Hopp til innhold

Nå pryder dette glattcella i Stavanger

«Kult», svarte politimester Hans Vik da han fikk tilbud om gatekunst i glattcellene i Stavanger. Nå har 21 celler fått tidsriktig dekor på veggene – signert en lokal kunstner og en utlending som sjøl har sittet inne.

Street art i arresten på Stavanger politistasjon - Jamie Paul Scanlon
Foto: Per Øystein Kvindesland / NRK

Street art i arresten på Stavanger politistasjon – Jamie Paul Scanlon

Jamie Paul Scanlon i arbeid på politihuset i Stavanger.

Foto: Per Øystein Kvindesland / NRK

– Gjennom årene har jeg tilbrakt noen netter i slike celler ja, vedgår kunstneren bak signaturen JPS – Jamie Paul Scanlon.

I helga begynte han og den lokale gatekunstneren Therese Refvik jobben med å dekorere veggene i politiets arrest i Stavanger. Mandag la de to siste hånd på verket, og nå har 21 celler fått detaljrike bilder – street art, graffitikunst eller gatekunst, om du vil – malt rett på veggen.

Politimesteren: «– Kult!»

Scanlon sier det var gatekunst som gjorde at han kunne komme seg bort fra det livet han ikke burde leve. Nå håper han at kunsten kan brukes til å hjelpe andre.

Politiet i Stavanger har fått kritikk for fargevalget i glattcellene på politihuset. Nå har de latt en britisk gatekunstner få slippe til i arresten – og betongveggene har plutselig fått liv...
Hans Vik

Politimester Hans Vik.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix
Street art i arresten på Stavanger politistasjon - Therese Refvik

Et av kunstverka i politiarresten i Stavanger.

Foto: Per Øystein Kvindesland / NRK

Politimester i Rogaland politidistrikt, Hans Vik, var ikke i tvil da tilbudet kom.

– Jeg tenkte at var er en veldig god idé, sier Vik, som slik han husker det svarte på e-posten med følgende ord:

– Kult.

Vik er svært glad for initiativet, og har ikke stilt andre krav enn at han skal få male over dersom det av en eller annen grunn skulle bli nødvendig.

– Med dette får vi gitt noen andre inntrykk enn de bare veggene. Dette har jeg tro på, sier han.

Tror det vil gjøre inntrykk

Vik var også til stede da de første bildene blei festa til fengselsmuren på lørdag. Han tror nå kunsten på arrestveggene kan gi rom for både en og to tanker som normalt ikke hadde dukka opp hos personer i en slik situasjon – i fangenskap.

– Folk som er i arresten her har, som alle andre, ulike synspunkter på hva som er kunst, hva som er stygt og hva som er fint. Men jeg er helt sikker på at et eller annet inntrykk vil det etterlate, sier han.

(Fra kunstnerens egen Instagram-konto).

At kunstneren har nettopp den bakgrunnen han har, mener Vik at gjør kunstverka enda mer virkningsfulle.

– Dette er en person som har kommet seg ut av en vanskelig livssituasjon ved hjelp av denne kunsten. Å male dette i en arrest, til andre som kanskje ikke har kommet like langt som kunstneren sjøl, gjør det bare enda finere, sier Vik.