Hopp til innhold

– De straffer Norge fordi vi er store

SOGNEFJELLET (NRK): Marit Bjørgen frykter konsekvensene for de nest beste norske løperne hvis FIS vedtar de to forslagene som skal hjelpe små nasjoner fram i langrenn.

Marit Bjørgen på Sognefjellet

KRITISK: På Sognefjellet venter Marit Bjørgen spent på avklaring i viktige saker under FIS-møtet i Bulgaria.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er positivt å hjelpe de små nasjonene, men at det skal få så store konsekvenser for Norge, det synes jeg er dumt. Man får en følelse av at de straffer Norge fordi vi er store og har mange gode utøvere, sier Marit Bjørgen til NRK.

På et møte tirsdag kveld, ble de norske landslagsløperne i langrenn informert om forslagene som ligger på bordet til langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) under vårmøtet i Varna denne uka.

Bakgrunnen er at den norske dominansen i langrenn er så stor at det går på bekostning av interessen internasjonalt, som Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther skriver om i en kommentar onsdag.

– Store økonomiske konsekvenser

Det ene forslaget går ut på å begrense hvor mange løpere fra én nasjon som får dekket reise og opphold i forbindelse med verdenscup.

– Hvis det blir vedtatt, får det ganske store økonomiske konsekvenser. Vi snakker i hvert fall om godt over en million i ekstrakostnader for oss, så det er betydelig. Og det vil gå ut over aktivitet på et eller annet nivå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Det andre forslaget går ut på å begrense antall servicepersoner som får adgang i konkurranseløypene før start. Der det til nå nærmest har vært fritt fram, foreslår FIS å sette et tak på seks servicepersoner per nasjon.

Hvis dette blir vedtatt, får det åpenbart store praktiske konsekvenser for Norge, som har desidert flest løpere i verdenscupen. Nasjoner med få løpere, vil kunne gi løperne mye tettere oppfølging i valget av ski.

bjørgen sammen med smører Perry Olsson

VIKTIG HJELPER: Marit Bjørgen overlater mye ansvar til smører Perry Olsson når hun velger ski.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Må teste mer selv

– For eksempel vil sannsynligvis Justyna Kowalczyk ha mulighet til å ta med alle sine smørere ut i løypa, mens 10-12 norske jenter må dele på seks, påpeker Marit Bjørgen.

– Hva er konsekvensen av det?

– Løperne fra de store nasjonene må gjøre testjobben sjøl. Man har ikke muligheten til å ha med seg en smører som er med og kvalitetssikrer at man velger det beste skiparet til slutt. Kanskje spesielt i klassisk er det en utfordring, sier Bjørgen.

Tidenes beste langrennsløper er ikke først og fremst bekymret på egne vegne. For det første har hun erfaring som gjør henne i stand til å gjøre egne valg. For det andre kommer sannsynligvis Bjørgen til å bli prioritert av testerne Norge har.

– Det blir tøffere prioritering av hvem som eventuelt får den siste hjelpa rett før løpet, bekrefter Vidar Løfshus.

Det betyr at de nest beste kan bli skadelidende.

– Når man prioriterer de beste, får det en konsekvens for de nest beste – som kanskje egentlig trenger mer hjelp. De yngre løperne synes kanskje det er vanskelig, og skulle gjerne hatt en smører å ta valget sammen med. Det blir en større utfordring for dem enn for meg, poengterer Bjørgen.

– Bingo skal ikke avgjøre

Hun får støtte av stafettverdensmester Niklas Dyrhaug.

– Jeg tenker at forslaget er urettferdig. Å straffe en nasjon for å være god, mener jeg er feil vei å gå, sier han.

De norske løperne har allerede begynt å tenke på mulige løsninger hvis forslaget blir vedtatt fredag.

– Løperne må bli flinkere til å samarbeide, i forhold til starttidspunkt, og hvilke løpere som går på samme skimerke. Da blir det naturlig at jeg, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug tester ski sammen, mens Hans Christer Holund og Didrik Tønseth tester sammen, sier Tønseth.

Men uansett organisering, føler han Norge rammes hardt.

– At for eksempel Alexei Poltoranin kan ha seks som tester ski for seg, mens alle norske må dele på seks, er åpenbart en fordel for Poltoranin, konstaterer Dyrhaug.

Og fortsetter:

– Langrenn bør være så rettferdig som mulig. At bingo i smørebua skal avgjøre fordi vi ikke får testet, mener jeg er feil vei å gå. Da håper jeg heller vi kan legge til rette for at rekrutteringen i andre nasjoner blir bedre i årene som kommer.

Niklas Dyrhaug

URETTFERDIG: Niklas Dyrhaug er i godt humør, men ikke når han snakker om forslagene FIS behandler denne uka.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Vil spare konkurranseløypa

Martin Johnsrud Sundby støtter intensjonen bak forslaget, som er å minske belastningen på løypenettet. Sundby har selv mye erfaring med å starte sist – og vet at det noen ganger kan være en vesentlig ulempe i slitte løyper.

Å sette et tak på antall servicepersoner, som er likt for alle nasjoner uavhengig av antall løpere de sender til start, mener han er feil vei å gå.

– Man kan med enkelhet legge opp til bedre testfasiliteter. Klarer arrangørene å produsere fem kilometer kunstsnø, så klarer de å lage 200 meter til som man kan teste ski på, sier Sundby.

Behandlingen av begge forslagene startet på et møte i Varna onsdag. Det er langt fra bare Norge som har innvendinger mot de foreslåtte endringene.

Derfor er det ikke sikkert at noen av dem blir vedtatt fredag, i hvert fall ikke slik de er lagt fram.

Det er langrennssjef Åge Skinstad som argumenterer for Norges syn i verdenscupkomiteen i langrenn.

Håper på utsettelse

På Sognefjellet krysser både løpere og trenere fingrene for at forslagene ikke blir vedtatt.

– Vi har et veldig godt håp om at i hvert fall forslaget om endret økonomisk kompensasjon blir utsatt, så vi kan få en grundigere og bedre prosess inn mot et eventuelt vedtak neste år. Det blir veldig rart om det kommer et sånt vedtak når vi allerede er langt inne i budsjettåret, sier Vidar Løfshus.

I likhet med Sundby håper han diskusjonen om begrenset tilgang i konkurranseløypene ender med et vedtak som understreker at testmulighetene utenfor konkurranseløypa må bli bedre, slik at behovet for å teste ski i selve løypa blir mindre for alle.

– Forslaget rammer Norge, Russland, Sverige og Finland hardt, og et er urimelig når vi vet at de største nasjonene allerede per i dag har et lavere antall servicepersoner per utøver enn de små nasjonene. Så vi håper utfallet blir et annet enn det som ligger på bordet, sier Løfshus.

Han mener Norges bidrag til å øke interessen for langrenn internasjonalt, bør være å bidra til kompetanseoverføring.

Det arbeidet er godt i gang allerede. Denne uka trener for eksempel russiske Nikita Kriukov og tyske Josef Wenzel sammen med det norske sprintlaget på Sognefjellet.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal