Hopp til innhold

Bolt: – Det blir slagsmål om noen påstår at jeg ikke trener hardt

Usain Bolt har lenge vært kjent for å spise fastfood, feste og droppe treninger. Med 100 dager igjen til OL jobber han knallhardt for å innfri verdens vanvittige forventninger til ham.

Usain Bolt

Usain Bolt er først og fremst kjent for å være høy og slank, men det spørs om det er noen god idé å yppe til slagsmål mot den 92 kilo tunge jamaicaneren. Her er han under en av de mange tøffe treningsøktene forrige sesong.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

– Hvis noen påstår at jeg ikke jobber hardt denne sesongen, da blir det slagsmål. Når du jobber så hardt som jeg gjør, og folk sier at du må trene hardere, da sier jeg bare «kom og se meg trene», sier Usain Bolt.

Hele karrieren har han blitt kritisert for å tulle og tøyse, spise usunt, feste for mye og ikke trene hardt nok.

I selvbiografien fra 2010 gikk verdensrekordholderen så langt som å innrømme at han er født lat. Han skrev at han ofte dropper trening, og at han ikke spiste annet enn fastfood under hele OL i Beijing.

– Hvis det hadde vært medaljer for å feste, hadde jeg vunnet alle sammen, skriver Bolt om OL i Athen i 2004.

Nå vil han ikke ha noe mer snakk om at han er lat.

Hårete mål

Bolt trener hardere enn noensinne for å være i toppform under OL i sommer. Det må man når man setter seg så ekstreme mål.

For der de fleste ville sagt seg fornøyd med ett OL-gull i London, er jamaicanerens drøm et par hakk større. Han vil være helt overlegen i lekene.

– Jeg vil dominere OL. Hvis jeg greier det, vil jeg bli en legende. En levende legende som går rundt. Det høres bra ut, gliser verdensrekordholderen i et omfattende intervju gjort i forbindelse med at det er 100 dager til åpningsseremonien i London.

Det er ikke bare Bolt selv som setter lista høyt. Selv om han har løpt 100-meter på vanvittige 9,58 sekunder og 200-meter på 19,19, tider som for mange var utenkelige før OL i Beijing, merker Bolt presset om å sprenge grensene ytterligere.

– Folk vil at jeg skal løpe 9,4 på 100-meter og og 19 blank på 200-meter. De vil se alt tøyset, men de vil også se tidene, sier han alvorlig.

(saken fortsetter under bildet)

Usain Bolt

Usain Bolt har tilbragt utallige treningstimer på friidrettsbaner over hele verden.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Kan løpe minst ti hundredeler raskere

Bolt har satt alle sine verdensrekorder i mesterskapsfinaler. Det er nemlig når det gjelder som mest at verdens raskeste mann leverer sitt beste.

Derfor er forventningene skyhøye til tidene hans i London, spesielt med tanke på at 25-åringen er i sin beste sprintalder. I England har de allerede begynt å regne på hvor fort det kan gå.

En matteprofessor på universitetet i Cambridge har regnet ut at Bolt kan slå sin egen 100-meterrekord med hele 10 hundredeler om han bare har perfekt reaksjonstid og akkurat passe sterk medvind.

– Men med det store jafset han har tatt av verdensrekordene, er vi fortsatt et godt stykke unna å forstå grensene av løpshastigheter, sier professor John Barrow til Telegraph.

– Han må ikke bli tilfreds

De hårete målene gjør at Bolt ikke har noe annet valg enn å trene beinhardt fram mot OL. Utfordringen er å ikke si seg fornøyd med sine verdensrekorder, sine tre OL-gull og sine fem VM-gull.

– Det er viktig at han ikke blir for tilfreds med det han allerede har gjort, for han har oppnådd mer i sin korte karriere enn de fleste oppnår i et helt liv. Hvis han blir tilfreds, kan det være hans største hinder, sier trener Glen Mills på Bolts hjemmeside.

Da hjelper det å ha en trener som er forståelsesfull, men likevel hard.

– Hver gang jeg har satt verdensrekord, har jeg sagt at det er et perfekt løp, men treneren min sier "nei!", gliser Bolt.

Usain Bolt

Usain Bolt krysser mållinja til ny verdensrekord og soleklar seier på 200-meter under OL i Beijing. - Det var starten på noe fantastisk, sier Bolt.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal