Hopp til innhold

Vil gi brannmenn mer opplæring i å stanse vold

Fra 1. juni har brann- og ambulansefolk plikt til å vurdere om de skal stanse en voldelig situasjon. Den kunnskapen må inn i grunnutdannelsen, mener brannsjef.

Henry Ove Berg

Brannsjef i Brannvesenet Sør-Rogaland, Henry Ove Berg.

Foto: Gunnar Morsund/NRK

– Dette handler om situasjoner der det er pågående livstruende vold. Da må vi gjøre det beste vi kan for å redde menneskene, sier brannsjef i Brannvesenet Sør-Rogaland, Henry Ove Berg.

Øving på PLIVO (prosedyre ved pågående, livstruende vold) skal være gjort innen 1. juni. Prosedyren innebærer at nødetatene skal jobbe bedre sammen, men også at også brannvesenet og ambulansetjenesten må vurdere å ordne opp før politiet kommer – med mindre skytevåpen er involvert.

Men denne første øvelsen er ikke nok, mener hovedtillitsvalgt for de ansatte i Rogaland brann og redning IKS. Og brannsjefen er enig.

– Tiltaket som nå pågår over hele landet gjør at vi blir bedre rustet, men vi skal også evaluere det og finne ut hvordan vi kan bli bedre i fremtiden. Våre medarbeidere skal få bedre opplæring over tid, sier Berg.

Økser og brekkjern i brannbil

Vanligvis brukes ulike typer brekkjern og øks til å skaffe brannvesenet adkomst til brennende hus. Nå kan også verktøy til å hjelpe kan bli våpen for å skade.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Trening er viktig

Tidligere brannsjef Eivind Rake sa til NRK at han er bekymret fordi han mener brannmenn har en tendens til å strekke seg veldig langt for å redde liv. Han frykter de vil trekkes lenger inn i farlige situasjoner uten trening.

– Trening er viktig. Jeg har ikke noen erfaring med at de strekker seg veldig langt i denne typen hendelser, men trekker seg langt i branner og redningsoppdrag, som er primæroppgaven vår, sier Berg.

Det kan også være vanskelig å vurdere om man skal gripe inn eller ei.

– Det er i mange situasjoner vanskelig å vurdere når man står midt oppi det. Når det pågår må en vurdere der og da. Derfor også vil gi bedre lederutdanning på dette området og vi er enige med de tillitsvalgte i at dette må inn i grunnutdannelsen for brannfolk, sier han.

Skjer oftere på landet

Han mener også det kan være forskjell på by og land når det kommer til hvor ofte brannvesenet må gripe inn i slike situasjoner.

– Her i Stavanger-regionen, og i de andre storbyene, har vi relativt mange politipatruljer som kommer fort fram og trør til. I Bygde-Norge er brannvesenet over alt, men dessverre er det ikke politi i hver bygd. Da må vi finne gode måter å samhandle på, sier Berg.