Hopp til innhold

Lånekassen: – Misbruk kan føre til kutt i utdanningsstipendet

Flere og flere studenter oppgir feil adresse til Lånekassen, og får stipend de ikke har rett på. Fortsetter den negative utviklingen, kan alle studenter bli straffet.

Studenter tar eksamen

De aller fleste norske studenter får støtte av Lånekassen under utdanning. Mange får også mer enn de har krav på.

Foto: Johan Røed/CC-BY-SA-NC

– Dette er et såpass stort problem at om det ikke endrer seg, må ordningene forandres. En måte å gjøre dette på kan være å fjerne skillet mellom hjemme- og borteboere. Hvis ikke staten øker støtten, vil alle studenter da få mindre stipend, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen.

Lånekassen kan ha blitt svindlet for 72 millioner kroner i studieåret 2011–2012. Det er uærlige studenter som gjør det dyrt for støtteordningen. Kun studenter som ikke bor sammen med foreldrene har rett på borteboerstipendet. Kontroller Lånekassen utfører, har vist at rundt 1,4 prosent av dem som får støtte, faktisk bor hjemme.

– Vi så at 56 000 av studentene som søkte støtte hadde en adresse såpass nær foreldrene at de likeså godt kunne bodd hjemme. Av disse sjekket vi 1000 studenter, hvor 45 viste seg å ha oppgitt feil informasjon, forklarer Simonsen.

Negativ utvikling

Liv Simonsen

Liv Simonsen er fagdirektør i Lånekassen.

Foto: Lånekassen
Håkon Ohren

Håkon Ohren, leder i studentorganisasjonen i Stavanger.

Foto: privat

Dette er et høyere tall enn under tidligere kontroller, og Simonsen tror det skyldes et holdningsproblem blant studentene.

– Det er viktig å påpeke at de fleste studentene er ærlige. Dette gjelder kun en liten gruppe, men de utgjør isolert sett et betraktelig beløp som staten og skattebetalerne må betale for, sier hun.

Håkon Ohren er leder for studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, og tror nedgangen i studentstøtten kan være en årsak til at flere lyver i søknaden.

– Vi er de fattigste studentene på 38 år sett ut ifra grunnlønnen. Noen tar da kanskje muligheten til å få litt ekstra penger på konto. Det ødelegger for alle andre, og er svært uheldig, sier han.

– Urettferdig

Den ferske studenten Martine Voll syns det er blodig urettferdig at de som ikke trenger det, skal ta en så stor bit av kaka.

– Jeg bor alene og trenger denne støtten. Det er dumt at de som bor hjemme og får alt dekket skal ta penger fra staten og oss, sier hun.

Hun har nettopp flyttet inn i ny studentbolig i Stavanger, og trenger sårt de pengene hun får hver måned. Det samme gjør Karoline Ruud fra Oslo, som også er ny student i byen.

– Det er vi som trenger pengene, ikke de som snyter på Lånekassen. Vi burde heller få mer, slår Ruud fast.

– Vanskelig å ta svindlerne

Å utføre kontroller av godt og vel 380 000 studenter med studiestøtte fra Lånekassen, er et omfattende og dyrt arbeid.

– Vi kan enkelt kontrollere flere av opplysningene studentene oppgir i søknaden sin. Men bosted er et stort problem, i og med at det ikke er pålagt å endre adressen i folkeregisteret, forklarer Simonsen.

For dem som blir tatt, blir straffen å betale tilbake all støtten de har mottatt, og å gå uten støtte like lenge som de har fått støtten ugyldig. I de verste tilfellene kan de bli politianmeldt.

– Det er fryktelig synd at en ung gutt eller jente går inn i voksenlivet med svindel på rullebladet, påpeker Simonsen, og håper økt bevissthet rundt problemet blant studenter og media kan føre til mindre juks. Skjer ikke det, må de gå sterkere til verks.

– Dette er såpass alvorlig at noe må gjøres, gjentar fagdirektøren.

SiS' studentboliger på Ullandhaug

Studentboliger på universitetsområdet i Stavanger.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Flere nyheter fra Rogaland