Hopp til innhold

Brannvesenet sendes på skarpe oppdrag

Det skjer når politiet er for langt unna. Leder for Norsk Brannmannsforum er bekymret for kollegene sine.

Brannsjef Bjørn Rønning

Brannsjef Bjørn Rønning er bekymret for kollegene sine.

Foto: Morten Andersen / NRK

Etter 22. juli terroren har nødetatene trent på hvordan de skal opptre og samarbeide i farlige situasjoner. Prosedyren kalles PLIVO og står for pågående livstruende vold.

Etter denne opplæringen opplever brannvesenet å bli sendt ut på truende situasjoner når politiet selv ikke er tilgjengelig.

Mener politiet er fraværende i distriktene

Bjørn Rønning som er leder for Norsk Brannmannsforum sier det er merkbart at politiet blir mer og mer sentralisert.

– Vi ser at politiet ikke er til stede ute i distriktene. Mens brannvesenet på sin side er der, sier Rønning.

Han mener det er et problem at brannvesenet stadig blir sendt på skarpe oppdrag. Ifølge ham skjer dette oftere etter at de fikk PLIVO-opplæringen.

Mangler utstyr

Lørdag 3. desember skjedde nettopp det Rønning er bekymret for, da en mann ble drept på Maxbo i Notodden. Brannvesenet var først på stedet og tok hånd om den væpnede gjerningsmannen før politiet kom til stedet.

– Vi vil ikke komme i den situasjonen at vi må rykke på ordinære sterke oppdrag fordi politiet ikke er til stede, sier Rønning.

Blomster utenfor Maxbo Notodden

Blomster utenfor Maxbo på Notodden etter at en 42 år gammel mann drept av en 22-åring på pauserommet lørdag 3. desember.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Politimester i Sør-Øst politidistrikt, Christine Fossen, mener på sin side at politiet rykker ut så fort de kan. Hun kjenner seg ikke igjen i at brannvesenet må rykke ut på skarpe oppdrag.

– Vi har de ressursene vi har og noen ganger vil det ta litt lengre tid for politiet å komme frem på grunn av avstanden, sier Fossen.

Det er veldig bekymringsfullt. Jeg tror mange i brannvesenet gruer seg til å dra på jobb nettopp på grunn av dette. Politiet drar ut på skarpe oppdrag med skuddsikker vest, hjelmer og bevæpning, mens brannvesenet mangler alt det.

Bjørn Rønning

– De kan bruke brannslangene

Politimesteren forstår bekymringen til Rønning, men mener likevel ikke at det vil være nødvendig for folk i brannvesenet å gripe inn i skarpe oppdrag.

Christine Fossen

Christine Fossen er politimester i Sør-Øst politidistrikt.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er ikke meningen at brannfolk skal gå inn i situasjoner der det er pågående skuddveksling. Da skal man trekke seg unna fordi man mangler nødvendig utstyr, sier Fossen.

Samtidig mener hun at brannvesenet kan benytte seg av det utstyret de har.

– De kan for eksempel bruke brannslangene til å forhindre en pågående livstruende hendelse, eller man kan bruke selve brannbilen som hjelpemiddel.

Og noen ganger holder det å gjøre seg synlig, mener hun.

– Det kan ha vært tilfellet i drapet på Notodden. Da det kom uniformert personell med blålys til stedet avsto gjerningspersonen fra ytterligere aktivitet.

Flere nyheter fra NRK Buskerud

Følg sørgegudstjenesten i Torpo kirke her