Hopp til innhold

103 løpere kjørte ut: Jansrud kritisk til FIS

Mer enn hver tredje alpinist kjørte ut i løpet av Kitzbühel-helgen. Kjetil Jansrud mener tallene viser dårlig planlegging av FIS.

Aksel Lund Svindal ble enda et offer for den farlige venstresvingen i Kitzbühel. Nordmannen kom seg heldigvis på beina og vinket til publikum.

STYGT FALL: Aksel Lund Svindal fløy flere meter før han skjøt fart inn i sikkerhetsnettet under lørdagens utforrenn.

Jansrud

VIL HA DEBATT: Kjetil Jansrud ønsker diskusjon rundt alpinistenes sikkerhet.

Foto: Poppe, Cornelius> / NTB scanpix

– Det var helt i grenseland. De (FIS) kan ikke innrømme feil, men når du velger å stoppe et renn etter 30 løpere, sier det mye, svarer Jansrud på spørsmål om Kitzbühel-utforen var for farlig.

Lørdag gikk Marcel Hirscher hardt ut mot Det internasjonale skiforbundet (FIS), og østerrikeren mente blant annet at utforrennet ikke burde vært gjennomført.

Han var også kritisk til renndirektør Markus Waldners tidligere uttalelser om å gjøre utforsporten «mer spektakulær».

Endret løypene

Jansrud stusser først over at verdenscuplederen uttaler seg så kritisk siden teknikeren hverken kjørte eller skal kjøre utforrenn fremover.

Men han mener østerrikeren har et poeng. Nordmannen påpeker at tanken bak løypeendringene egentlig var god: hoppe lengre, men lavere. Ha færre svinger, men mer fart gjennom bruk av terreng.

– I visse løyper har man klart det bra. I Kitzbühel: absolutt ikke, sier Jansrud.

Han mener løypa har blitt mer spektakulær, men også enda vanskeligere. Særlig ved Hausbergkanten hvor Svindal og to andre løpere kjørte ut.

– Jeg tviler på at det var intensjonen, men det burde noen ha sett. Og det burde vært vurdert. Spørsmålet er om det ble vurdert og om de tenker nok på utøverne, sier Jansrud.

– Det er lett å komme frem til «nei» etter helgen, men at de må tenke seg enormt godt om i rennene som kommer, og ikke minst neste år, er det ingen tvil om, sier fartskjøreren.

I dagens utfor ble det tre stygge fall i samme sving.

103 fullførte ikke

I lørdagens utforrenn kjørte 6 av 30 løpere ut før rennet ble stanset. Totalt kjørte 103 alpinister ut i løpet av helgens øvelser.

Da utforrennet ble stanset, begrunnet Waldner avgjørelsen med at forholdene var for vanskelige for løperne bak de 30 beste.

USA-sjef Sasha Rearick reagerte og mener FIS kun skal forholde seg til forholdene – ikke utøverne.

– Det er respektløst overfor de som står på start. Det er mange gode alpinister, og en helt feil vinkling på det, sier Jansrud.

Waldner står for begrunnelsen når han prater med NRK. Rennsjefen mener sikten ble dårligere utover formiddagen.

– Vi har ansvaret for utøverne. Vi mener det ikke var håndterbart for enkelte utøvere, og derfor valgte vi å stoppe rennet, sier Waldner, som også er uenig i at Hausbergkanten er blitt vanskeligere.

– Vi gjennomførte to treninger uten problemer og uten en eneste kommentar, sier rennsjefen.

Jansrud understreker at balansegangen mellom tøffe løyper og sikkerhet er veldig vanskelig siden idretten er avhengig av interessen.

Men nå var det for dårlig planlegging, mener nordmannen.

– Denne helgen blir det veldig synlig. Da synes jeg det er greit å starte en diskusjon, sier Jansrud.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal