Hopp til innhold

Erfaren sjakkjournalist: – I dag var Magnus en pyse

CHENNAI (NRK.no): Verdens kanskje mest rutinerte sjakkjournalist, Ian Rogers (53), mener Magnus Carlsen (22) var defensiv og en smule naiv under åpningspartiet i sjakk-VM.

Magnus Carlsen og Ian Rogers

Ian Rogers (innfelt) mener Magnus Carlsen var altfor langsom og forutsigbar i åpningen av lørdagens VM-parti i sjakk.

Foto: NRK

– Det var egentlig en farlig kamp for Anand, som startet VM med svart. Du skulle tro at dette var dagen Carlsen hentet fram sine aller sterkeste planer. Men i stedet var han en pyse i dag, sier Ian Rogers til NRK.no.

Magnus Carlsen i sjakk-VM

Magnus Carlsen åpnet sjakk-VM med å spille remis mot Vishy Anand.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Les også: Carlsen reddet remis i første parti

Den tidligere storspilleren reiser rundt på sjakkturneringer over hele verden sammen med sin fotograf-kone. 53-åringen er regnet som en av verdens mest rutinerte og innsiktsfulle sjakkjournalister.

Og Rogers slakter Magnus Carlsens åpningsplaner.

– Hva mener du med at han var en pyse?

– Åpningen var så treg. Han ville helt tydelig ha en lang, treg kamp, og det var selvfølgelig Anand forberedt på. Og da Anand svarte, hadde ikke Carlsen noe mottrekk, sier den omreisende sjakkjournalisten kontant.

Fingrene fyker over tastaturet til australieren, som skal levere sin egen kamprapport. Ved siden av jobber kona intenst med å redigere bilder. Men Rogers tar seg tid til en rask analyse sammen med NRK.no i det hektiske pressesenteret i Chennai.

– Dette var en lykkedag for Anand, sier han.

16 trekk var definitivt ikke etter planen

Magnus Carlsen har nemlig varslet at han ønsker lange partier for å utnytte fysikken og konsentrasjonsevnen sin, men kampen varte bare i underkant av to timer. Mange sjakkpartier varer nærmere sju.

Den norske verdenseneren startet partiet med hvite brikker, og skulle dermed ha overtaket fra start ettersom han fikk ta det første trekket. «Sjakkens Mozart» satte i gang en typisk langdryg, forsiktig åpning.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen maktet ikke å få med seg det hele poenget fra åpningskampen. Åpningspartiet endte med poengdeling - ett halvt poeng til hver.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

16 trekk senere var partiet over da nordmannen «dro i nødbremsen» i siste liten og reddet remis, altså uavgjort.

Ikke akkurat etter planen for 22-åringen fra Bærum.

– Jeg var åpenbart ikke spesielt fornøyd. Som regel blir de litt tregere spill med denne typen åpninger, men her ble det krise med én gang. Ingen av mulighetene mine virket spesielt lovende, sier Carlsen.

– Han misset voldsomt

Rogers, selv en kapabel sjakkspiller, mener nordmannen er litt naiv om han trodde han kunne spille omstendelig og holde det jevnt på vanlig Carlsen-vis.

– Å forvente å vinne med meget tregt spill er noe du kan regne med under andre omstendigheter enn dette, for eksempel når begge er slitne. Men mot en opplagt og kampklar Anand ville jeg ikke valgt den taktikken. Det er lett å si i ettertid, men i dag misset han voldsomt, sier sjakkjournalisten.

– Kan han ha blitt hemmet av manglende rutine fra VM-kamper?

– Det har blitt sagt at hans trege åpninger kan bli avslørt i VM-sammenheng, og denne virket i hvert fall ikke i det hele tatt, sier journalisten.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener Carlsens trege VM-åpning var som ventet.

– Det er liksom Magnus sin stil å ikke gå hardt ut. Han går ofte sakte ut, for så å ta det igjen på midtdelen og i sluttspillet. Jeg vil ikke si at det er feigt, det er bare sånn Magnus spiller, sier Bae.

– Men så kom han seg aldri til midtdelen eller sluttspillet i dag, så han fikk aldri muligheten til å vise hva han kan. Anand spilte klokt, sier Bae.

VIDEO: Se avgjørelsen av det første partiet

(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen og Vishy Anand endte med remis i det aller første partiet i VM-kampen i India, lørdag formiddag. Kampen var over etter halvannet times spill.

VIDEO: Her avgjøres det første partiet i sjakk-VM. Carlsen og Anand spilte remis.

Glad han greide å redde dagen

Carlsen selv er ofte nedfor og sur etter skuffende partier, og virket for så vidt misfornøyd rett etter partiet. Men etter en liten prat med motstanderen over brettet, og etter den lille turen opp til presserommet, kom han til pressekonferansen i forholdsvis godt humør.

Kongen av sjakk fikk både indiske og norske journalister til å le ved flere tilfeller.
Carlsen var først og fremst fornøyd med at han kom seg ut av en vanskelig situasjon med uavgjort.

– Spillet ble tett veldig tidlig, så jeg hadde ingen alternativer. Det var ikke en god utvikling for meg, men jeg kan ikke få det som jeg vil hver dag, sier nordmannen.

– Jeg er fornøyd med å få spilt i dag, men jeg er ikke fornøyd med hvordan kampen gikk. Jeg hadde håpet å få spille lenger. Jeg måtte skru på nødbremsen og redde remis, sier Carlsen.

Han hevder han ikke er bekymret for resten av VM.

– Ingen skade skjedd. Det er lenge igjen av denne kampen, avslutter 22-åringen selvsikkert.

Uvanlig kort parti

Carlsens manager Espen Agdestein tror han aldri har sett Carlsen spille et så kort remis-parti.

– Dette var ikke helt etter planen, men nå har han kommet i gang og fått ristet seg løs.

– Det er veldig sjelden at det blir så korte remiser med Magnus. Anand spilte veldig presist i de første trekkene, og dette kommer ikke til å skje igjen, sier Agdestein.

– Var det nerver?

– Det er klart det var nervøst. Og det er helt greit med en remis, selv om han kanskje er litt irritert for at han ikke presset mer, sier manageren.

VIDEO: NRKs sjakkekspert oppsummerer partiet - trekk for trekk!

Første dag og parti er ferdig i verdensmesterskapet i sjakk i den indiske byen Chennai. NRKs sjakkekspert Torstein Bae tar deg gjennom trekk for trekk og gir deg et innblikk i hva som kunne skje og hva som skjedde i den historiske kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

VIDEO: En gjennomgang av første parti i Chennai

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal