Hopp til innhold

Frykter ny lov gir tause pasienter

Lege Esben Esther Pirelli Benestad vil ty til sivil ulydighet for å beskytte pasientene sine, dersom pasientjournalloven blir vedtatt.

Esben Esther Pirelli Benestad

Sexolog og professor ved Universitetet i Agder, Esben Esther Pirelli Benestad er sterk motstander av pasientjournalloven som er foreslått vedtatt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Den nye pasientjournalloven som er foreslått vedtatt, kan gjøre det mulig for helsepersonell over hele landet å lese personlige opplysninger i journaler fra lege og psykolog.

I VG varsler Pirelli Benestad at hin vil lage skyggejournaler for å beskytte sine pasienter dersom denne loven blir vedtatt.

Men en ny IKT-forskrift som er ute på høring vil pålegge alle behandlere å føre alt elektronisk, noe Pirelli Benestad mener hin ikke kan være med på.

– En av mine klienter sa det veldig tydelig til meg. Han sa: «Da må jeg begynne å veie mine ord, og da får jeg jo ikke den hjelpen jeg trenger», sier Pirelli Benestad til NRK.

– Det som er viktig er at klienter og pasienter kan gå til sine behandlere og føle seg trygge på at det de sier der, blir mellom behandler og klient.

– Det er ikke av så stor betydning om det dreier seg om en verkefinger eller et brukket ben. Men det er av svært stor betydning hvis det dreier seg om kjønnssykdommer, spesielle legninger og andre ting som ennå er så tabubelagte i vårt samfunn at man ikke vil at sykepleieren i nabohuset kan lese dette på vaktrommet, sier Pirelli Benestad.

Ubrukelig informasjon

Legen mener at det ikke er noen mening i det nye forslaget, og at det vil kunne være direkte farlig.

– Man har bruk for en kjernejournal der det for eksempel står hva man er allergisk for, men man har på ingen måte bruk for ekteskapskonflikter, kjønnssykdommer og slikt.

– Det å lese tar tid, og hvis journalene skal omfatte alt man har gjennom blir det utrolig mye stoff man må lese gjennom. Mens man holder på med det, kan jo pasienten dø. Så det finnes ingen medisinsk mening i dette. Og ikke noen økonomisk mening heller.

Rart ikke flere reagerer

Cecilie Brein-Karlsen

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen sier leger som ikke følger reglene kan få tvangsmulkt.

Foto: BJORN H STUEDAL / stuedal.no

Pirelli Benestad er klar på at mange pasienter øyeblikkelig vil sensurere det man sier til behandleren sin og dermed ikke få den behandlingen man trenger, dersom loven og forskriften går igjennom.

- Jeg synes det er dramatisk at man reagerer så lite på dette og at ikke folk flest tenker over hva vi vil at alle andre helsearbeidere skal vite om oss.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen sier til VG at hvis reglene ikke følges, kan det gis pålegg og eventuelt tvangsmulkt, for å få rettet opp forholdene.

Hun viser til at formålet med forskrift om IKT-standarder er å sikre at dagens ordning med elektronisk meldingsutveksling blir tatt i bruk i hele helsesektoren.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %