Hopp til innhold

Foreldrene vil betale for sykehus-oppussing

Nybakte foreldre samler nå inn penger til å ruste opp rommene ved avdelingen for premature barn ved Stavanger universitetssjukehus. – Foreldrerommene minner om fengselsceller, sier initiativtageren.

Foreldrerom1

Dette foreldrerommet ved Stavanger Universitetssykehus ser ut som en celle, mener initiativtageren til innsamlingsaksjonen.

Foto: NRK

– Det er kaldt. Det er ikke skapplass. Det ser ut som en celle, mer eller mindre, sier Anne Therese Oxaas-Dambo.

Anne Theres Oxaas Dambo

Anne Therese Oxaas-Dambo går i spissen for å samle inn penger til 3D.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Hun måtte tilbringe flere uker på intensivavdelingen for nyfødte da datteren Lotta kom til verden på Stavanger universitetssjukehus, ti uker før termin. Det er nå ett år siden.

– Det burde ikke koste så mye å få fikset det opp, og vi vil bidra, sier hun.

Innsamlingsaksjon for 3D

Oxaas-Dambo fullroser personalet på avdeling 3D, men fasilitetene der foreldrene bor får strykkarakter.

Gjennom Facebook har hun nå dratt i gang «Innsamling til SUS avd.3D» slik at foreldrerommene på avdelingen kan pusses opp. I løpet av ett døgn hadde siden nærmere tusen følgere. To døgn etter er 1700 med.

– De fleste som tar kontakt, har vært der og opplevd det. De vet hvor ille det er, og vil hjelpe til, sier Oxaas-Dambo.

– Det er ikke særlig fine rom

– Sykehuset har ikke penger til å pusse opp rommene, og da er vi veldig glade når noen tar slike initiativ, sier Anne Dahlseng.

Anne Dahlseng

Anne Dahlseng er assisterende avdelingssykepleier på 3D er veldig glad for initiativet til innsamlingsaksjonen.

Foto: NRK

Hun er assisterende avdelingssykepleier på 3D og er veldig glad for frivilligheten. Sykehuset sparer til dyrt utstyr, så oppussing av foreldrerommene er det ikke penger til.

– Det er mange foreldre som ikke vil være her. Det er ikke toalett og ikke dusj, og det er ikke særlig fine rom, sier Dahlseng.

– Flere vil gi noe tilbake

– Det er stadig flere mennesker som velger å gi noe tilbake. Det har vært noen tilfeller i tidligere år, men ikke så mange. Jeg tror det kommer til å bli mange sånne tilfeller fremover, sier Jan Olav Ryfetten, daglig leder i bidra.no.

Jan Olav Ryfetten

Jan Olav Ryfetten, daglig leder i bidra.no, en stiftelse som ønsker å styrke det frivillige arbeidet i Norge.

Stiftelsen ønsker å styrke det frivillige arbeidet i Norge. Ifølge rapporten «State of the nation», omtalt i VG denne uka, er det et økonomisk etterslep på offentlige helsebygg her i landet på 40 milliarder.

– Vi ser at staten ikke lenger kan være alt for alle. Så frivilligheten og dugnadskulturen er nok på vei tilbake mye sterkere enn tidligere, fordi folk er nødt til å ta ansvar for seg selv og sitt, sier Ryfetten.

Flere nyheter fra Rogaland