Hopp til innhold

Slik har ikke «de danske piger» jublet på åtte år – ekspertene avfeier samme skjebne for Norge

Etter gullalder på 1990-tallet og suksessdrypp ved årtusenskiftet, har det vært medaljetørke for Danmark. Norske håndballeksperter mener det er liten grunn til å frykte samme utvikling for laget som nå dominerer.

Danske håndballspillere jubler for OL-gull

Danmarks håndballandslag for kvinner kunne slippe gulljubelen løs under OL i Athen. Noen måneder senere tapte de EM-finalen mot Norge. Etter 2004 står Danmark med 4. plass som sin beste mesterskapsplassering.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Anja Andersen

Anja Andersen dominerte på det danske landslaget som spiller. Etter spillerkarrieren begynte hun som trener for danske Slagelse. Det førte til en eksplosjon i den danske ligaen med flere utenlandske stjerner.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Danmark var helt overlegne. Akkurat slik Norge er nå, sier NRKs håndballekspert Geir Oustorp og viser til dansk damehåndballs gullalder.

Fra 1994 til 2004 vant Danmark blant annet tre OL-gull, ett VM-gull og tre EM-gull. Finaletapet for Norge i EM i 2004 satte imidlertid en brå stopper for den danske dominansen.

Mens Norge har vunnet seks mesterskapsgull etter 2004-EM, har ikke Danmark tatt en eneste medalje siden finaletapet for åtte år siden.

Torsdag kveld trenger Danmark seier mot Norge for å ta seg til EM-semifinale og gripe muligheten til å spille om medaljer i årets siste mesterskap.

Mistet stjernespillere

Oustorp mener Danmark fikk det vanskelig i mesterskap på grunn av oppsvingen for den danske ligaen, samtidig som hjemlige stjernespillere la opp.

– Da Anja Andersen, og etter hvert også Camilla Andersen, la klisteret på hylla, ble det et enormt tomrom på det danske landslaget. Det kom ingen nye stjernespillere, sier Oustorp til NRK.no.

– Anja Andersen hadde suksess som trener for den danske klubben Slagelse, hvor hun samlet de beste spillerne fra hele verden. Den danske ligaen ble verdens beste, men de danske spillerne ble ikke satset på. Dermed bremset også rekrutteringen, forklarer Oustorp til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ulrik Wilbek

Danskenes landslagstrener Ulrik Wilbek blir løftet i været av de danske spillerne etter VM-tittelen de sikret i 1997. Wilbek ledet laget til fire gull og en bronse i perioden 1994-1997.

Foto: JAN BAUER / AP

Savn etter stjernene

Kjerst Grini

Tidligere landslagsspiller Kjersti Grini ser ingen grunn til at det norske maskineriet skal stagnere med den kontinuietet som er i laget.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Tidligere landslagsspiller Kjersti Grini peker på de samme årsakene til at Danmark mistet dominansen i håndballsirkuset.

– De hadde et ganske gjennomgående generasjonsskifte etter det tredje OL-gullet i 2004. De som hadde vært med lenge ga seg, og det var mange som la opp samtidig. Da blir det et hull som må fylles, sier Grini til NRK.no.

– Samtidig eksploderte den danske ligaen med veldig mange utenlandske spillere. Talentfulle spillere fikk problemer med å hevde seg og få spilletid på grunn av de utenlandske spillere, sier Grini.

Ingen fare for Norge

Verken Oustorp eller Grini tror Norge vil gå på den samme medaljetørken som Danmark har hatt de siste åtte årene.

– Forskjellen på Danmarks suksess den gang og Norges suksess i dag, er at Norge er mer et lag enn én fantastisk spiller. Det er utrolig viktig for å kunne gjenskape suksessen år etter år, sier Geir Oustorp.

Grini peker på at det også gror godt i de yngre, norske landslagene.

– Jeg ser ingen grunn til at Norge skal stagnere nå. Vi har noen veldig bra yngre årganger som har tatt medaljer og gull i yngre landslagenes mesterskap. Det jobbes veldig godt og er en veldig kontinuitet i det norske landslaget, sier Grini.

– Marit Breivik holdt på i mange år, og Thorir Hergeirsson var med lenge før han tok over som hovedtrener. Det fører det samme videre, og ting sitter veldig dypt. Det er et maskineri som ikke er avhengig av enkeltpersoner, sier hun.

Peker på Larvik

Det norske landslagssuksessen kan også spores tilbake i norsk klubbhåndball med Larvik som en av de beste kvinnelige lagene på den internasjonale arenaen.

– Larvik er utrolig flinke til å satse på de norske spillerne og på den måten skaper de en utrolig vinnerkultur. Se på Anja Edin. Vi har lenge visst at hun er «en løs kanon på dekk». Etter et halvt år i Larvik viser hun seg plutselig som den spilleren på landslaget, sier Oustorp.

Geir Oustorp

Geir Oustorp mener Norge opplever stor suksess for de er mer enn én fantastisk spiller. I sin glansperiode festet Danmark mye lit til Anja Andersen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Norges dominans stopper ikke opp. Laget er så solid, fullt av gode spillere. Og det er ingenting i veien med rekrutteringen av norske håndballjenter. Skuta kan bare seile videre. Den er i medvind, sier Oustorp.

Tror på dansk medalje

Får Oustorp og Grini rett, ser det lyst ut sett med norske øyne for mange mesterskapsmedaljer også i fremtiden.

Selv om Danmark har vært inne i en mager periode når det gjelder edelt metall, tror Grini «de danske piger» er at av lagene Norge må kjempe mot til siste slutt i mesterskapene fremover.

Men da er det danskene avhengig av at flere talent dukker opp samtidig.

– Det jobbes veldig godt i Danmark og kvinnehånball er ekstremt populært. Jeg blir overrasket om de ikke i løpet av de nærmeste par årene nærmer seg toppen, sier Grini.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal