Hopp til innhold

Hvor brannfarlig er egentlig tørt gress?

Ni av ti skogbranner starter med at folk er uforsiktige i naturen. Brannvesenet fraråder folk å tenne opp engangsgriller i skogen.

Meteorologisk har sendt ut et såkalt obsvarsel - og også direktoratet for brann og eksplosjonsvern advarer mot stor skogbrannfare. Og i den anledning har vi invitert brannvesenet. Utenfor studiovinduet vårt på Ullandhaug har vi kratt og buskas - gras og strå - ser litt tørt ut.

VIDEO: Meteorologisk institutt og direktoratet for brann og eksplosjonsvern advarer mot stor skogbrannfare. I den anledning har vi invitert brannvesenet. Utenfor studiovinduet vårt på Ullandhaug har vi kratt og buskas som ser litt tørt ut.

På Vestlandet er det fortsatt stor gress- og lyngbrannfare i lavlandet.

– Det har vært en lang periode med oppholdsvær nå, så det er veldig tørt i vegetasjonen. Det vil være stor gress- og lyngbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved i Vervarslinga på Vestlandet til NRK.

Hun sier at fram til nedbøren kommer, må folk på Vestlandet tenke over hva de gjør ute i naturen.

– Ingen bør bruke flammer og glør når de er på tur nå. Det kommer først noen dråper nedbør i helgen, men først ut i neste uke blir brannfaren minder, sier Skålevik Valved.

– Vis stor varsomhet

I tillegg til Meteorologisk institutt sitt OBS-varsel, advarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om stor brannfare i Sør-Norge.

– Ni av ti skogbranner skyldes at folk er uforsiktige i naturen. Vi minner om at det fra 15. april til 15. september er et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark. Men alle må vise varsomhet nå også, sier Heidi Vassbotn Løfqvyst, sjefingeniør i DSB, til NRK.

Brannvesenet Sør-Rogaland opplevde i fjor en stor skogbrann ved Vårlivarden i Sandnes, og senest i helgen fikk de melding om to gressbranner i Forsand kommune og i Gjesdal kommune.

– Hvis det var opp til meg, så hadde ikke folk fyrt opp engangsgriller i skog og mark nå. Selv om det av og til virker vindstille og greit, så kan det komme lokale vindøkninger som gjør at gnister fort kan spre seg og føre til brann, sier Eivind Hamre, vaktleder i Brannvesenet Sør-Rogaland, til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann ved Vårlivarden i Sandnes

ARKIVFOTO: Slik så det ut etter den store gress- og lyngbrannen ved Vårlivarden i Sandnes i fjor.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Han er klar på at selv om mange mener de har kontroll, kan uhell skje for alle.

– Å tenne på en engangsgrill ut i heia for å grille pølser, kan fort ende galt. Jeg vil oppfordre alle til å være meget varsomme, sier Hamre.

Håper skogbrannene uteblir

Det er likevel ikke innført totalforbud mot bruk av ild.

– Det er fordi det fremdeles er fuktig i skogbunnen. Det er på overflaten det er tørt, og derfor er det ikke så farlig som når skogbunnen også er tørr. Likevel er det altså ikke lurt å tenne opp ild utendørs nå, sier Hamre.

Han krysser nå fingrene for at det ikke oppstår noen store gress- og lyngbranner.

– Den brannen vi hadde ved Vårlivarden i fjor var veldig ressurskrevende, og det tok lang tid å slukke den. Jeg håper virkelig vi unngår en slik brann i år, sier han.