Hopp til innhold

Ekspertene spår mye storlaks

Det kan gå mot et år med ekstra mye storlaks, spår ekspertene. Dermed er det stor spenning før laksefisket starter i de trønderske elvene.

Laksefiske

Mange fiskere håper nok på varmere vær når laksefisket starter i natt.

Foto: Thomas Nikolai Bleikeli / NRK

Anton Rikstad

Anton Rikstad tror det er for kald til at det blir så store fangster ennå.

Foto: Knut Reitan / NRK

Leder Tom Riise-Hanssen i Namsenvassdragets grunneierforening er ganske sikker på at det blir mye storlaks i elva i år.

Tror på statistikken

– Rent statistisk kan vi si det. Fordi det var mye mellomlaks i Namsen i fjor, kan denne laksen gå opp som storlaks i år, mener Riise-Hanssen.

Han får delvis støtte fra fiskeforvalter Anton Rikstad hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

– Som regel følger årsklassene på. For to år siden var det mye smålaks, og det var mye mellomlaks i fjor. Da kan det bli mye stor laks i år, mener han.

Likevel er dette langt fra sikkert.

– Det gjenstår å se. For det er mange farer som lurer for laksen ute i havet, og derfor er det veldig vanskelig å spå lakseinnsiget, sier Rikstad til NRK.

Dårlig fiske så langt

I en del mindre elver har laksefisket allerede pågått ei stund. Bjøra er ei sideelv til Namsen, men her har fisket vært dårlig så langt.

– Det har vært lite fisk, og det har ikke akkurat vært noen pangstart på sesongen, sier Anton Rikstad.

Det fikk også kong Harald erfare da han besøkt Bjøra i pinsehelga. Kongen hadde en del napp, men fikk aldri noen fisk på land.

Et annet usikkerhetsmoment før nattas laksestart i Trøndelag, er det kalde vårværet.

Forsinket innsig

– Kaldværet gjør ast lakseinnsiget er forsinket, og muligheten for å få fisk er dårligere. Fangstene i Bjøra viser akkurat dette, fortsetter Anton Rikstad.

Tor Barlien hos G-Sport i Overhalla har drevet den lokale laksebørsen i mange år. Her er det mye folk innom før fisket starter.

– Det har vært travle dager med mye folk som vil kjøpe fiskeutstyr. Mange kommer også for å skifte snøre på snellene sine, sier Barlien.

Spente fiskere

Mange fiskere er naturlig nok spente før startskuddet smeller i natt.

– Det syder av spenning blant fiskerne. De ordner utstyr, smører matpakker og sørger for å være uthvilte før nattas fiske, sier Tor Barlien.

Han har mange forskjelliger fiskesluker å velge mellom.

– Når det er så kaldt i elva som nå, har jeg mest tro på å bruke wobblere med farge. Det kan fungere når Namsen er så kald som nå. Tidlig i sesongen er det ofte dette som tirrer laksen, sier Tor Barlien.