Hopp til innhold

Besseberg: – Vi har positive dopingprøver

OBERHOF/OSLO (NRK): Ifølge Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), vil det neste uke komme en pressemelding som inneholder navn på utøvere som har avgitt positive dopingprøver.

Anders Besseberg sier de sitter på positive dopingprøver.

– Vi har positive dopingprøver fra flere nasjoner, sier skiskytterpresident Anders Besseberg. Foto: Jørn Tveter.

  • Se intervju med Anders Besseberg øverst i saken

– På grunn av ny teknologi så har vi utviklet nye testmetoder som gjør at vi nå kan teste prøver på nytt, og på grunn av disse testene har vi funnet positive dopingprøver, sier Anders Besseberg til NRK.

Anders Besseberg

Anders Besseberg vil ikke gå i detalj, men sier at det kommer en pressemelding i neste uke som inneholder navn på skiskyttere som har testet positivt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
– Flere nasjoner

Skiskytterpresidenten vil ikke si noe om hvilke mesterskap prøvene stammer fra.

– Jeg kan ikke gå i detaljer på dette her nå. Men vi har positive prøver og det er snakk om utøvere fra flere nasjoner, forteller han.

– Kan du si noe om det er noen nordmenn som er dopingtatt?

– Jeg vil anbefale at du venter til pressemeldingen kommer. Jeg kan ikke gå inn på dette nå, stadfester Besseberg.

– Et viktig arbeid

Evi Sachenbacher-Stehle

Den tyske skiskyttere Evi Sachenbacher-Stehle testet positivt under OL i Sotsji.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Skiskytterpresidenten sier at de i løpet av høsten har fått re-testet en del dopingprøver som har ligget på lager. Dette er prøver som laboratoriene har funnet mistenkelige, men som ikke har kunnet blitt fastslått på grunn av manglende teknologi.

– Det at vi lagrer prøver fortløpende når vi har mistanke om at de ikke er helt rene, er et viktig arbeid. Vi venter på at det kommer nye testmetoder som kan fastslå om noe er galt, eller om prøvene er rene, sier skiskytterpresident Anders Besseberg.

Sachenbacher-Stehle testet positivt

Under OL i Sotsji var det en skiskytter som sto for den første dopingsaken. Evi Sachenbacher-Stehle fra Tyskland avga en positiv dopingprøve for det sentralstimulerende stoffet Methylhexanamin.

Sachenbacher-Stehle innrømmet at hun ble tatt i doping, men nektet for at at det hadde vært bevisst.

– Jeg opplever det verste mareritt noen kan forestille seg, for jeg kan ikke forklare hvordan prøven min kunne bli positiv, sa den tyske skiskytteren i en uttalelse gjennom sin manager, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Hun ble i sommer utestengt i to år for dopingbruk.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal