Hopp til innhold

– Vi har fått dokumentasjonsmani

Når sist var du på popkonsert der folk ikke var opptatt med å ta bilder og filme? Forsker mener at de negative sidene ved vår ekstreme smarttelefonbruk må tas mer på alvor.

DOUNIAMAG-LEBANON-BRITAIN-LIFESTYLE-TECHNOLOGY-MUSIC

Allerede for ni år siden hadde vi begynt å dokumentere store øyeblikk med mobiltelefoner. Her under en konsert med den amerikanske rapperen 50 Cent i Beirut i Libanon i 2006.

Foto: ANWAR AMRO / Afp

Jeanette Larsen

Jeanette Larsen er bryllupsfotograf i Stavanger. Hun ber folk legge ned smarttelefonen i bryllup.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– I forsamlingen ser jeg veldig mange pene mennesker, og sinnssykt mange telefoner som skal fotografere bruden når hun kommer opp kirkegulvet, sier bryllupsfotograf Jeanette Larsen.

Hun vet hva hun snakker om, for Larsen har vært i mange bryllup. Og tendensen er tydelig: Et livs øyeblikk utspiller seg ved alteret, rett foran øynene til folk, men det får ikke folk med seg – de er for opptatt med å filme øyblikket med sin smarttelefon.

– Vi har fått litt dokumentasjonsmani, sier Larsen.

– Det er en milepæl og en stor dag for brudeparet, da synes jeg at gjestene skal sette seg ned og oppleve det som skjer gjennom øyet, ikke gjennom et kamera.

150 ganger i døgnet

Tor Wallin Andreassen

Tor Wallin Andreassen har forsket på nordmenns bruk av smarttelefon. Resultatene er ikke bare oppløftende.

Foto: BI

Vi sjekker mobilen 150 ganger i døgnet, viser tall fra det amerikanske nettstedet Business intelligence.

– Når du dokumenterer et øyeblikk og legger det ut på sosiale medier som for eksempel Facebook eller Youtube, er det fordi du ønsker å få «likes» – du er dopet på applausen fra venner, sier professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole, som har forsket på nordmenns smarttelefonbruk.

Det handler om sosialt press – frykten for å gå glipp av ting – og sosiale normer, og det handler om biologi, ifølge professoren. Hjernene våre blir overstimulert med alle smarttelefoner, og er rigget til å belønne oss med dopamin når vi får respons fra folk på sosiale medier.

– «Nå kan du kysse bruden» bør nesten endres til «nå kan du oppdatere Facebook», sier Andreassen.

– Bedre å legge den vekk

Kolstad og Rise

Vilde Kolstad og Kasper Rise poserer foran smarttelefonkameraet på SiS sportssenter i Stavanger.

Foto: ROLV CHRISTIAN TOPDAHL / NRK

Kasper Rise og Vilde Kolstad sjekker mobilene etter en treningsøkt på SiS sportssenter i Stavanger. Rise var for noen uker siden på konsert i Oslo.

– De spilte favorittsangen min, og jeg tenkte: «Kult! Jeg må dra opp mobilen og filme!» Men hvorfor la jeg ikke bort telefonen og sang med i stedet? lurer Rise på, som er litt delt i spørsmålet.

– Sorgene blir større

Professor Tor Andreassen er helt enig:

– Gledene knyttet til smarttelefonbruk er langt større enn sorgene, men sorgene synes å vokse seg større. Vi må som samfunn følge med på konsekvensen med overdrevet mobilbruk. Når jeg ikke forholder meg til deg i personlige møter, blir relasjonene overflatiske, sier han.

Og overflatiske relasjoner blir ekstra tydelige i et bryllup, ifølge bryllupsfotograf Jeanette Larsen.

– Som brud har du sittet fire timer hos frisøren og er så flott at det ikke går ikke an. Da er det hyggelig at noen ser på deg!

Flere nyheter fra Rogaland