.De tapte mot India i en oppvarmingskamp i februar, og halte med nød og neppe i land en seier mot normalt sett svakere New Zealand nå i VM.

Hjemmehåp

Neste kamp for Australia er mot Sri Lanka i Colombo søndag. Det er en reprise på finalen i 1996 da Sri Lanka vant.

Etter mange år med borgerkrig er det stor begeistring i Sri Lanka over igjen å kunne invitere til fredelig kappestrid, og søndagens revansjeoppgjør blir et av mesterskapets høydepunkt.

Mistet én milliard tilskuere

Det er alltid en fordel med hjemmebane, ikke minst har India publikum i ryggen. Men vær og føreforhold er også av betydning. Ikke minst gresskvaliteten og gressets fuktighet utover ettermiddagen. Det er viktig for spretten i ballen og for "bowlernes" mulighet til å skru ballen i kastet.

India røk ut i den innledende runden for fire år siden, og mesterskapet mistet umiddelbart én milliard interesserte.

Nå er turneringen lagt opp på en slik måte at alle lag får spilt seks kamper. Fire av de syv lagene i de to puljene går videre til mellomspillet, og med klare prügelknaber som Canada og Kenya i gruppe A og Irland og Nederland i gruppe B vil åtte av de ti "test-nasjonene", de som spiller den klassiske formen for cricket som varer i dagevis, etter alt å dømme gå til mellomspillet.

Outsidere

Problemet for de store er at de ikke lenger kan stole på at disse outsiderne alltid taper. I 2007 vant Irland over Pakistan og i forrige uke var det bare så vidt England greide å hale i land seieren mot Nederland, så "alle kan slå alle".

Det er akkurat hva India frykter foran søndagens kamp mot Irland. Cricket-analytikerne avslørte svakheter ved det indiske spillet mot England. Lagdelene er i ubalanse: Mens de som slår ballen - the batsmen - er i verdensklasse, er utespillerne under pari og ballkasterne - the bowlers - for ujevne.

Og i et spill der reglene er endret til slagmannens fordel de siste årene, stiller bowleren allerede i utgangspunktet med et handicap. Siden bowlerne nå er Indias svakeste lagdel, sier det seg selv at det rår en noe nervøs stemning i nasjonen, som mener favorittstempelet ble svekket under Englandskampen.

Cricket er kommet hjem

VM i cricket i India

Cricket er på hjemmebane i India

Foto: Joar Hoel Larsen

Inderne har stjålet engelskmennenes 15 år gamle fotballslagord, med en viss rett. Riktignok lå spillets barndomshjem i England, men det er på "the Subcontinent" - og ikke minst i India - at cricket har slått seg ned i voksen alder. IPL - Indias Premier League - er cricketens lokomotiv, både sportslig og økonomisk. Så innenfor profesjonell klubb-cricket er det ingen tvil om hvem som bestemmer.

Men i mesterskapssammenheng er det ikke slik. India vant VM i England for 28 år siden, men ble som tittelforsvarer slått ut av England - i semi-finalen - på hjemmebane fire år senere i 1987.

De siste 24 år har de bare vært i finalen én gang, i 2003 da de ble knust av Australia, så de er nå overmodne for en triumf på hjemmebane.

ODI

Cricket-purister mener at det formatet det nå konkurreres i ikke hører noe sted hjemme. Det er en bastard ribbet for alle det klassiske spillets edle finesser. "Test-matches" spilles over fem dager der kolonitiden ikke virker så fjern. Både spillere og publikum har god tid. Kampen varer til det hele er over. Det tas pauser som kalles lunch og tea-time og antrekket er elegant: Hvite benklær og ditto ribbestrikket V-genser. Tankene går til hvite kvinner med parasoll og elegante herrer som sier "jollygood" og drikker gin & tonic.

I ODI har man dårlig tid. One Day Internationals er tidsavgrenset, tilpasset TV-sendinger og et publikum som har en jobb å passe. Spillerne er iført hensiktsmessige drakter i farger, med reklame og nummer på ryggen.

Årets VM er imidlertid det tiende i rekken, ODI er populært blant det brede publikum og er definitivt kommet for å bli.

Gentleman-sport

Det er dommeren som dømmer - også i cricket; men i den hvite sporten var det forventet at spillerene, spesielt de som tilbragte dagen "out in the field", bidro med en objektiv vurdering, selv om deres ærlige oppfatning skulle gå i motstanderens favør.

Kravet om fair play var så grunnleggende at "It's just not cricket!" ble et begrep, i betydningen "sånn kan vi ikke ha det" eller "slikt gjør man bare ikke!". Dette er fremdeles en utbredt holdning, men den britiske overklassens dannede innflytelse er svekket i cricket.

I dag er spillerne rekruttert fra alle lag av folket i en rekke land. Og ikke minst har penger endret verdigrunnlaget. Ære er fremdeles viktig, men cash er ikke så dumt det heller. Det har vært mange skandaler der spillere har latt seg friste av bookmakere til å påvirke resultatet. Tre av Pakistans beste spillere ble nylig suspendert i inntil ti år for å ha jukset.

Nederland?

England - Nederland

Nederland er det eneste deltakerlandet som aldri har tilhørt det britiske samveldet

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Det er 14 deltagernasjoner i årets cricket-VM. England og 12 tidligere kolonier - samt Nederland. Men også i dette tilfellet er det britiske imperiet barnets far.

Under Napoleonskrigene lå britiske soldater og offiserer i militærleire i Nederland mellom slagene. Det samme var tilfellet under første verdenskrig. Samt i Sør-Afrika der briter og boere hadde både sivil og militær omgang.

I alle disse sammenhengene ble det spilt cricket, og britene fikk med seg hollenderne som likte denne ball- og balltrekonkurransen. I dag er cricket en liten idrett i Nederland, men den holder stand, og nederlenderne har kapasitet til å stikke kjepper i hjulene for de etablerte lagene.

Finalen

Gruppeoppsettet har tatt høyde for at de beste lagene skal møtes i Mumbai lørdag 2.april, gitt at de gjør jobben selv. Wankehede stadioen er nyoppusset, med nytt lysanlegg, ny gressmatte og nye sittetribuner.

Men den har en kapasitet på "bare" 45.000 tilskuere, og kritikken er krass. Altfor mange billetter er delt ut til sponsorer og VIP'er, konsekvensen er at vanlige publikummere knapt nok har fått billetter.

Dataanlegget brøt umiddelbart sammen da de 4000 "vanlige" billettene ble lagt ut til salg, og alle skylder på alle. Og skulle India være ett av lagene som løper ut på banen om en måned, så vil de ansvarlige for fadesen få problemer.

For en finale på hjemmebane er noe indiske cricket-fanatikere aldri har opplevd. Og som de så gjerne skulle ha vært til stede på.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

    Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

    Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

    Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

    Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

    Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

    Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

    Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Sendeplan

Kl. Program Kanal