Hopp til innhold

– Det kan være to hester i en garasje, eller i et telt på plenen utenfor huset

Hester er blitt kjæledyr og bekymringsmeldingene strømmer inn til Mattilsynet. Nå får «hestejentene» besøk av inspektører som skal se til at hestene har det bra. De verste hesteholdene skal avsløres utover våren.

Fant hest i garasje uten mat og vann

I denne garasjen i Ofoten fant Mattilsynet i vinter en hest uten mat og vann.

Foto: Mattilsynet

– Det er dårlige luftegårder. Det er dårlig stell av hovene. Hestene går ute hele natten. Noen hester går uten stall i det hele tatt langt ute i november og desember. Det er liksom all verden.

Tor Olav Aas er prosjektleder for Mattilsynets fremstøt mot hestehold denne våren. Han sier til NRK at det er en økende strøm av bekymringsmeldinger når det gjelder dyrevelferd for hester.

Veterinær Tor Olav Aas hos Mattilsynet Ytre Østfold

Tor Olav Aas er prosjektleder for Mattilsynets fremstøt mot hestehold denne våren. Han sier til NRK at det er en økende strøm av bekymringsmeldinger når det gjelder dyrevelferd for hester.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Hestene er jo veldig synlige når de går ute. Folk kjører forbi og ser en hest som står der i regn og blåst. Halen henger, og klokken er elleve om kvelden. Det kommer gjerne en snøbyge, og når de kjører forbi om morgenen, så ser de gjerne akkurat det samme. Da ringer de til oss, og det synes vi er veldig fint, sier Aas.

– Vi skal ut for å se om hestene har det bra

Hestene skal ha blant annet ha skikkelige leskur, tørre soveplasser, isfritt vann og nok tilsyn som nøkkelelementer i en god utegang.

Les også: Lave straffer for dyremishandling til tross for stortingsvedtak

Les også: Fant hest i garasje uten mat og vann

– Vi skal ut for å se om hestene har det bra, sier Aas.

Mattilsynet skal besøke til sammen 750 norske hestehold. Inspeksjonene starter i mars, og til forskjell fra tidligere skal inspektørene denne gangen se nærmere på også de som bare har noen få hester på stallen.

Kjeldås i Sande i Vestfold 9. august

Folk ringer Mattilsynet når de ser hester som de frykter ikke får godt stell. I mange tilfeller handler det om hester som står ute i kulden.

Foto: Lars Are Langaas

– Det kan være to hester i en garasje, eller i et lite telt på plenen utenfor huset. Det er litt av hvert, mener prosjektlederen.

– Bekymret for det økende antallet hester som gis bort via nettet

De store hesteholdene skal i utgangspunktet være godkjente. De som har opptil 10 hester skal være registrerte.

Det er inmari flotte dyr, og spesielt unge jenter vil gjerne ha en hest, men de skjønner gjerne ikke at det er veldig mye mer komplisert å ha en hest enn å ha en hund.

Tor Olav Aas, prosjektleder Mattilsynet

– Tidligere har vi konsentrert tilsynet vårt rundt de store hesteholdene, det vil si de som har mer enn ti hester. Nå ser vi behovet for også å besøke de små. Ikke minst er vi bekymret over det økende antall hester som gis bort via internett, sier Aas.

Les også: Må bli bedre på varsling ved dårlig dyrehold

Les også: Trenger hester egentlig klær?

Inspeksjonene i norske hestehold fortsetter fra til oktober. Til sammen skal rundt 100 inspektører delta i arbeidet.

– Før var hesten enten en arbeidshest, en ridehest eller en travhest. Nå har spesielt unge folk hester som et kjæledyr. Det er innmari flotte dyr, og spesielt unge jenter vil gjerne ha en hest, men de skjønner gjerne ikke at det er veldig mye mer komplisert å ha en hest enn å ha en hund. Derfor blir det mye rart, sier prosjektlederen.

– Vi skal prøve å plukke ut de vi synes er verst

Aas understreker at hestehold koster penger.

– Hvis du tar ansvar for en hest, så er det flere tusen kroner i måneden i for og behandlinger, dekken og sal og seletøy. Det er nok stor sammenheng mellom økonomi og hvordan hesten blir stelt, mener Aas.

Avmagret hest ble tatt hånd om av Mattilsynet

Denne avmagrede hesten ble omplassert i sommer.

Foto: Mattilsynet

Prosjektlederen tror de små hesteholdene blir de viktigste i det landsdekkende tilsynet som starter nå, men inspektørene skal og innom større staller.

– Vi skal prøve å plukke ut de som vi synes er verst. Der vi har mistanker. I Praksis blir det slik at vi i alle fall skal undersøke de vi får melding om, sier Aas.

– Skal stille like krav over hele landet

Det er første gang Mattilsynet gjennomfører et dyrevelferds-prosjekt over hele landet.

– Vi skal først og fremst se på at det tilrettelagt for hestens behov, mosjon og beiting for eksempel. Hestene er veldig sosiale dyr som liker å stå i grupper. Har du en hest, kan du ikke sette den i en stall og la den stå der alene hele året. Det vil ikke vi synes er akseptabelt, sier Aas.

Ikke minst er vi bekymret over det økende antall hester som gis bort via internett.

Tor Olav Aas, prosjektleder Mattilsynet

Hesten skal ha muligheter for mosjon minst to timer om dagen. Luftegårdene skal være store, minst tjue. tretti meter lange.

Dersom inspektørene finner hester som ikke får det stellet de skal ha, vil de ansvarlige få et pålegg om å ordne opp i forholdene innen en bestemt frist. Hvor lang tid de får på seg avhenger av hvor mye som må gjøres.

– Det er et hovedprinsipp at vi skal prøve å stille like krav over hele landet. Det som de godtar i Stavanger, skal være det samme som de godtar i Finnmark, sier prosjektlederen.

– Hvis de ikke ordner opp, er det varsel om tvangsmulkt. Hvis de ikke ordner det heller, så får de heller finne noe annet å drive på med en hest, mener Aas.