Hopp til innhold

– Totalforbudet mot utendørs ild respekteres ikke

Butikkene har ikke fått noen melding om salg av engangsgriller, og folk kjøper og griller som om ingenting har hendt.

Engangsgrill

Dagen etter arbeidernes dag lå denne igjen ved Badedammen.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

– Det viser jo at folk ikke har fulgt godt nok med da. Nå har det vært i media, både på fjernsyn, radio og i avisene, så da bør folk ta totalforbudet på alvor, sier brigadesjef i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Forbudet går ut på at det ikke er lov å brenne i skog og i nærheten av skog og utmark. Også der kommunen har tilrettelagt anlegg for grilling, for eksempel ved flere av badeplassene i Stavanger, er forbudet satt inn, og gjelder til annen beskjed er gitt.

– Ville tilstander

Geir Heim

Daglig leder ved Joker, Geir Heim, selger mange griller når været er fint.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

Torsdag 1. mai var det nydelig vær, og Joker på Storhaug hadde det travelt.

– I går var det ville tilstander. Det var masse mennesker innom, og vi solgte veldig mange engangsgriller, sier daglig leder ved butikken, Geir Heim.

Heim var forberedt på dette, og hadde bestilt inn ganske mange ekstra.

– Jeg kan tenke meg at vi solgte mellom ti og tolv kartonger. Og når en kartong inneholder 18 griller så er det faktisk veldig mye.

Den enkeltes ansvar

Engangsgriller

På Rimi ved Badedammen kan du også få tak i engangsgriller.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

Ansatte, både på Joker og Rimi i nærheten, er fullt klar over forbudet, men ettersom det ikke er innført noe forbud mot salg av engangsgriller, mener de at det er kundens eget ansvar hvor de velger å fyre opp grillen.

– Jeg forventer at kundene er informert om de reglene som Brannvesenet har kommet ut med, og jeg føler ikke at det er vår oppgave så lenge vi ikke har fått noe forbud mot å selge dem, sier Heim.

– Det selges jo mange varer som det ikke er lov å bruke, så vi kan nok ikke regulere akkurat det, kan Mehus bekrefte.

Også daglig leder ved Rimi, Andreas Mürer, har solgt flere engangsgriller etter at Brannvesenet innførte totalforbudet mot å gjøre opp ild utendørs, 27. april.

Håkon Haugland
Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

– Jeg tror at hvis du bruker folkevett så klarer du å styre unna brannfarene med grilling utendørs. Men du ser jo at folkevett er noe folk tydeligvis ikke har med tanke på de store brannene som har vært, sier Mürer, og legger til at det heller ikke er gitt noen retningslinjer på om kundene som kjøper engangsgrill skal informeres om forbudet.

– Selvfølgelig griller de ute

Bensinstasjonene har også solgt engangsgriller de siste dagene. Håkon Haugland jobber på Statoil-stasjonen på Hillevåg, og mener forbudet ikke har hatt noen effekt så langt.

Tror du de kommer til å grille ute?

– Ja, selvfølgelig gjør de det.

Eirik Fosså

Eirik Fosså bor rett ved Badedammen, og observerte flere grillfester torsdag.

Foto: Linn Slåttedal Jacobsen / NRK

Og ganske sant, for Eirik Fosså som bor i Verven ved Badedammen, kunne fortelle om flere som grillet der torsdag 1. mai. Selv om han ikke var klar over forbudet, syns han ingenting om at det ikke blir respektert.

– Det er jo helt feil. Det er ikke greit i det hele tatt når dette er ulovlig, så jeg syns det er veldig dumt at folk fortsatt griller ute.

Ingen straff foreløpig

– Vi har ingenting med straffing å gjøre. Da kommer i så fall politimyndighetene inn i bildet, sier Mehus.

Han syns det er rart at folk ikke overholder forbudet, men setter samtidig pris på dem som har fått det med seg.

– Vi har fått flere henvendelser fra folk som lurer på hva de kan bruke når de fyrer ute. Disse menneskene tar dette på alvor, og vet hva faren med grilling og utepeiser er.

Men hva med røyking av sigaretter?

– Det var jo det som forårsaket brannen på Vårlivarden, så det er klart at det skal ikke mer enn en sigarettglo til før det er i gang. Nå er det ikke nevnt her, men du skal jo fyre opp sigaretten med enten fyrstikker eller lighter, og det er ikke lov i skog og utmark.