Hopp til innhold

Færre gutter dropper ut fra yrkesskolen

I årevis har de videregående skolene slitt med at gutter på yrkesfag dropper ut av skolen før de er ferdig, nå er trenden i ferd med å snu. Rogaland er nå et av toppfylkene når det kommer til å få elevene til å stå løpet ut.

I årevis har de videregående skolene slitt med at gutter på yrkesfag dropper ut av skolen før de er ferdig, nå er trenden i ferd med å snu. Rogaland er nå et av toppfylkene når det kommer til å få elevene til å stå løpet ut.

VIDEO: På bygg- og anleggslinja på Godalen videregående er Kristian Lunde i full gang med å få opp et stilas. Han trives godt på skolen, og har ikke tenkt å slutte.

Guttene på bygg- og anleggslinja på Godalen videregående skole er i full gang med dagens prosjekt. De skal lære å sette opp et stilas. Kristian Lunde er en av dem som trives godt på stavangerskolen.

– Alt går veldig bra her. Vi har gode lærere som får oss gjennom pensumet, sier Lunde.

Nest best i Rogaland

Tradisjonelt har gutter på yrkesfag vært de som har størst problemer med å gjennomføre videregående, og elev Fredrik Engebregtsen kan fortelle at også folk klassen har sluttet.

– De sliter med å stå opp tidlig så jeg tror de går lei, sier han.

Men en ny rapport for Rogaland viser at selv om noen faller av, er det nå langt flere gutter som står løpet ut. Analyser av gjennomføringen i løpet av fem år fordelt på gutter og jenter, viser at gutter som går yrkesfag i Rogaland, har nest høyest gjennomføring i landet, med 64,1 prosent gjennomføring i løpet av fem år.

Bare i Sogn og Fjordane er andelen høyere, med 64,7 prosent.

Kommer tidlig på skolen

En av grunnene til det, er ifølge Godalen-rektor Lasse Eide, at de tidligere blir lært hva som kreves i arbeidslivet.

– Vi får inn de gode vanene med å være til stede tidlig ved å servere gratis frokost hver dag. Å komme tidlig på jobb er noe en arbeidsgiver vil kreve av deg hver dag, sier han.

Et annet grep skolen har gjort for å få eleven til å gjennomføre videregående, er å endre på matematikkundervisningen. Og dermed kan mattelærer Håkon Lindland Tveit dele ut langt flere ståkarakterer enn tidligere.

– Vi prøver å møte elevene der de er og ikke der læreplanen sier de skal være, derfor har vi i mattematikk ekstratimer og ekstralærere. Skolen bruker ganske mye penger på dette, sier han.

– Vi stiger fremover

At flere av guttene på yrkesfag nå gjennomfører skolegangen, får Randi Hummervoll i Rogaland fylkeskommune til å juble.

– Dette er vi kjempefornøyde med og det bygger på lang tid med jobbing ute i skolene og gjennom hele systemet. Fra politisk nivå, som har hatt dette som et satsingsområde helt ut til skolene der lærerne gjør en kjempejobb.

I dag gjennomfører 64 prosent av guttene yrkesfaglig utdanning. Og nå som flere av kodene er knekt, tror Hummervoll antall gutter som står løpet ut, bare vil øke og øke.

– Vi stiger framover hele tiden. Dette er nitid jobbing og konsentrert jobbing.