Hopp til innhold

Hevder Jamaica aldri har utført en eneste blodprøve

Eks-lederen for Jamaicas antidopingbyrå hevder byrået aldri har tatt i bruk utstyret de har kjøpt inn for å utføre blodprøver på utøverne sine.

Asafa Powell

Asafa Powell ble tatt for bruk av oxilofrine, et stimuli som står oppført på forbudslisten til verdens antidopingbyrå, sist sommer.

Foto: Michael Steele / Getty Images

– Jeg vet at det ble kjøpt 30 sett med blodprøve-utstyr mens jeg var der. Jeg lot dem ligge. Åtte måneder senere, etter det jeg vet, er disse fortsatt ikke i bruk, sier Renee Anne Shirley et intervju med Telegraph.

Fra juli 2012 til februar var hun administrerende direktør for Jamaicas antidopingbyrå.

I et omfattende Telegraph-intervju setter hun nye spørsmålstegn ved troverdigheten til landets friidrettsstjerner.

Testes ikke mot veksthormoner

Asafa Powell

Asafa Powell ble tatt for doping kort tid før sommerens friidretts-VM i Moskva. Her fra treningsfeltet tidligere i år.

Foto: Robert Prezioso / Getty Images

Eks-lederen hevder landets antidoping-arbeid lider av kraftig underbemanning.

På grunn av mangelen på folk, utfører antidopingjegerne bare urinprøver. Selv om det er bevist at dette er en langt dårligere metode for å avdekke bruk av illegale midler enn blodprøver.

Blant annet er det umulig å oppdage bruk av veksthormoner - som har vist seg å være utrolig effektgivende for sprintere - gjennom vanlige urinprøver.

– Ifølge IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet journ.anm.) ble det utført ni blodprøver av jamaicanske utøvere i fjor. Det er veldig, veldig lite, sier Shirley.

Kalles «judas» for doping-spørsmål

Shirley har i lang tid stått frem med historiere om Jamaicas skrantende forhold til antidoping-arbeid. Hele veien har hun møtt kraftig motstand fra sine tidligere kollegaer.

De mener hun prøver å ødelegge nasjonens gode rykte og omdømme.

Herb Elliot, den nåværende lederen for antidoping-organisasjonen på reggae-øya, er sterkt kritisk til Sherley. Flere ganger har han omtalt henne som dement, og som en «judas» for landet.

Shirley fikk sparken i februar sist vinter grunnet sine kraftige uttalelser. Elliot har ikke kommentert Shirleys siste uttalelser om mangelen på blodprøve-testing.

Også WADA har tidligere forsvart Jamaicas antidoping-system.

– Vi har vært der nede nylig og sjekket at de har et effektivt opplegg. De har et program på plass som er i henhold til våre retningslinjer, uttalte WADA-direktør David Howman til NRK i midten av juni.

Frykter dopingsaker blir henlagt

Veronica Campbell-Brown

Veronica Campbell-Brown ser ut til å slippe straff etter å ha blitt tatt for doping. Her fra OL i London i 2012.

Foto: Martin Meissner / Ap

Shirley lar seg imidlertid ikke stoppe.

Hun hevder også at antidoping-organisasjonen er såpass underbemannet at flere dopingtatte utøvere (slik som Asafa Powell og Sherone Simpson journ.anm.), må vente i lang tid før de får sakene sine opp for retten.

Les også: Powell tatt i doping

I verste fall kan store dopingsaker bli henlagt grunnet organisasjonens mangel på folk, hevder hun.

– Jamaicas antidopingbyrå er pålagt å hente inn tilstrekkelig med informasjon og tall for å ha en sak mot hver utøver. Vi kan ikke tillate at folk slipper unna fordi det er mangler i papirarbeidet, sier Shirley.

Shirley stiller seg blant annet sterkt undrende til at en av nasjonens sprintstjerner, Veronica Campbell-Brown, slapp unna med en advarsel etter å ha blitt avslørt for bruk av et vanndrivende middel i vår.

– Jeg er meget spent på hva IAAF sier om at hun slipper straff. Det skulle vært en toårig utestengelse. For å unngå det, må det ligge «eksepsjonelle forutsetninger» til grunn, mener Shirley.

Campbell-Brown hevdet nemlig at det vanndrivende middelet hun ble tatt for, fantes i en massasje-krem. Kremen hadde hun ført opp på et dopingkontroll-skjema.

  • Se intervju med Renee Anne Shirley om Jamaicas dopingsystem!

Dårlige unnskyldninger

Shirley er oppgitt over hvordan det offisielle Jamaica dysser ned mangelen på antidoping-arbeid i landet.

Hun mener det ikke holder med unnskyldningene om at landet lider av fattigdom.

– Folk sier til meg « vi er fattige og har ikke penger til antidoping-arbeid». Men hvordan har vi da råd til å sende offisielle kommisjonærer og andre verden rundt for å heie på utøverne våre, og arrangere store fester når de kommer hjem med gullmedaljer? Det handler om prioriteringer. Jeg har forsøkt å formidle at dette er «big business». Dette er ikke en sak man skal ta lett på, sier Shirley.

  • VIDEO: Se NRKs intervju med WADA-direktør Rune Andersen:
WADA-direktør Rune Andersen snakker om antidopingarbeid i Jamaica og andre land.

WADA Andersen: - Man kan aldri garantere noe som helst

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal