Hopp til innhold

Følger i fedrenes fotspor

Som far, så sønn. Norsk eliteserie beviser at eplet ikke faller langt fra stammen.

Ødegaard, Ulvestad og Rossbach

Martin Ødegaard, Fredrik Ulvestad og Sondre Rossbach har en ting til felles: Fedrene deres har også vært fotballspillere.

Foto: Scanpix

gøran sørloth

Gøran Sørloths sønn Alexander er i Rosenborgs A-stall.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Etter forrige eliteserierunde var det én gutt alle snakket om. Hele Norge lot seg imponere av Strømsgodsets Martin Ødegaard. 15-åringen scoret, hadde målgivende og skaffet straffe i drammensernes 3-1 seier over Sandnes Ulf.

Sandnes Ulfs trener Tom Nordlie lot seg imponere av unggutten, men kom samtidig med et sleivspark i retning spillerens far, Hans Erik Ødegaard.

- Han har ikke arvet teknikken etter faren sin, så mora må være god, sa Nordlie etter kampen.

Til tross for Nordlies spøk var pappa Ødegaard en meget habil fotballspiller. Fra sin midtbaneposisjon scoret han 52 mål på 241 kamper for Strømsgodset, før turen gikk videre til Sandefjord i 2004. Der stoppet også Hans Erik Ødegaards karriere etter 75 kamper.

– Ikke noe press

Familien Ødegaard er derimot ikke alene om å vise seg frem i på øverste nivå. Flere andre unge, lovende spillere har også en far å se opp til og måle seg mot.

I Rosenborg må nok både Ole Kristian Selnæs og Alexander Sørloth tåle sammenligninger med fedrene. Ivar Selnæs og Gøran Sørloth spilte begge for et Rosenborg-lag som i en årrekke var ustoppelige.

ole selnæs

Ole Selnæs er midtbanespiller, mens faren var keeper.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Ivar Selnæs sier til NRK at han aldri har presset sønnen til å bli fotballspiller.

– Det har vært helt motsatt. Jeg har kjent alle trenerne han har hatt, men jeg har aldri diskutert Ole med dem. Jeg har heller aldri vært trener for han selv. Jeg har bare skapt interessen hans for fotball. Han har vanka i et fotballmiljø fra han var veldig ung, og vært med meg på trening og i garderoben.

Ole Selnæs tror ikke årsaken til at både han og faren ble fotballspillere nødvendigvis har så mye med gener å gjøre.

– Det kan godt være, men han var keeper og jeg er midtbanespiller, så jeg tviler på at genene har så mye å si. Jeg tror det går på interesse. Hele familien har alltid vært opptatt av fotball, sier 20-åringen til NRK.

– Fortsatt sterkere enn ham

Også Gøran Sørloth avviser at han har presset sønnen til å bli fotballspiller, men mener at interessen og idrettsgleden har drevet Alexander til å bli god i fotball. Gøran ser genetiske likheter og fotballmessige ulikheter med sønnen.

– Vi er jo ulike når det gjelder kroppsfasong, han er jo mye høyere enn meg, men vi er begge midtspisser, så jeg ser en del likheter. Men han har jo en annen fysikk enn meg, jeg er jo mye sterkere enn ham, fortsatt, ler Sørloth.

Alexander sier faren har vært en inspirasjon hele livet, men er ikke helt enig helt enig i at faren er sterkest.

– Han har ikke akkurat har bydd opp til noen slåsskamper de siste årene, så kanskje han merker at jeg tar ham igjen der også, kontrer han.

Gener eller trening?

Det er lenge blitt forsket på i hvilken grad gener spiller inn og hvor mye trening som skal til for å bli god i en idrett. Mange mener at det kreves 10.000 timer med trening for å virkelig mestre en idrett.

Biologiprofessor Dag O. Hessen mener genene kan være avgjørende.

– Hvis du virkelig skal bli god må du ha gener til det, også kommer stimulansen på toppen av det, sier professoren.

I sprint er det bevist at genene spiller inn, mens det i fotball er vanskelig å måle nøyaktig utslag.

