Hopp til innhold

Tar selvkritikk

Bydel Gamle Oslo innrømmer at de kunne gjort mer for å få en eldre dement kvinne på sykehjem. I forrige uke frøs hun hjel utenfor sitt eget hjem.

En kvinne er funnet død utenfor en blokk på Kampen

Kvinnen ble funnet utenfor denne boligblokken på Kampen.

Foto: Gorm Kallerud / Scanpix

Morgenen mandag 01. mars ble en kvinne i 80-årene funnet funnet død utenfor hjemmet sitt på Kampen. Hun var tynnkledd og kraftig nedkjølt. Politiet konkluderte med at hun hadde frosset i hjel.

Bydel Gamle Oslo har fått mye kritikk etter den tragiske hendelsen fordi de ikke gjorde mer for kvinnen, som var sterkt dement.

- Denne saken fikk et tragisk utfall. Vi er alle enige om at hun ikke burde vært alene den morgenen, sier bydelsdirektør i Gamle Oslo Lasse Østmark.

Familien hennes ønsket at hun skulle få plass på et sykehjem, men det ville ikke 83-åringen. Fordi kvinnen fortsatt hadde rett til å bestemme over sitt eget liv, kunne hun ikke bli tvunget på sykehjem. Men selv hjemmetjenesten, som var hos kvinnen fem ganger om dagen, så at kvinnen ville hatt det bedre på et sykehjem.

- Vi tar selvkritikk

I en redegjørelse bydelen har sendt til byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester og Helsetilsynet kommer det frem at de tar selvkritikk.

- Det er klart at vi forsøker å vende alle steiner for å se om det er noe vi kunne ha gjort annerledes. Nå var det første gang at kvinnen gikk ut fra leiligheten alene, og vi hadde ikke sett at det var en risiko. Nå i ettertid tar vi selvkritikk for det, sier Østmark.

Nevøen til den avdøde kvinnen Per Roald Hansen mener tanten burde vært på sykehjem for lenge siden.

- Tanten min fikk til slutt en advokat som skulle hjelpe henne med blant annet å betale regninger. Man måtte holde i hånden hennes, hvis hun skulle signere noe. Hun husket ikke lenger hvem alle i familien var og hun klarte ikke orientere seg. Selv om hun ikke var umyndiggjort, var det lite hun faktisk klarte å bestemme, sier Hansen.

- Kunne gjort mer

Også eldrebyråd Sylvi Listhaug mener kvinnen burde vært på sykehjem. Etter å ha lest redegjørelsen fra bydelen, mener hun at Gamle Oslo kunne gjort mer.

- Jeg mener bydelen kunne vært mer aktiv for å motivere kvinnen til å ta imot sykehjemsplass, sier Listhaug.

I lignende situasjoner er det viktig med kommunikasjon mellom helsetjenesten i bydelene og brukerne, mener byråden.

- Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men hvis man snakker med den det gjelder, kan det hende de vil ta imot hjelp.

Utfordrende

Per Roald Hansen sier det kan være vanskelig å forklare en dement person hva et sykehjem er.

- Tanten min hadde ikke lenger noe begrep om hva sykehjem var for noe. Da er det ikke så rart at hun heller ville være hjemme i omgivelser som var kjente, sier Hansen.

Familien til 83-åringen skal møte ansatte i bydel Gamle Oslo for å snakke om hva de mener burde vært gjort annerledes.