Hopp til innhold

Vil kutte OL-søknaden med 5–10 milliarder

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland, og søkerkomiteen til Oslo-OL 2022 ønsker å spare fem til ti milliarder kroner av OL-konseptet.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo, varsler kutt i OL-søknaden.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi kommer til å anbefale den søknaden vi har laget, men vi vil ha en realistisk forventning til at det synliggjøres et mulighetsrom på mellom fem og ti milliarder kroner, som er mulig og ikke nødvendigvis ønskelig, men som Stortinget og Regjeringen kan ta med seg, sier Røsland til NRK.no.

Det var VG som først omtalte saken om at byrådslederen ønsker å kutte statsgarantiposten, som er på rundt 35 milliarder kroner.

Vedtaket om sparemulighetene ble gjort onsdag, og allerede i neste uke skal søkerkomiteen ha en tilbakemelding klar på hva som er mulig å spare.

Har merket seg OL-bekymringene

Røsland sier at søkerkomiteen har merket seg bekymringene for omfanget av arrangementet og at de har derfor utfordret saksbehandlere til å se på mulighetene til å redusere omfanget.

– Vi har et godt konsept og et godt opplegg, men dersom man må eller ønsker å få ned totalomfanget og totalkostnader så skal vi vise et mulighetsrom for det, sier han.

– Hvor kan man kutte?

– Det kan åpne seg rom for å gjøre ting på en mindre skala, kanskje større gjenbruk og mindre omfattende infrastruktur. I sum kan det bli ganske store beløp, svarer Røsland.

Gerhardsen kritisk

Rune Gerhardsen, president i Norges skøyteforbund,

Rune Gerhardsen, president i Norges Skøyteforbund, liker dårlig forslaget om å flytte øvelser ut av Oslo.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Ifølge VGs kilder har søkerkomiteen fått forsikringer fra IOC at de kan fravike prinsippet om et kompakt OL.

Som en del av kostnadskuttene kan flere av anleggene og grenene som er planlagt til Oslo-OL bli flyttet vekk fra hovedstaden og til andre byer på Østlandet, ifølge VG.

Blant annet vurderes det å flytte skiskyting til Lillehammer, hopp til Vikersund og å bygge en ishall til Drammen. I tillegg kan det bli aktuelt med ishaller i Østfold, enten Fredrikstad/Sarpsborg eller Mysen/Askim.

Vikingskipet i Hamar er lansert som et aktuelt alternativ til skøyteøvelsene.

Skøytepresident Rune Gerhardsen er kritisk til å flytte øvelser ut av hovedstaden.

– Det er klart at når vi lager en søknad for å arrangere et Oslo-OL og begynner å plukke bort en del av de tingene som skal være i Oslo, så svekkes det jo betydelig. OL skal være et arrangement som binder de ulike øvelser sammen, sier Gerhardsen til NRK.no.

Ny skiskytterarena

Skøytepresidenten tviler på at det blir spesielt billigere å bruke anlegg som allerede finnes.

– Det vil jo være utgifter knyttet til å flytte øvelsene ut av Oslo. En av dem vil jo være at vi – etter all sannsynlighet – må bygge en ny OL-landsby og jeg er ikke så sikker på at IOC vil sette stor pris på tre OL-landsbyer. Det har man aldri hatt før, og det vil nok også svekke søknaden, sier han.

I OL-søknaden er det budsjettert med blant annet en ny skiskytterarena på Grønmo, sørøst i Oslo, samt fire nye ishaller. Søknaden har også lagt opp til en ishall for skøyter på Valle Hovin.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal