Hopp til innhold

Folk forsøpler mye mer enn før

Ruskenpatruljen ryddet 110 tonn med søppel i fjor. Det er mer enn fire ganger så mye som året før.

Ruskenpatruljen

Seksjonsleder i Ruskenpatruljen. Wenke Asgrimplass, er på jobb for et renere Oslo. I fjor ryddet patruljen over 110 tonn med avfall i Oslo.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Oslofolk sprer stadig mer avfall på bussholdeplassen, i parken, og til og med ved siden av søppelbøttene. Og det er kommunens folk som kommer og rydder.

– Det er så mange sofaer og senger som blir satt på fortauene, og det reagerer jeg på, sier Wenke Asgrimplass, seksjonssjef i Ruskenpatruljen.

I fjor ryddet Asgrimplass og kollegene hennes 110 tonn med avfall fra Oslos gater, og parkeringsplasser. Året før fjernet de til sammenligning 25 tonn med søppel.

Europas reneste by?

Ruskengeneral Jan Hauger

Ruskengeneral Jan Hauger mener Oslo-folk må bli flinkere til å bruke de rundt 3000 søppelkassene som finnes i hovedstaden.

Foto: Else Karine Archer / NRK

I tillegg til mengden med søppel som Rusken rydder, er det mye avfall som ulike entreprenører rydder for kommunen. Mye blir også ryddet lokalt i bydelene.

– Det forteller at det offentlige rom blir brukt mer, også er vi kanskje ikke så flinke til å bruke de 3000 søppelbøttene som er i Oslo, sier Jan Hauger, Ruskengeneralen i Oslo kommune.

Hauger mener det er flere grunner til den store økningen i tonn med søppel. Blant annet blir det blir stadig flere innbyggere i hovedstaden, mens kaffebarer og fastfood resturanter skaper mye søppel på bakken. Også bostedsløse som overnatter i parker, og parkeringsplasser, får sin del av skylden.

For bare noen måneder siden vedtok et ambisiøst bystyre at Oslo skal bli Europas reneste by i 2016.

– Med den utviklingen vi har av forsøpling kan det blir vanskelig å nå målet. Men vi skal sette i gang ulike aktiviteter for å få byen til å bli Europas reneste by, sier Hauger.

Ruskengeneralen ønsker seg bedre samordning mellom alle aktørene i Oslo som har et renholdsansvar. Han håper også på å få i gang tiltak til holdningsskapende arbeid, rettet mot de som forsøpler byen.

Saken fortsetter under bildet.

Wenke Asgrimsplass

– Det er så mange sofaer og senger som blir satt på fortauene, sier seksjonssjef i Ruskenpatruljen, Wenke Asgrimsplass. Her rydder hun søppel i skråningen ved krysset Valhallveien og Ryenbergveien.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Enklere med rusken-app

En mobilapp som ble lansert i juni i fjor har gjort det enda enklere for folk å gi Ruskenpatruljen beskjed om forsøpling. Bare hittil i år har det kommet inn over 230 tips. I tillegg sender mange bilder på epost eller ringer og varsler via vakttelefonen.

– Vi er veldig glad for få å henvendelser, og at folk vil ha det rent og ryddig rundt seg, sier Asgrimplass.

Men selv om Rusken er kjappe i vendingene når de får meldinger om forsøpling, er det ofte like mye rot og skrot igjen dagen etter de har vært der.

– Det virker som om innbyggerne tror at det bare skal være sånn, istedenfor å bruke søppelbøtter, sier Jan Hauger.

Søppel på troshov

I Torshovparken har noen slengt fra seg en haug med søppel. – Oslofolk på skjerpe seg, mener Rusken.

Foto: Else Karine Archer / NRK
Rusken plukket opp fire ganger så mye søppel i fjor som året før. Kommunen mener mye av problemet ligger i folks holdninger.