Hopp til innhold

Frykter stengte kirker i Lindesnes

Kirkevergen i Lindesnes frykter de må bryte loven og stenge kirkene på grunn av dårlig økonomi. Agder bispedømmeråd skal nå kartlegge den økonomiske situasjonen i hele bispedømmet.

Valle kirke

Valle kirke i Lindesnes er ei av tre kirker som vil få høyt gress på kirkegården i sommer.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det er pengekrise for kirkene i Lindesnes. Kirkelig Fellesråd i Lindesnes mangler 350 000 kroner for å holde et minimumsnivå av drift, og kirkevergen har nå sendt et bekymringsbrev til kommunen, ifølge avisa Lindesnes.

Pengemangelen fører til redusert vedlikehold, og bryllup og begravelser kan måtte kuttes, tror kirkeverge Siri Gjerdsjø Risdal.

– Vi mener vi mangler 350–400 000 kroner for å kunne drifte på en skikkelig måte.

– I verste fall må vi kanskje stenge kirker. Men kommunen har en forpliktelse ifølge kirkeloven om at de skal vedlikeholde både kirker og kirkegårder og drifte kirkekontoret, sier Gjerdsjø Risdal til NRK.

Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme, Tormod Stene Hansen, sier han har fått bekymringsmeldinger om dårlig økonomi også fra Tvedestrand.

– Dersom meldingene vi har fått fra Lindesnes og Tvedestrand er mer allmenngyldige, er dette alvorlig. Vi blir bekymret dersom man må gå til så drastiske tiltak som å måtte stenge kirker i perioder.

Frykter for stillinger

Da Lindesnes kommune behandlet sitt budsjett for 2013, vedtok politikerne å ikke øke kirkens budsjett for 2013.

– Dermed får vi 90 000 kroner mindre enn vi burde hatt i oppstarten. Vi har ei lønnsøkning på 133 000 kroner og vi får bare dekket 12 000 fra kommunen, sier Gjerdsjø Risdal, som frykter for stillingene til de ansatte.

– Vi har også fått ei ekstraregning fra KLP på 95 000 som vi ikke kunne forutsett. Det har ført til at vi har fått et underskudd på 85 000 kroner på 2012-regnskapet.

– I tillegg har vi hatt økning i forsikringspremien på over 40 000 kroner i år, fordi forsikringsselskapene har økt premien for kirker uten sprinkleranlegg.

Vinterstengte kirker og høyt gress

Første konsekvens av den dårlige økonomien blir at klippingen av gresset på kirkegårdene blir nedprioritert. Ferievikarer til klipping blir det ikke penger til.

– Før klippet vi ei gang i uka, men nå skal det i alle fall ikke klippes mer enn hver tredje-fjerde uke. Det kommer ikke til å se fint ut. For meg har det noe med verdighet og respekt for de menneskene som går på kirkegårdene våre å gjøre, sier kirkevergen.

Dersom fellesrådet ikke får mer penger til driften vil de måtte sette seg ned og diskutere hva som kan kuttes.

– Da har vi tenkt på vinterstenging av kirkene. Vi har tre gamle kirker–to av dem fredede–som er vanskelige å varme opp og som bruker masse strøm. Vi må kanskje flytte ut av kirkene om vinteren, stenge dem og bare bruke andre lokaler, sier Gjerdsjø Risdal.

Hun har vært i kontakt med bispedømmekontoret for å spørre om de har lov til å stenge kirkene, men har fått beskjed om at det ikke er lov.

– Vi har allerede vært forsiktige i mange år, det har gått nedover hele veien, men nå har det kommet til et punkt som er veldig dramatisk for oss.

Skal kartlegge økonomien

Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme, Tormod Stene Hansen, sier han er bekymret for den økonomiske situasjonen til de kirkelige fellesråd i flere kommuner.

Tormod Stene Hansen

Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme, Tormod Stene Hansen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Bispedømmet har nå satt i gang en undersøkelse for å se hvordan økonomien er for kirkene i alle kommunene i bispedømmet.

– I går fikk jeg henvendelse fra Lindesnes og jeg har tidligere fått henvendelse fra Tvedestrand, der man uttrykker bekymring for økonomien til fellesrådene. Derfor har vi nå satt i gang et arbeid for å skaffe oss en oversikt over den faktiske situasjonen, sier Stene Hansen.

Han skal møte departementet seinere i vår, og der vil han presentere resultatene fra denne undersøkelsen.

Dersom det skal arrangeres færre gudstjenester i kirkene for å spare penger, er ikke det noe kommunen eller fellesrådene selv kan bestemme.

– Kommunene har et økonomisk ansvar og dersom det er nødvendig å gjøre innsparinger som går ut over gudstjenestefrekvensen, så skal det fastsettes av biskopen.

– Da må det gjøres en konkret henvendelse til biskopen for å endre på antall gudstjenester som skal holdes i den enkelte kirke, sier Stene Hansen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %