Den utskjelte engangsgrillen er ofte i søkelyset som et søppelproblem, men den er også en brannversting, skal en tro brannvesenet.
Tørt i marka
Brannmester Tor Eriksen i Kristiansand viser NRK den tørre bakken i friluftsområdet i Baneheia i Kristiansand.
– Når temperaturene stiger, sola varmer og det i tillegg er vind, er det fort gjort å antenne vegetasjonen, sier han.
Han vet at av erfaring at det på denne tida kan bli mye å gjøre for etaten i skog og mark.
– Slike branner er ofte svært ressurskrevende å slukke.
– Utstråler mye varme
Brannmesteren tenner opp en engangsgrill for å demonstrere brannfareren disse representerer, spesielt i sommerhalvåret.
–Slike griller utstråler veldig mye varme, og vi opplever ofte at folk setter disse igjen i naturen uten å slukke først.
Og brannmesteren har mange eksempler på at det har gått galt, og faktisk ført til gress- og skogbranner.
– I forbindelse med slike branner finner vi ofte engangsgriller, og det skjer også i skjærgården.
Eriksen minner om at det fra 15. april er forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark, og at dette gjelder frem til 15.september.