Molly skal høre på barn som leser

Grimstad bibliotek går nye veier for å skape leseglede og trygghet hos barn og unge. De har ansatt en terapihund som barna kan lese høyt for.

I går ettermiddag hadde kongepuddelen Molly sin første dag på jobb.

Molly skal høre på barn som leser høyt for seg.

Molly skal skape leseglede

Vi møter ni år gamle Helene Friis Pedersen som sitter i et lite rom på Grimstad bibliotek og leser høyt fra boka Drømmehesten av Maliere Arold.

Ved siden av henne ligger den fire år gamle kongepuddelen Molly og lytter.

Molly er ansatt av Grimstad bibliotek for å skape trygghet og leseglede, og i går ettermiddag hadde hun sin første dag på jobb sammen med matmor og hundefører Carol Østby.

– Carol som eier Molly kom til oss og spurte om vi kunne bruke hunden på biblioteket. Og det sa vi ja til.

Det sier bibliotekar ved Grimstad bibliotek, Ingelin Skaufjord, til NRK.

Trent til å ligge rolig

Molly er trent til å ligge rolig med hodet i barnas fang, og til å holde fokus.

Det sier matmor Carol Østby.

– Hun hører ikke feil og bryr seg ikke om at barna leser feil. Hun er bare glad for kosen og barnets stemme, sier Østby.

Mange barn i 8–10 årsalderen synes det kan være vanskelig å lese, og da kan det være flaut å lese høyt i klassen. Men det går ofte bedre å lese for hunden Molly, og dette gir barna god lesetrening.

Og ni år gamle Helene Friis Pedersen tror Molly synes det er greit å høre fra en bok om hester.

– Mine yndlingsdyr er hest, hund og marsvin, og da tenkte jeg at Molly kanskje ville høre en bok om hest, sier Helene om bokvalget.

Ros og godbit

I Norge er høytlesning for hunder nytt, men både i USA og Sverige har de jobbet med dette lenge.

De voksne håper dette kan få flere barn til å bli glade i å lese.

Etter endt leseøkt venter både ros og en godbit. For Helene Friis Pedersen var det en fin opplevelse å lese høyt for Molly.

– Jeg har tenkt å øve på å lese så jeg neste gang kan lese ett kapittel til for Molly, sier Helene.

Etter hvert skal Molly hjelpe elever i barneskolen. Skolebibliotekar Olaug Sætren sier til NRK at spesialpedagoger skal plukke ut elever i skolen som kan ha nytte av å lese for lesehunden Molly.

På Grimstad bibliotek prøver de nye metoder for å få barn til å lese bøker. Hver mandag kan barna lese for Molly.

Video og TV-reportasjer

Laksehopp i Høiebekken er høstens vakreste eventyr for lakseentusiaster.
Tidsklemma er de fleste småbarnsforeldre godt kjent med, og nå skal det forskes på temaet. I Nyli barnehage i Arendal er det flere som kjemper mot klokka.
For to år siden ble deler av sykehuset i Arendal fredet. Mange var redd for at det ville begrense utviklingen av sykehuset. Nå to år etter ser det ut til at balansen mellom gammelt og nytt fungerer:

Dokumentarer og reportasjer

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964
Bilder fra Dagsrevyen i 1964 som viser postmann med med ny postombæringstralle nedover gaten i Kristiansand. Leverer post i butikk. Postmannen demonstrerer trallens finesser. Vandrer videre og leverer post over
gjerdet.