Hopp til innhold

Stjerner skal avgjøre - se cricket-slaget direkte i nett-TV

Dagens semifinale i cricket-VM mellom India og Pakistan er ventet å bli den største kampen som spilles i 2011 – uansett idrett.

Video MaWebvid04 - Norge

DIREKTE: Se semifinalen mellom India - Pakistan. Sendingen begynner kl 10.45.

Indias Yuvraj Singh og Pakistans Shahid Afridi

Pakistans kaptein Shahid Afridi (th) og Indias Yuvraj Singh blir to av nøkkelspillerne i kampen.

Og i heksegryten i indiske Mohali er det en indisk superstjerne med sterk tilknytning til Bollywood og en pakistaner som har knust cricket-rekorder siden han var 16 år gammel som er ventet å bli hovedpersonene.

Se semifinalen mellom India og Pakistan på NRK.no og NRK1 fra kl 10.45.

Les: Luftforsvaret i beredskap foran «alle kampers mor»

Har du spørsmål om cricket, om dagens storkamp? Still spørsmål til våre kommentatorer i kommentarfeltet nederst eller på NRK Sport sine Facebook-sider!

Har avgjort kamper

Pakistans kaptein Shahid Afridi og Indias Yuvraj Singh blir av BBC trukket frem som nøkkelspillerne i kampen.

Pakistanske cricket-fans

To supportere fra Pakistan gjør seg klar til kamp.

Foto: Shakil Adil / Ap

Begge spillerne har tidligere vist at de er i stand til å avgjøre kamper til sin fordel nærmest på egenhånd – men også til å bli usynlige i kampen når laget deres trenger dem mest.

Derfor er det ventet at det laget som får sin største stjernen til å blomstre fort også kan komme ut av kampen som vinneren, og dermed få muligheten til å møte Sri Lanka til VM-finale på lørdag.

- Står bak ham

Shahid Afridi har storspilt tidligere i mesterskapet, og hans måte å lede laget på har vakt oppsikt.

- Alle står bak ham i VM. Jeg tror det alltid vil være ulike meninger, men han er veldig god til å høre på spillerne, sier slagmann Misbah-ul-Haq.

Cricketstadion i Mohali

Cricketstadion i Mohali.

Foto: Saurabh Das / Ap

Afridi ble kjent allerede som 16-åring da han i 1996 scoret 100 poeng på bare 37 baller.

I cricket får man fra ett til seks poeng på hvert slag ut fra hvor godt man treffer. 100 poeng på 37 baller regnes som svært sjelden i cricket, og dermed ble han en stor stjerne etter bragden som 16-åring.

Sønn av filmstjerne

På Indias lag er det Yuraj Singh, som er sønn av cricket- og filmstjernen Yograj Singh, som er ventet å kunne bli avgjørende.

29-åringen har selv lånt stemmen sin til Bollywood-filmer, og er en superstjerne i hjemlandet. Han debuterte på Indias cricket-lag allerede som 19-åring i 2000, men det var under VM i 2007 at han virkelig fikk legendestatus.

Semifinale i cricket-VM

Indiske skolebarn med oppmuntring til landslaget.

Foto: Ap

Nærmest på egenhånd knuste han britenes cricket-ære ved å score seks sekspoengere på rad. En sekspoenger tilsvarer det som i baseball er en ”homerun.

Slo tilbake etter vraking

Årene etter dette har imidlertid gått i berg- og dalbane for den populære inderen, og i fjor ble han for første gang vraket fra landslaget.

Det ble en oppvekker, og i dette mesterskapet har han slått voldsomt tilbake og fremstår nå som påliteligheten selv.

- Jeg er bare glad for måten jeg treffer på om dagen. Mitt ansvar er å slå til det er over uansett, sier Singh.

Bitter historie mellom landene

Årsaken til den bitre rivaliseringen mellom India og Pakistan ligger i landenes historie.

De to landene har utkjempet tre kriger, og det har vært en rekke militære sammenstøt mellom landene etter at de ble selvstendige i 1947.

Forholdet mellom de to landene har vært ekstra spent etter terroraksjonen i 2008 der over 170 mennesker mistet livet. Dette var et angrep som ble planlagt på pakistansk jord og utført av en pakistansk terrorgruppe.

Svært streng sikkerhet

Tidlgere i år ble imidlertid nabomaktene enige om å gjenoppta samtalene med hverandre.

I så måte ses også cricketkampen i dag som et symbol på den gryende tilnærmingen mellom de to landene , og Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani skal se kampen sammen med Indias statsminister Manmohan Singh.

Sikkerheten er svært streng foran cricket-slaget i Mohali.

Ifølge The Guardian innføres det totalforbud mot å fly over byen Mohali og de omkringliggende områdene onsdag, og forsvaret er i beredskap med anti-luftskyts i tilfelle noen skulle overprøve forbudet.

I tillegg er over 10.000 politifolk og soldater utkalt for å patruljere i gatene og for å være i beredskap.

Over en milliard TV-seere

Cricket er den desidert største idretten i både Pakistan og India, og interessen overgår det meste foran dagens semifinale.

Denne ene kampen kommer trolig til å bli sett av mer enn en milliard TV-seere.

India regnes som favoritter før denne kampen. De har aldri tapt for Pakistan i en VM-turnering.

Den som vinner semifinalen, skal møte Sri Lanka i finalen i Mumbai lørdag.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal