Klaser av lilla og grønne druer henger tett i tett. Frukten knaser godt i munnen på druebonde Arild Syversen. I Vollen i Asker har han eksperimentert med sin store lidenskap i over 20 år.
I motsetning til de kjente vindistriktene Bordeaux, Burgund og Moseldalen dyrker Syversen druer i sørvendte lier. Frukten brukes både til saft- og vinproduksjon, og til å spises.
– Druer er jo godt da. På et fruktfat er det de som forsvinner raskest, sier entusiasten mens han vandrer mellom druerekkene som dekker et helt mål.
Tomten låner han av Hesleberg gartneri. Fasinasjonen startet i det små med et par vinranker i hagen.
Egnet til druedyrking
Syversen mener Norge er godt egnet til druedyrking.
– Denne skråningen er et godt eksempel på fine forhold for druedyrking. Langs kysten fra svenskegrensa til Sognefjorden går det helt fint med tidlige sorter. Med varmt og solrikt vær kan klasene bli ganske store, sier han.
Druesorter fra Russland, Litauen, Latvia og noen fra Minnesota i USA egner seg fint for Norges klima, mener Syversen.
- Les også: Vi drikker mer vin enn på flere år
- Les også: Slik avslører du dårlig vin
- Les også: – Vin betre enn mosjon
Konkurrere med utlandet
Etter å ha testet ut ca 250 sorter og vraket de fleste, sitter han igjen med rundt 150 kilo druer etter en sesong. Litt vin blir det også.
– I fjor ble det i alt 34 flasker med hvitvin, sier druebonden fornøyd. Plantesorten trives så godt at Syversen vil plante mer av denne sorten for å øke produksjonen.
Vinbonden er entusiastisk og tror Norge absolutt kan konkurrere med utlandet.
–Sammen med Danmark og Sverige kan vi konkurrere med Frankrike og Tyskland når det gjelder produksjon av hvitvin, avslutter Syversen.