Hopp til innhold

Her mener juryen at Krogh jukser

DRAMMEN (NRK.no): - Svært alvorlig for skisporten, sier landslagstrener Arild Monsen etter at 15 løpere, deriblant en nordmann, ble innkalt på teppet hos juryen.

Finn Hågen Krogh

Denne manøveren fra Finn Hågen Krogh bak Bragernes kirke ble straffet med skriftlig advarsel av juryen. Krogh var en av 15 som ble kalt inn på teppet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang til NRK.no under OL i Sotsji.

Lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) snakket om fenomenet «smugskøyting», som han mener er en trussel for klassisk som egen stilart.

Onsdagens verdenscupsprint i Drammen viset med all tydelighet at Ulvangs bekymring er reell – og at FIS, slik Ulvang krever, er i ferd med å stramme grepet.

Etter prologen ble hele 15 av løperne som valgte å gå på blanke ski tildelt skriftlig advarsel av juryen for å ha benyttet ulovlig teknikk i klassisk stil. I heatene ble to løpere plassert sist etter å ha foretatt ulovlige retningsendringer i svingen ovenfor Bragernes kirke.

– Sjeldent høyt tall

– Jeg vet ikke om det er rekord, men det er et sjeldent høyt tall, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.no.

– Var det aktuelt å diskvalifisere løpere?

– Når det gjelder så mange som 15, blir det veldig drastisk. Da kan det tyde på at det er for mye uklarhet rundt reglene. Det som skjedde her, var at saltingen før start gjorde at mange valgte å gå utenfor sporet. Men likevel er det ikke lov til å gjøre retningsendrende tak der det er satt spor i klassisk, forklarer Mignerey, som ikke utelukker at det kunne blitt diskvalifikasjoner om færre løpere hadde gjort feilen.

Trenerne og de aktuelle løperne ble innkalt til juryen etter prologen. Der fikk de beskjed om at juryen ville følge ekstra nøye med resten av dagen. Den norske treneren Arild Monsen måtte også inn på teppet, ettersom Finn Hågen Krogh var en av utøverne som fikk advarsel.

– Ikke enkelt for juryen

Både Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg, som til slutt ble nummer én og to, gikk på blanke ski hele dagen, men uten å gjøre noe irregulært sett fra juryens ståsted.

– Det var mange som var i grenseland til å skøyte i prologen. Finn Hågen var på lista, bekrefter Arild Monsen overfor NRK.no.

– Var det riktig å la alle fortsette?

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Men det er ikke enkelt for juryen når det blir sånne dager, påpeker Monsen.

Den norske treneren innrømmer samtidig at han i likhet med Vegard Ulvang er bekymret for utviklingen.

– Ved et veiskille

– Det er svært alvorlig for skisporten. Vi er snart ved et veiskille. Jeg ønsker å beholde klassisk sprint, men skal vi beholde klassisk sprint, brenner det et blått lys for løyper som dette. Da må du ha løyper med en ordentlig bakke der det ikke er tvil, sier Monsen, og nevner løypene i Kuusamo, Oberstdorf og Val di Fiemme som gode eksempler.

– Der er det aldri tvil om at man må smøre i klassisk, sier Monsen.

Ola Vigen Hattestad er enig i at reglementet – eller nærmere bestemt regeltolkningen – må bli bedre.

– Juryene må bli tøffere, fastslår den olympiske mesteren overfor NRK.no.

– Dette begynte å flyte litt ut i sprinten i Asiago rett før jul. Når løperen foran deg begynner å ta skøytetak, begynner du å lure på hva du skal gjøre selv, sier Hattestad – som foreslår mer kontinuitet i juryene.

Jönsson: – Grensene flyttes

Emil Jönsson, som selv har sin styrke i diagonalgang, mener også det må skjerpes inn.

– Om det er klar skøyting, skal det være disk. Ellers flyttes grensene for hver gang, sier han.

– Er det blitt for liberalt?

– Man skal ikke diske for å diske. Men hvis man får se bilder av skøyting, og løpere vet at de ikke blir disket, så er det ikke bra, fastslår Jönsson.

Han understreker i likhet med Monsen at mye handler om løypene, og ikke bare hvor lange og bratte bakkene er.

– Man må være tøff mot arrangørene, slik at det ikke blir så mye svinger i løypene. Det er svingene som skaper diskusjon, påpeker svensken – som selv falt fra ledelse i finalen i Drammen onsdag ettermiddag.

Reglementet i langrenn sier at to skriftlige advarsler i løpet av en sesong gir diskvalifikasjon fra konkurransen der den andre advarselen blir ilagt.

PS. Onsdagens resultater innebærer at Ola Vigen Hattestad leder sprintcupen 41 poeng foran Eirik Brandsdal, som ble sklitaklet av Finn Hågen Krogh på startflata i semifinalen i Drammen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal