Hopp til innhold

Vil kreve at studentene leverer signatur fra utleier

Stadig flere studenter får borteboerstipend fra Lånekassen på falske premisser. Lånekassen vurderer å droppe stipendet. – Det går ikke an, mener Bente Thorsen (Frp).

Bente Thorsen

Bente Thorsen (Frp) mener de få studentene som svindler til seg borteboerstipend ikke skal få ødelegge for resten.

Foto: colourbox.com/Frp

– Det går ikke an at 1,4 prosent av studentene skal ødelegge for alle de andre sopm følger reglene og trenger pengene sårt, sier Bente Thorsen (Frp).

Hun er medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og reagerer på at Lånekassen nå vurderer å kutte ut borteboerstipendet.

– Dette er et såpass stort problem at om det endrer seg, må vi gripe inn i ordningene. En måte å gjøre dette på kan være å kutte ut borteboerstipendet, men da vil alle få mindre stipend, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen til NRK.

Lånekassen kan ha blitt svindlet for 72 millioner kroner i studieåret 2011–2012. Mange penger har blitt brukt på uærlige studenter som får støtte på falskt grunnlag. Kun studenter som ikke bor sammen med foreldrene har rett på borteboerstipendet, men kontroller Lånekassen utfører, har vist at rundt 1,4 prosent av dem som får støtte, faktisk bor hjemme.

Foreslår strengere krav til dokumentasjon

Bente Thorsen mener mye kan gjøres for å stanse utviklingen, og hindre studenter som bor hjemme i å få utbetalt borteboerstipend.

– Det bør bli strengere krav til dokumentasjon. Dersom man krever at studenter som ønsker borteboerstipend leverer en signatur fra utleier kan man forehåpentligvis luke bort mange uærlige, sier hun.

– Noen få må ikke få ødelegge for de 98,6 prosentene som fortjener stipendet, legegr hun til.

Svært kostbart å avdekke svindelen

Lånekassen har utført kontroller, men det er svært kostbart å gå de 380.000 studentene som søker studiestøtte i sømmene.

– Vi kan enkelt kontrollere flere av opplysningene studentene oppgir i søknaden sin. Men bosted er et stort problem, i og med at det ikke er pålagt å endre adressen i folkeregisteret, sier Simonsen.

– Vi så at 56 000 av studentene som søkte støtte hadde en adresse såpass nær foreldrene at de likeså godt kunne bodd hjemme. Av disse sjekket vi 1000 studenter, hvor 45 viste seg å ha oppgitt feil informasjon, legger hun til.