Hopp til innhold

– Brannetterforskning av denne typen er som et gedigent puslespill

LÆRDAL /OSLO (NRK.no): Kripos er mandag på plass for å hjelpe lokalt politi med å løse branngåten i Lærdal. Tidligere Kripos-etterforsker Reidar Nilsen sier det ikke er uvanlig at det tar uker før man finner en brannårsak.

Branntomt i Lærdal

Storbrannen på Lærdalsøyri natt til søndag er en av de verste i nyere norsk historie. Politiet er nå gang med det krevende arbeidet med å finne ut av hva som forårsaket brannen.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Reidar Nilsen

Reidar Nilsen har jobbet en årrekke i Kripos. Her er han i arbeid med identifiseringsarbeidet etter tsunamien i Thailand i 2009.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Reidar Nilsen har jobbet med brannetterforskning i Kripos i flere år, og har blant annet arbeidet med Scandinavian Star-ulykken. Nilsen, som nå er pensjonert, er ikke i tvil om at etterforskerne som jobber med storbrannen i Lærdal står foran en stor oppgave.

– Brannetterforskning er som et gedigent puslespill, der mange biter, både taktiske og tekniske, må legges sammen. Det kan sammenlignes med arkeologiske undersøkelser, der man ligger på knærne i timevis og graver, sier Nilsen til NRK.no.

Han presiserer overfor NRK.no at han uttaler seg på generelt grunnlag. Nilsen sier det ofte kan ta lang tid før man får noen endelige svar når det gjelder brannårsak ved større etterforskninger.

– Når det gjelder det tekniske, kan man være heldig å påvise en årsak ganske kjapt. Men det er mange bygninger her, og veldig mange vitner, så den taktiske etterforskningen – altså det å innhente informasjon fra avhør og samtaler – det vil nok ta ganske mange dager.

– Jeg vil tro det kan ta mange dager, kanskje uker og måneder, før man får endelige svar, sier Nilsen, som påpeker at han bare kjenner saken gjennom media.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann i Lærdal

Brannen i Lærdal startet sent lørdag kveld. Etter hvert ble det klart at et titall bygninger, de fleste boliger, hadde blitt slukt i flammene.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

– Må finne arnestedet

Det lokale politiet ba søndag om både tekniske og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos. De første Kripos-mannskapene kom til Lærdal søndag kveld, og ytterligere to teknikere forbereder seg på å gå inn på brannstedet så snart situasjonen tillater det.

Den første meldingen om brannen kom klokka 22.54 lørdag kveld. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at det ligger noe kriminelt bak storbrannen, som startet et i bolighus i Kyrkjeteigen i Lærdalsøyri.

Nilsen, som ble ansatt i laboratorieavdelingen allerede som 26-åring, har senere ledet ID-gruppa til Kripos. Han mener det viktigste for etterforskerne i Lærdal nå, er å finne arnestedet til brannen, altså det nøyaktige stedet brannen har oppstått.

– Det er om å gjøre å finne det eller de aktuelle områdene hvor teknikere kan begynne å grave for å finne en mulig brannårsak. Det er også her man kan finne forklaringen på hvorfor det startet, sier Nilsen.

Han presiserer samtidig at skadestedet kan være så ødelagt, at det ikke er sikkert man finner klare svar.

– Når man har et så stort brannsted, er det meningsløst å begynne å grave fra den ene siden til andre i håp om å finne svar. Man må begynne der brannen mest sannsynlig har startet, da har man størst mulighet med å oppklare saken.

Analyse av brennbar væske

Begrepet teknisk etterforskning blir brukt hyppig av politiet. Nilsen forklarer at det i en brannetterforskning stort sett dreier seg om åstedsundersøkelser, deriblant utgraving og sikring av materiale, dokumentasjon, og de «faktiske forhold på åstedet».

– Det er viktig at man tar bilder og eventuelle videoopptak, for man vet aldri hvilke spørsmål man får mange år etterpå. Da er det godt å ha solid dokumentasjon i bakhånd, sier Nilsen.

Han forklarer at materialet som dokumenteres ofte vil bli sendt til analyse ved et laboratorium.

– Hvis man tar prøver med henblikk på eventuelle brennbare væsker, kjemikalier eller andre ting, så blir det emballert på spesielle måter, og analysert på laboratorier, sier Nilsen, som forklarer at både lokalt politi og Kripos-etterforskere kan foreta prøvene.

Som regel er det Kripos som analyserer prøvene, men i noen spesielle tilfeller hentes det også inn eksterne eksperter.

– Håper å finne årsaken

Politimester i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, sier til NRK at man foreløpig er i gang med å sette et etterforskningsteam.

– Vi er godt i gang med det arbeidet. Noen fra Kripos har kommet, og flere kommer. Vi starter der, sier Iden.

Han ønsker ikke å kommentere om det kan bli vanskelig å finne årsaken til den forferdelige brannen.

– Det er dyktige folk i politiet og Kripos som går i gang med dette, og vi har et håp om at vi skal finne årsaken, sier Iden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ronny Iden

Politimester i Sogn og Fjordane, Ronny Iden og lensmann i Årdal, Magne Knudsen i Lærdal i dag.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Vitner viktige

Nilsen forklarer at det er vanlig med fem eller seks – til et større antall kriminalteknikere på et så stort åsted som i Lærdal. I tillegg til den taktiske etterforskningen, forklarer den rutinerte Kripos-etterforskeren at det vitner forteller kan bli helt avgjørende.

– Det viktigste i enhver etterforskning er å finne vitner som kan gi viktige opplysninger, sier Nilsen.

Han påpeker at samarbeidet mellom de som jobber taktisk og teknisk er viktig.

– Når man har en så stor branntomt som man har i Lærdal, kan det være et omfattende arbeid. Det er ganske mange vitner som skal avhøres. Det er et stort antall innsatspersonell som også kan bidra med opplysninger.

Kripos har også brannhunder, som er trent til å markere funn av brennbare væsker, men slike hunder er ennå ikke rekvirert til Lærdal.

– Brannhunder er noe av det mest effektive man har, som kan markere hvor det kan være spor etter brennbare væsker. De kan gå over store områder på en helt annen måte enn det mennesker kan gjøre. Det sparer man masse tid på, sier Nilsen.