NRK Meny
Normal

NHO vil ha høyere straff for vold mot dørvakter

NHO mener strafferammen for vold mot dørvakter må høynes, etter en økning i voldstilfeller de siste årene. Dørvakt Daniel Malik sier spørsmålet ikke er «om det smeller, men når det smeller».

De siste 20 årene har det vært en tredobling i antall voldssaker for yker der det utøves kontroll. NHO vil at strafferammene for vold mot dørvakter skal opp.

VIDEO: Daniel Malik forteller om da han ble slått i bakhodet på jobb. NHO vil øke strafferammen for vold mot dørvakter.

Dørvakter er den yrkesgruppen som er mest utsatt for vold på jobben. Det viser en ny rapport ifra Oslo skadelegevakt.

I to år har Daniel Malik jobbet som dørvakt på flere utesteder i Oslo.

Han husker godt hva som skjedde den natten han prøvde å få ned en beruset person fra en stol på jobb, og ble angrepet med en champagneflaske.

– Det var flere personer som stod og danset. Jeg så bort, og så kjente jeg at det smalt i bakhodet mitt. Jeg ser meg rundt, og ser at det er champagneflaska, sier Malik, som i dag jobber i selskapet Night Security AS.

– Skal passe på at folk er sikre

Knut Melhuus

Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Malik er en del av den yrkesgruppen som er mest utsatt for vold på jobben. I løpet av tjue år har antall voldsskader i yrker som utfører kontroll tredoblet seg. Dørvaktene er mest utsatt.

– Jeg synes det er veldig synd, fordi dørvaktene er her for å passe på at folk er sikre, og at ting går sin gang, sier Malik.

Ifølge en ny rapport ifra Oslo skadelegevakt er det en klar sammenheng mellom vold og uteliv i Oslo.

– Det er hovedsakelig støtskader, noen kuttskader og bruddskader. Av bruddskadene er det enkle brudd, som ikke trenger særlig behandling. Det kan være brudd i et ribbein, eller brudd i en nese etter en slagskade, sier Knut Melhuus, seksjonsoverlege ved Oslo skadelegevakt.

– Lik straff som vold mot politi

Runar Karlsen

Runar Karlsen, fagsjef i NHO Service, mener strafferammen for vold mot dørvakter skal være den samme som for vold mot politiet.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Faglederen i NHO service er bekymret for denne utviklingen. Han mener myndigheten bør øke strafferammen for vold mot dørvakter. Dette til tross for at politiutdanningen er en treårig yrkesutdanning som gir en bachelorgrad.

– De bør løftes inn i straffeloven av 2005, og ivaretas på lik linje med offentlige tjenestemenn, sier Runar Karlsen, fagsjef i NHO Service til NRK.

Ordensvakter må i dag ha godkjennelse av politiet. For å bli godkjent som ordensvakt kreves det kurs, at vandelen i orden og at ordensvakten er både psykisk og fysisk egnet for en slik oppgave.

– Spørsmålet er når det smeller

Selv om Malik sier det er synd at dørvakter utsetter for vold, sier han det er en risiko yrkesgruppen i dag dessverre må leve med.

– Man må tåle en trøkk hvis man skal stå i døra i Oslo. Man kan ikke være hvem som helst, og tro at ting går greit, sier Malik, og legger til:

– Det kommer til å smelle. Spørsmålet er ikke om det smeller, men når det smeller.

Daniel Malik

Dørvakt Daniel Malik har opplevd å bli slått i bakhodet med en champagneflaske på jobb.

Foto: Peter von Jordan-Tangen / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger