Hopp til innhold

– Vi ble en oljenasjon takket være dere

500 av veteranene fra starten av norske oljeeventyret var hedersgjester på Offshore Northern Seas torsdag. Showet kan du se her.

Oljeveteraner

500 av veteranene som var med på å dra i gang det norske oljeeventyret var hedersgjester på Offshore Northern Seas torsdag.

– Vi vil takke dere for den innsatsen dere gjorde for å bygge oljenasjonen Norge. Fra å tro at det ikke fantes en eneste skvett med olje på sokkelen, ble vi overveldet av hva vi egentlig hadde. Det gjaldt å gripe mulighetene.

På oljemessen i Stavanger ble veteranene i oljebransjen hyllet med et show torsdag 28/8.

Mangeårig Stavanger-ordfører og nåværende ONS-sjef Leiv Johan Sevland var fire år gammel, og bodde på Avaldsnes på Karmøy, da Ocean Traveler i 1966 klappet til kai ved havnen i Stavanger. Riggen var på vei til Nordsjøen for å bore det første letehullet.

Leif Johan Sevland

Mangeårig Stavanger-ordfører og nåværende ONS-sjef Leiv Johan Sevland takket oljeveteranene for innsatsen

Foto: NRK

Begynnelsen på oljeeventyret

– Dere som gikk om bord i Ocean Traveler. Dere som var på alle de andre riggene, om bord i Stand by-båtene, i supplyskipene, dere som bygget Ekofisk-tanken og Condeep-ene. Dere som bygget Olje-Norge. Dere som fyller denne salen i dag, dere er en viktig del av begynnelsen på oljeeventyret.

Slik hilste Sevland oljeveteranene som var inviterte til ONS-feiring torsdag formiddag.

Les også: ONS har knust den gamle besøksrekorden

Sevland minnet om at innsatsen til veteranene og de som fulgte etter nå har resultert i at nasjonen Norge har 5000 milliarder kroner på bok.

– Dere var med å starte en virksomhet som vil strekke seg over generasjoner, og som vil gi glede til mennesker i Norge i lang, lang tid fremover, sa Sevland.

Kjempestolt

Rundt 500 veteraner fra oljevirksomhetens fødsel og barndom var møtt fram som hedersgjester ved arrangementet.

Programleder og vert var den selvutnevnte «oljeungen» Aslak Sira Myhre.

Aslak Sira Myhre

Aslak Sira Myhre var programleder og sto fram som oljeunge under veteranarrangementet på ONS.

Foto: NRK

– Jeg er vokst opp i Bekkefaret. Far min jobbet på Rosenberg, så jeg er vokst opp med oljå. Det tenkte jeg egentlig ikke noe særlig på da jeg bodde her, sa Sira Myhre.

Les også: Oljeveteranene ble hedret og feiret på ONS

Han fortalte at han var kjempestolt av det faren gjorde.

– Jeg var med far min på Statfjord B, og da Statfjord B var ferdig på Rosenberg var det fest. Da kom vi ned der, alle ungene og mødrene og bestemødrene ned til farene. Jeg har høydeskrekk, men han tok meg med opp på Statfjord B. Jeg var pisseredd. Jeg var fantastisk stolt av at min far og de andre hadde vært med og laget dette svære byggverket her, forteller han.

Ser annerledes ut i Oslo

Sira Myhre har bodd i Oslo i mange år.

– Når du er i Oslo, eller i Bergen, så ser denne historien helt annerledes ut. Faktisk er den der ikke i det hele tatt. «Oljå» er der ikke. Det som var vanlig for oss, var ikke det for de andre, sier han.

Sira Myhre mener at veteran-arrangementet under ON. er et forsøk på å sette en dagsorden enn den som er i Oslo.

Oljeveteraner

Rundt 500 veteraner fra oljevirksomhetens fødsel og barndom var møtt fram som hedersgjester ved ONS-arrangementet.

Foto: NRK

– Den fortellingen som gjelder i Stavanger hører ikke alle i hele Norge, men den fortellingen som gjelder i Oslo, den må alle høre på, alltid, sier Sira Myhre

Store sikkerhetsutfordringer

Anne Næss Myrvold, direktør i Petroleumstilsynet, snakket om historien rundt sikkerheten på norsk sokkel.

– Det var amerikansk kultur og litt Texas som dominerte de første årene. Sikkerhetsutfordringene var store. Tallene sier at mellom 1965 og 1978 omkom 82 arbeidere i tilknytning til aktiviteten på sokkelen, sa hun.

Les også: Se hele ONS på tre minutter

I 1980 skjedde Alexander Kielland-ulykken der 123 mennesker mistet livet. Dette påvirket den norske sikkerhetstenkningen.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle som har jobbet og bidratt. jobbet dag ut og dag inn, og bidratt til å sette sikkerhet og arbeidsmiljø på agendaen, sa direktøren i Petroleumstilsynet.

– Lykke til med de neste 40 årene

– På vegne av alle oss som er inviterte vil jeg takke ON. og Leif Johan Sevland for at de har laget til denne fantastiske dagen. Den setter vi stor pris på, og vil vi ta den med oss resten av livet, ganske sikkert.

Johan Ørke

Nordal Torstensen jobbet på Ocean Traveler under den aller første boringen i Nordsjøen i juli 1966. Her viser han fram en stein som han plukket ut av slammet på borekronen den gangen.

Foto: NRK

Det sa Nordal Torstensen, en av oljeveteranene som deltok på arrangementet torsdag. Ørke jobbet på Ocean Traveler under den aller første boringen i Nordsjøen i juli 1966. Feltet hadde lisensnummer 001.

– Jeg vil ønske ON. til lykke med jubileet, og til lykke med de neste 40 årene. Selv om det er noen som står fram i avisene nå og snakker som om nå er det snipp, snapp, snute, så tror jeg nok slutten på eventyret kommer en gang, men det er mange, mange år til, sa Torstensen.