– Det er vanlig at barna følger etter foreldrene. Det er veldig vanskelig å gi et prosentmessig svar, men det er nok en kombinasjon av gener og trening, mener Hessen.

Overgår farens prestasjoner

rune ulvestad

Her scorer Rune Ulvestad i cupfinalen i 1982 mot Brann. Sønnen Fredrik har vunnet cupen med AaFK.

Foto: Hammerstad, Svein / NTB scanpix

Ørjan Berg er en annen tidligere Rosenborg-spiller som lar sine gode gener leve videre i eliteserien. Ørjan Berg er uten tvil en av de beste midtbanespillerne som har spilt i norsk fotball, og selv store europeiske lag slet med å få tak på den slepne teknikeren.

Berg er fra Bodø, og det er også der sønnen Patrick spiller. 17-åringen er midtbanespiller som faren, men har kun fått et innhopp i årets sesong.

En annen tidligere eliteseriespiller som fostrer midtbanespillere er Rune Ulvestad. Han spilte for Molde på 80-tallet og scoret i cupfinalen mot Brann i 1982. Det ble derimot finaletap for Rune.

Bedre gikk det med sønnen Fredrik Ulvestad, som vant Norgesmesterskapet i 2011 for AaFK. 22-åringen spiller fortsatt fast på midtbanen til ålesunderne.

Pål Erik Ulvestad er også sønn av Rune, og har eliteseriekamper både for Molde og Hønefoss. Nå spiller Pål Erik sammen med broren Dan Peter for Kristiansund Ballklubb i 1. divisjon.

Sønn av klubbens største legende

svein mathisen

Svein Mathisen er Starts største legende. Sønnen Jesper spiller midtstopper for laget.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Starts Jesper Mathisen og Vålerengas Daniel Fredheim Holm er forlengst etablert i eliteserien. Mathisen er midtstopper for sørlendingene og har 141 eliteseriekamper, mens Fredheim Holm er inne i sin andre periode for hovedstadslaget. Begge må leve opp til fedrenes navn i hver sin klubb.

Jespers far, Svein «Matta» Mathisen, innehar rekorden både for antall seriekamper og antall mål for Start. På sine 327 kamper i klubben scoret legenden 106 mål. Mathisen gikk bort med kreft i 2011. Jesper satt stor pris på å ha en pappa som var fotballspiller.

Det var helt topp. Merket selvfølgelig tidlig at jeg hadde en kjent far som var svært populær blant folket. Han ble med en gang et stort forbilde, og jeg ville selvfølgelig også bli fotballspiller, det var vel egentlig staket ut for meg med en gang jeg kom ut av mamma. Det var det jeg ville bli, og jeg er veldig glad for at han hjalp meg med det, sier han.

Denne sesongen står Daniel Fredheim Holm kun med én nettkjenning for Vålerenga. Der var faren Paal bedre. Paal Fredheim spilte i Vålerenga fra 1983-1987 og ble toppscorer for klubben to sesonger. Både far og sønn har vært innom Skeid i løpet av karrieren.

Keeper som faren

patrick berg

Patrick Berg følger i far Ørjans fotspor. Ørjan Berg huskes godt både i Bodø Glimt og Rosenborg.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Fredrik Gulbrandsen har scoret seks mål på 11 kamper for gulljagende Molde denne sesongen. 21-åringen har vært innom samtlige aldersbestemte landslag fra G15 til G19. A-landskamper er det foreløpig bare faren som har i familien Gulbrandsen. Tom Gulbrandsen spilte i en årrekke for både Lillestrøm og Mjøndalen og endte på 17 kamper med flagget på brystet.

At sønnene ikke bare ender opp som fotballspillere, men også i samme posisjon som faren har man satt flere eksempler på. Einar Rossbach var keeper, og det samme er sønnen og Odd-spiller Sondre Rossbach. Einar spilte også for Skiensklubben og fikk også seks landskamper for Norge på 90-tallet.

Sondre er bare 18 år og har enda ikke nådd A-landslagsnivå, men har allerede én kamp for U21-landslaget. Foreløpig er det André Hansen som er førstekeeper i klubben, men det er nok bare et tidsspørsmål før Rossbach er Odds førstekeeper.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal