Hopp til innhold

Får fortsette omstridt behandling av småbarn

Barnefysioterapeut Tone Skien ble anklaget av sykehusmiljøet for å bruke en altfor hard behandlingsmetode. Men ifølge fylkeslegen er det ingenting galt med måten hun knar små barn.

Tone Skien

Tone Skien sier hun aldri har sett et blåmerke i de 20 årene hun har utført Vojta-terapi på barn.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Jeg visste at jeg ikke har gjort noe galt, og ble ikke overraska over Fylkesmannens konklusjon, sier barnefysioterapeut Tone Skien som er spesialist innen fagfeltet sitt, og driver Fysioterapisenteret Sola sammen med fem andre terapeuter.

6. januar i år fikk hun besøk av representanter fra Fylkesmannen i Rogaland, som undersøkte behandlingsmetoden hun bruker på spedbarn. De fant ingenting galt med virksomheten hennes.

Men enkelte røster i fagmiljøet mener metoden er altfor hard. For ett år siden sendte spesialister i barne- og ungdomsfysioterapi, og overleger ved Barneklinikken på Stavanger Universitetssjukehus (SUS), bekymringsmelding til Fylkesmannen.

Det har vært vanskelig å bli motarbeida av mine egne, mine kollegaer, som jeg ønsker å samarbeide med...

Tone Skien, fysioterapeut

I brevet kommer det fram at legene er urolige for at Skien, og to andre terapeuter, behandler barn og spedbarn som i utgangspunktet er friske. De frykter at terapeutene for ofte fastslår at spedbarn lider av en feilfunksjon i nakkeleddet og derfor trenger omfattende behandling, og at terapeutene ofte overser alvorlige diagnoser.

30 pasienter hadde fått en for hard behandling, mener sykehuslegene, men terapeutene selv fikk ikke vite hvilke pasienter det var snakk om. Derfor ville heller ikke behandlerne gi innsyn i praksisen sin, og stevnet Fylkesmannen for retten.

– De fleste barn skriker ikke

Skien bruker den såkalte vojtametoden i sin behandling av barn som har problem med motorikken. Behandlingsmetoden kan oppfattes som hard, men Skien mener den fungerer veldig bra.

– Det er ikke smertefullt det vi gjør, men skånsom og humant. Vi har blitt anklaget for at behandlingen er altfor hard mot små barn, men de aller fleste barn skriker ikke gjennom behandlingen. Det er trening, og det kan være tungt, sier Skien.

Metoden er en godkjent, og Skien har tatt videreutdanning innen vojta i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) sin regi.

– Jeg syns det er ufattelig at andre fysioterapeuter, som er del av dette forbundet, uttrykker bekymring for bruk av metoden, sier hun.

Anita Norheim og sonen Jacob

Her blir Jacob (6) behandla hos barnefysioterapeut Tone Skien (t.h.), moren Anita Norheim (t.v.) mener behandlingen har vært avgjørende for at sønnen hennes kan gå.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Fortsetter som før

Skien er klar på at hun vil fortsette i samme spor som før, men legger ikke skjul på at kampen har vært en belastning.

– Det har vært vanskelig å bli motarbeida av mine egne, mine kollegaer, som jeg ønsker å samarbeide med. Dette er min jobb og min lidenskap, og det har ikke vært kjekt at med en bekymringsmelding på arbeidet mitt, sier hun.

Skien har fortsatt sin behandling av små barn som før, mens striden har pågått det siste året.

– Jeg har mer spedbarn til behandling enn noen gang før. Mange av pasientene har prøvd annen fysioterapi før, og da må det jo være en grunn til at de kommer til meg, sier hun.

Fylkesmannen har følgende konklusjon etter sitt tilsyn: «Fylkesmannen merket seg at Tone Skien har god kjennskap til spedbarna hun gir fysioterapitjeneste. Hun dokumenterer systematisk i pasientjournalen hvilke undersøkelser hun har utført, behandlingen hun har gitt og resultat av denne, samt hvilke råd og instruksjoner hun har gitt barnets foresatte».

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Stavanger Universitetssjukehus.