Hopp til innhold

- Vi er forberedt på det verste

Arrangørene av ski-VM i Oslo har forbedret sikkerhetsrutinene og er forberedt på det verste under mesterskapet som starter torsdag.

Holmenkollen

Arrangørene av ski-VM har tatt tak i innholdet i sikkerhetsrapporten, og mener de nå har kontroll så langt det er mulig.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ifølge VM-sjef Åsne Havnelid er det spesielt to krisesituasjoner som kan ødelegge for arrangørenes drøm om et perfekt mesterskap.

Åsne Havnelid

VM-sjef Åsne Havnelid sier mye snø og mye mennesker som skal transporteres er blant de store utfordringene arrangørene står over for.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Holmenkollen

Nå er det like før det braker løs i Holmenkollen. Også TV-kameraene er på plass.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Jürg Capol

Jürg Capol har inspisert anlegget og er fornøyd med det han ser.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
– Det mest utfordrende er om det kommer mye snø. Det andre er hele logistikken rundt de store menneskemengdene som kommer, sier VM-sjef Åsne Havnelid.

– Har gjort jobben sin

For to måneder siden fikk NRK tilgang til et arbeidsdokument fra arrangørene av VM i Oslo. Der kom det frem at sikkerhetsberedskapen på det tidspunktet var for dårlig på flere områder, som tribunehavari, T-bane-kollaps og stort snøfall. Men i tiden etter beredskapsrapporten forelå, har arrangørene gjort jobben sin, mener Havnelid.

– Vi har gode planer og vi har trent på en rekke scenarier. Men vi vet at det alltids vil dukke opp utfordringer som vi ikke har planlagt. Men vi har jobbet systematisk og vi har trent på mange områder. Da er vi også rusta til å takle uventa hendelser, sier Havnelid.

–Dette ser bra ut

Ansvarlig for langrenn i det internasjonale skiforbundet, Jurg Capol, inspiserte anlegget mandag. Og han var fornøyd med det han så.

– Jeg vil si at dette ser veldig bra ut. Grunnarbeidet er gjort, løypene ser veldig bra ut, det er vel noen kosmetiske arbeider som skal gjøres de siste dagene. Men alt er under kontroll, sier Capol.

Dette fryktet arrangørene

Denne listen viser hva arrangørene fryktet aller mest for to måneder siden. Punktene på listen skal nå være gjennomgått, og arrangørene sier nå at de har kontroll over dette.

Dokument - Kollen1

Slik tenkte arrangørene rundt sikkerhetsproblemene for to måneder siden:

Video Tribunehavari, T-banehavari og uvillige værguder er VM-arrangørens største frykt.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal